Hayat

Türkiye’de Bugün ______________

AİHM Kavala davasında Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğine karar verdi; yasadışı Fethullah Gülen Örgütü lideri Fethullah Gülen’in ABD’de hastaneye kaldırıldığı iddia edildi; Erdoğan Putin ile görüştü tahıl koridoru işlemleri başlatılsın çağrısı yaptı; Kovid aşısı için hastanelerde sıra oluştu; İstanbul Kadıköy’de ortalama ev kirası 19bin TL’ye yükseldi…

Türkiye’de Bugün olanlar:

1- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2017 yılından beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala davasında Türkiye’nin AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediğine karar verdi. 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Şubat 2022’de Türkiye hakkında ihlal süreci başlatmış, prosedür kapsamında AİHM’den karar talep etmişti. 

AİHM, Osman Kavala davasında Türkiye’nin “AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle AİHS’nin 46/1’inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı. Kavala’ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırıldı.

  • T24’ten Gökçer Tahincioğlu, kararın tarihi nitelikte olduğunu yazdı. “Buna göre, AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu karar uyarınca Türkiye’ye yaptırım uygulamaya başlayacak. Yaptırımlar, Türkiye’nin üyelikten çıkartılmasına kadar uzayabilecek. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında ilk kez, kararı ısrarla uygulamadığı için, Türkiye için bu süreç işletilecek.“
  • Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen: AİHM Türk Hukuk Sisteminin bir parçası haline getirilmiştir. Kararların uygulanıp uygulanmaması bir Hukuk Devleti sorunudur. Anka
  • Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç kararla ilgili açıklama yaptı: “Ne yazık ki AİHM konuyla ilgili olarak bugün açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur. Bundan sonraki aşamada süreci takip edecek olan AK Bakanlar Komitesi’nin, daha önce sergilediği tarafgir ve seçici yaklaşımı bir yana bırakarak sağduyuyla ve bazı çevrelerin siyasi gündem yaratma arayışlarına mahal vermeksizin hareket etmesini bekliyoruz.”

2- 15 temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olarak hüküm giyen yasadışı Fethullah Gülen Örgütü lideri Fethullah Gülen’in halen ikamet ettiği ABD’de hastaneye kaldırıldığı iddia edildi.

Fethullah Gülen’in haftalık sohbetlerinin yayınlandığı herkul.org sitesine ait Herkul_Nagme isimli Twitter hesabından yapılan paylaşımda Fethullah Gülen’in hastaneye kaldırıldığı duyuruldu. Açıklamada, Gülen’in sağlık durumunun iyi olduğu ancak doktorların hastanede kalması yönünde görüş bildirdiği bildirildi, hangi hastanede bulunduğu bildirilmedi.  

Gülen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gıyabında yargılanmış, darbenin planlayıcısı olduğu hükmü ile ağırlaştırılmış müebbet cezası almıştı. Cezanın ardından Türkiye ABD’den Gülen’in iadesini istemişti.

3- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede, Suriye’deki sınır-ötesi mekanizmanın uzatılmasına önem atfettiğini vurguladığı” belirtildi. 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planıyla ilgili olarak harekete geçme zamanının geldiğini belirtti.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

4- Geçinemiyoruz Platformu yaptığı araştırma sonucunda İstanbul’un Kadıköy ilçesinde ortalama ev kirasının 19,438 lira olduğunu açıkladı. Asgari ücretin altında kirası olan ev ise neredeyse yok. 

https://twitter.com/gecinemeyenler/status/1546096969424199680

5- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da metroda hakarete uğrayan Senegalli aileyi ziyaret etti. 

Ailenin metroda bir kişi tarafından hakarete uğradığını gösterir video sosyal medyada paylaşılmış ve tepki çekmişti. Soylu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada: “Biz Müslümanız. Bizde yabancı düşmanlığı olmaz, olamaz. Bunu reddederiz. Siyasete alet edecekler diye boynumuzu eğmedik eğmeyiz” ifadelerini kullandı. 

6- Sağlık Bakanlığı’nın COVİD 19 aşısı için hatırlatma dozunun açıldığını duyurmasının ardından pek çok hastanede aşı kuyruğu oluştu. Bazı hastanelerde aşı olmadığı bilgisi verildi. 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

23 dakika ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

38 dakika ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

16 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago