Ekonomi

AYM Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluş kararını iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini Anayasaya aykırılık gerekçesiyle iptal etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Fiyat İstikrarı Komitesinin kurulması için yayınlanan 29 Haziran 2021 tarihli kararnamenin iptali için yaptığı başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, kararnamenin tümünü oy çokluğuyla anayasaya aykırı buldu. 

18 Ağustos’ta Resmi Gazetede yayımlanan AYM kararında yetki gaspı gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı Kararı ya da Kararnamesinin komite kurmakta yetkisi olmadığı belirtildi. 

Kararda Anayasa’nın “kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz” hükmüne atıf yapıldı.

Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankasının

Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararında öncelikle Cumhurbaşkanı Kararının bakanlık ve bakanlık teşkilatlarını düzenleyebileceği ancak Fiyat İstikrarı Komitesinin herhangi bir bakanlık teşkilatı içinde yer almadığı ve bir kamu tüzel kişiliği olmadığı belirtildi. 

Kararda ayrıca komitenin kuruluş ve görevlerinin cumhurbaşkanı kararı ile düzenlenemeyeceği gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kanunun 4. Maddesine göre fiyat istikrarını sağlama görevinin TCMB’de olduğu, “Bankanın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan belirlemeye ve uygulamaya yetkili kılındığı” belirtildi. 

Anayasa Mahkemesi, Fiyat İstikrarı Komitesine verilen görev ve yetkilerin Merkez Bankasının bağımsızlığını ortadan kaldırdığına ve dolayısıyla anayasanın 2, 104 ve 167. Maddelerine aykırı olduğuna hükmetti. 

Ekonomik Reform Paketinin devamı olarak kurulmuştu

Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi‘nin ardından Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu getirilmiş; Fiyat İstikrarı Komitesi de Para Politikası Kurulu’nun politika faizini düşürmesiyle başlayan kur krizine bir can simidi olarak kurulmuştu. PPK’nın faizi düşük tutumasının ardından kur krizi tırmanmış,  hükümet 2021 Aralığında yeni bir paket ile Kur Korumalı Mevduat hesabını yürürlüğe koymuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşan komite bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirdi. 

YetkinReport

Recent Posts

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

16 saat ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

17 saat ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

1 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

2 gün ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

3 gün ago