Hayat

Türkiye’de Bugün

Datça’daki yangın kontrol altına alındı; CHP Lideri cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini söylediği iddiası; İBB Başkanı İmamoğlu hakkındaki eleştirilere yanıt verdi; Covid-19 vakaları artıyor…

Türkiye’de Bugün:

1- Datça’daki orman yangını kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Muğla’nın Datça ilçesinde 2 günden bu yana süren orman yangınının kontrol altına alındığını belirtti. 

Yangının trafodan kaynaklandığını söyleyen Kirişçi, yangında 7 kişinin yaralandığını, can kaybı olmadığını, dördü ağır hasarlı olmak üzere 10 evin zarar gördüğünü belirtti. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi de şimdiye kadar Meşe Çukuru Mahallesi’nde 10 evin, Döşeme Mevkii’nde 15 evin, Mesudiye Hayithbükü, Mezitli Mahalleleri’nde konaklama tesislerinde bulunan 3.520 kişinin, 10 araç, 28 büyükbaş, 35 küçükbaş hayvanın tahliye edildiği bilgisini paylaşmıştı. 

2- CHP Lideri Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olabilir mi? Korkusuz yazarı ve eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski bir CHP milletvekilinin “Cumhurbaşkanlığına aday mısınız?” sorusuna “Adayım” yanıtını verdiğini yazdı. 

Yarkadaş’ın aktardığına göre, CHP lideri altılı masayla ilgili olarak da, “İsmimin çıkacağına inanıyorum. Bir sorun yaşanmaz” dedi.

Yarkadaş yazısının devamında, “Kılıçdaroğlu’nun son zamanlarda açıkça ortaya koyduğu ve birçok kişiyle paylaştığı net tavrı, aslında ‘Milletin Kürsüsü’nde ne anlatacağını da gösteriyor. CHP lideri, meydanlarda adaylığına ilişkin güçlü mesajlar vermeye hazırlanıyor” değerlendirmesini yaptı.

3- Türkiye’de Covid-19 vakaları tırmanışta, pandemi önlemlerinin sıkılaştırılması gündemde. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre  4-10 Temmuz tarihlerinde Covid-19 vaka sayısı Türkiye’de 117 bine ulaştı. Bu rakam, Türkiye’de Covid-19 vaka sayısının bir önceki haftaya göre yüzde 105 arttığını gösteriyor. Bakanlık, 27 Haziran ile 3 Temmuz arasındaki dönemde ise haftalık vaka sayısı 57 bin 113, vefat sayısı 25 ve iyileşen sayısı 30 bin 478 kişi olarak açıklamıştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de geçen hafta yaptığı açıklamada, Covid-19 polikliniklerine başvuran kişi sayısı ve pozitiflik oranlarının belirgin olarak artış gösterdiğine dikkat çekti. Bu yeni dalganın yıkıcı etki göstermesinin ciddi bir olasılık olduğunu kaydeden TTB, “Primer aşılama ve ek aşı dozlarının yapılabilmesi için ciddi kampanyalar şeklinde aşılama çalışmalarının yapılması gerekir” çağrısında bulundu.

Diyarbakır’da test yapılan iki kişiden birinin sonucu pozitif. 

4- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin yeni ekonomi politikasının kredi riskini artırdığını bildirdi.

Fitch raporunda “zorlu dış ortama rağmen politika karışımının özellikle Haziran 2023’teki seçimlere kadar hala yüksek büyüme ve istihdama odaklı olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri yer aldı.

5- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Bugün açıklanan sanayi üretimi verileri, Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermektedir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ” Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi piyasa beklentilerini aşarak yıllık yüzde 9,1 oranında artış göstermiştir. Endeksin aylık artışı ise yüzde 0,5 olmuştur. Öte yandan reel sektörümüzün perakende satışları mayıs ayında kuvvetli artış kaydetmiş, sabit fiyatlarla perakende satış hacim endeksi 2022 yılı mayıs ayında yıllık yüzde 20,8 oranında artmıştır.”  ifadelerini kullandı. 

6- İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine yönelik eleştirilere yanıt verdi: “Ben çizmemi afet sonrası değil, gösteriş olsun diye değil, afet olduğunda vatandaşlarımız zarar görmesin diye öncesinde alt yapı çalışması yaparken giyiyorum” dedi.

İmamoğlu, Kurban Bayramı’nın ikinci günü İstanbul’u etkisi altına alan sağanak yağışla ilgili, “O gün İstanbul genelinde afet benzeri bir durum yaşanmadı. İstanbul genelinde adına afet denecek bir olay yaşanmadı. Birkaç ilçede yaşanan su baskınları oldu. Sadece Esenyurt’un Pınar Mahallesi’nde, sınırlı bir hatta sorun yaşandı. Kaldı ki aynı yerde geçmiş yıllarda defalarca sorun yaşanmıştır. 2020 yılında yaşanan sorun sonrası bölgeye kalıcı çözüm oluşturmak adına yatırım kararı aldık ve süreci devam ediyor. 8 milyon lirayı aşan bir yatırımdan bahsediyoruz” dedi.

7- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular da ele alındı.

8- Rusya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna’daki tahılın dünyaya taşınabilmesi için Ukrayna, Türkiye ve BM arasındaki temasların devam edeceğini açıkladı. 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

13 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

21 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

22 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

23 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

2 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

2 gün ago