Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İstanbul Sözleşmesi için gözler Danıştay’da

Yazar: Nermin Pınar Erdoğan / 18 Temmuz 2022, Pazartesi / Oda: Hayat

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinin iptal edilmesine karşı çıkan dernek ve hukukçular bu kararın geri çevrilmesi için açtıkları davaları Danıştay’da savundu. Danıştay’ın önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

İstanbul Sözleşmesinin iptaline karşı açılan davaları inceleyen Danıştay’ın bu günlerde kararını açıklanması beklenirken, bakan müşavirinin derneğinden “mahkemeye müdahale niteliğinde” rapor sunulduğu ortaya çıktı. 

Başkanı halen bakan müşavirliği görevini yürüten Hukukçu Kadınlar Derneği, 7 Temmuz’da müdahillik talebiyle başvurduğu mahkemeye sunduğu raporda İstanbul sözleşmesinin “tehlikeli” olduğunu ve “iptalinin usule uygun olduğunu” savundu. 

Müdahillik dilekçesinde, “Sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshi Usule uygundur,” ifadesi yer aldı.

Dernek, “Türkiye’nin sözleşmeyi feshetmesi Esas açısından da isabetli ve yerinde bir düzenlemedir,” görüşünü bildirdi. 

Moroğlu: “Yargıya müdahale niteliğinde”

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu, Hukukçu Kadınlar Derneği’nin başkanının halen bakan müşaviri olarak çalıştığını hatırlatarak, bu talebin “yargıya müdahale anlamına gelebileceğini” belirtti. 

Moroğlu, dilekçenin “çıkacak kararın ipucu niteliğinde” olabileceğini söyledi. 

200’den fazla sivil toplum kuruluşu ve örgütün İstanbul Sözleşmesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilmesine karşı çıkarak açtıkları davaları inceleyen Danıştay’ın önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

4 duruşma halinde görülen davada kadın örgütleri ve hukukçular, Meclis tarafından imzalanan uluslararası bir sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilmesinin hukuksuz olduğunu savundu, sözleşmeden çekilmenin yarattığı hak kayıplarını mahkemeye sundu. 

Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise “hukuk fakültelerinin birinci sınıfında bile öğrenciler bu kararın hukuksuz olduğunu anlayabilir,” sözleri ile kadın derneklerinin davadaki görüşünü yineledi. 

Güllü, iptal kararının Anayasa Mahkemesine taşınmasını beklediklerini, ne karar çıkarsa çıksın kadın örgütlerinin İstanbul Sözleşmesini savunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Rapor: “İstanbul Sözleşmesi tehlikeli”

Cumhuriyet gazetesinden Sefa Uyar’ın  haberine göre dilekçe ile birlikte mahkemeye sunulan raporda Hukukçu Kadınlar Derneği, sözleşmenin imzalanmasının ardından boşanmaların arttığını, sözleşmenin kültürel ve dini değerlerle doku uyuşmazlığı içinde olduğunu savunarak, “İstanbul Sözleşmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının yanlış ve tehlikeli olduğu kanaatindeyiz,” görüşünü bildirdi. 

Raporda dernek toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına karşı çıkıyor ve sözleşmenin “cinsel sapkınlığı normalleştirdiği”, “cinsiyet değiştirmeyi özendirdiği” öne sürülüyor. İslami açıdan kadın ve aile kurumunun özelliklerine de yer verilen raporda “cinsel yönelim” kavramının kullanımının “her türlü sapkınlığın meşrulaştırılması” olarak tanımlanıyor. 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Canan Güllü, Danıştay, Hukukçu Kadınlar Derneği, İstanbul Sözleşmesi, Nazan Moroğlu

OKUMAYA DEVAM EDİN

Yunanistan’ı Farklı Yenen 12 Dev Adam Almanya ile Final Oynayacak
Türkiye’den göç, azalan doğurganlık nüfus artışını düşürdü
Çocuk istismar davası: İstismarcının ardından baba da yakalandı
  • Yeni Anayasa’ya DEM Desteği İçin Üç Maddede Değişiklik Yeter mi?4 Aralık 2025
  • Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin3 Aralık 2025
  • Erdoğan, Bahçeli’nin “Rezalet” Çıkışını Üstüne Almadı Barzani’yi Suçladı3 Aralık 2025
  • CHP Operasyonları, Terörsüz Türkiye Sürecini Enfekte Ediyor2 Aralık 2025
  • Komisyonun Karar Toplantısı Öncesi: Barış Vicdanı Olmadan Barış Olmaz2 Aralık 2025
  • Avrupa Kururken: Su Krizinin Sessiz Siyaseti1 Aralık 2025
  • Askeri Havacılıkta Türkiye’den Bir İlk: Kızılelma Hava Hedefini Vurdu1 Aralık 2025
  • Özel CHP’ye Direniş ve İktidar Vadetti: Bu Yeninin Eskiyle Mücadelesi30 Kasım 2025
  • Karadeniz’deki Tanker Saldırılarını Ukrayna Üstlendi, Türkiye Tepkili30 Kasım 2025
  • DEM Konuştu, PKK Konuştu, AK Parti de MHP de Susuyor29 Kasım 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP