Siyaset

Bu devlet hastanelerde asayişi sağlamaktan aciz mi?

Adana Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisi, 10 Temmuz akşamı yaklaşık 50 kişilik bir grup tarafından çalışamaz hale getirildi. Hekimler Birliği, yaptığı açıklamada servisin “can güvenliği sağlanana ve yazılı beyanı tebliğ edilinceye kadar hizmeten çekildiğini” belirtti. (Foto: Hekimler Birliği/Twitter)

Sağlıkta şiddet giderek yükselen bir sarmalda. En son bayram günü Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisinin bir güruh tarafından darmadağın edilmesiyle işler çığrından çıktı.

Sağlıkta şiddet bu noktaya adım adım geldi. Evet çok katmanlı bir sorun. Evet, toplumdaki genel şiddet ortamından besleniyor. Evet “sağlıkta dönüşüm” denen Dünya Bankası-AKP patentli özelleştirme, ticarileştirme modeli yüzünden sağlık çalışanlarıyla vatandaşlar sürdürülemez bir sistemin içinde birbirlerine hasım haline getirildiler. Evet bunların çözümü bugünden yarına olmayacak, bu modelin değişmesi, onun zehirli etkilerinin temizlenmesi zaman alacak. Bunların farkındayız daha önce de yazdık. Ama bugün gelinen nokta, bu uzun dönemli çözümler için beklemeyi imkansız kılıyor.

Hastaneler savaş alanı gibi

Şu anda hastaneler savaş alanı gibiler. Önüne gelen mafya, çete, kabile grubu basıyor, istediği gibi kırıyor, döküyor, darp ediyor, öldürüyor. Sonra da hiç bir şey yapmamış gibi hastasını alıp bir başka hastaneye sevk edilebiliyor. Giderken de geri dönüp öldüreceği tehdidini yapmakta bir engel görmüyor. Hiç bir gözaltı olmuyor, kimse ciddi bir ceza almıyor.

İş orada kalmıyor, yandaş medya kalemşörlerinden, Cumhurbaşkanı danışmanlarına (!), ağzından çıkanı kulağı duymayan imamlara, sayıları, ne hikmetse 7-8 Temmuzda pıtrak gibi artan Doktor ünvanlı troll hesaplara, 8 Temmuz’da kurulup yalnızca tek bir haber yayınlanmış sahte Konya Haberleri sitelerine, bir yalan haber ve nefret yayma ordusu hekimlere saldırıyor. Hadi bunlar gri alandaki münferit insanlar diyelim. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı çıkıp doğru olmadığını bile bile “doktorlar yoğun bakımlarda hastalarını bırakıp” eylem yapamaz diyor. Bugüne kadar doktor eylemlerinin hiç birinde ne yoğun bakımlarda, ne acillerde hastalar bırakılmadı. Bu birimler çalıştı. Bu ülkenin hekimleri, şükür ki sorumluluklarını siyasetçilerden çok daha iyi biliyorlar.

Gelinen noktada işler sağlık çalışanlarının, huzur içinde ve can güvenliği ile çalışma hakkının ortadan kaldırılmasının yanında, vatandaşın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini huzur ve can güvenliği içinde alma hakkının da ihlali noktasına ulaştı. Bayram günü Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisine siz ya da ben kalp krizi ile başvurmuş olabilirdik. Bu eşkiya sürüsünün saldırısı yüzünden o kritik anda ihtiyaç duyduğumuz hizmeti alamayıp ölebilirdik. Kısacası sağlık kurumları güvenli ve hizmetin sürdürülebilir olduğu mekanlar olmaktan çıktılar.

“Cumhurbaşkanı hekimlerden özür dilemelidir”

Saadet Partisi Genel Başkanı sayın Temel Karamollaoğlu bayrama giderken, bu ülkenin en üst düzeydeki kamu yöneticisi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir çağrıda bulundu. Sağlık hizmetlerindeki durumu yatıştırmak için, hatasını kabul etmesini, ortamın gerilmesine önemli katkıda bulunduğunu düşündüğü “giderlerse, gitsinler” gibi beyanları geri alıp özür dilemesini temenni etti. Kendisine tamamen katılıyorum.

Sağlık hizmetleri bu haliyle sürdürülemez. Bu küstah saldırganlık, X-ray cihazlarıyla, güvenlik görevlisi sayısı arttırılarak vb engellenemez. Bu noktaya siyasi tutumlar yüzünden geldik, geri dönmek için de siyasi tutumun değişmesi gerekli ilk adımdır. Bu ülkede devletin en üst düzey yetkilisi ve dolayısıyla da sorumlusu olan Cumhurbaşkanı çıkıp açıkça, saldırganları kınamalı, devletin kamu malına ve kamu çalışanına yönelen bu hadsizliği tolere etmeyeceğini kararlı bir dille açıklamalıdır. AKP yetkilileri, Cumhurbaşkanı danışmanları, ve malum medyanın kalemşörleri de sorumluluklarını hatırlamalı ve bin düşünüp bir söylemeli, yalan yanlış haberler yayıp, mantıksız iddialar ileri sürmekten vazgeçmelidirler. Ortalığa salınan sahte doktor hesaplı troller de geri çekilmelidir. Ortamı bir an önce sakinleştirmeleri kendileri dahil, hepimizin yararınadır.

Hepimizin sağlık hizmetine ihtiyacı var ve kamu sağlık kuruluşları gemi azıya almış sosyopatların özgürce kırıp dökecekleri yerler olamazlar.

Nuriye Ortaylı

Doktor, halk sağlığı uzmanı

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

3 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

6 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

8 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago