Ekonomi

ABD’den uyarı: Yaptırım altındaki Rus şirketlerle iş yapmayın

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Haziran ayında Türkiye’li mevkidaşı Yunus Elitaş ile görüşmüştü.

ABD, Ukrayna işgali sebebiyle Rusya’ya karşı ekonomik ve siyasi yaptırımlarını arttırma adımları atarken, Türkiye’nin iki ülke arasındaki diplomatik tutumu ve Rusya ile ekonomik işbirliği hamlelerinin ardından ABD’den uyarı geldi. 

New York merkezli Amerikan gazetesi Wall Street Journal’ın yayınladığı habere göre ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo 22 Ağustos’ta Amerikan Ticaret Odasına bir mektup gönderdi ve yaptırım altındaki Rus şirketlerle işbirliğinin yaptırımla sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

Gazeteye konuşan bir başka kaynak aynı mektubum Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) de gönderildiğini bildirdi. 

Adeyemo’nun Türkiyeli mevkidaşı Yunus Elitaş ile 19 Ağustos’ta gerçekleştirdiği görüşmenin iki gün ardından gelen mektupta, “ABD’nin yaptırım listesine aldığı kişi veya kuruluşlara materyal destekte bulunanlar ABD yaptırımı riskiyle karşı karşıyadır,” ifadeleri yer aldı. 

Mektupta ayrıca, “Türk bankaları yaptırım uygulanan Rus bankaları ile karşılıklı temas halinde olup ABD bankalarıyla aynı ilişkileri koruyamaz” denildi.

Adeyemo, “Lütfen, yaptırım uygulanan Ruslarla ilişki kurulmasının Türk finans kurumlarını ve şirketlerini yaptırım riskiyle karşı karşıya bıraktığı bilinsin” yazdı.

Adeyemo Türkiye ziyaretinde de uyarıda bulunmuştu

Bakan Yardımcısı Adeyemo Ukrayna krizinin ardından Haziran ayında Türkiye’ye ziyarette bulunmuş, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığından yetkililerle bir araya gelmişti. 

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “yasa dışı finansman” konusunda uyarı yer almıştı. 

Açıklamada, “Taraflar Türkiye’nin yasa dışı finansman cenneti olarak kullanılmamasını ve bankacılık sektörünün bütünlüğünün korunmaya devam etmesini sağlama arzusunu dile getirdi” ifadesi yer almıştı. 

Adeyemo 19 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Elitaş ile görüşmüş, yaptırımların delinmesi konusundaki uyarısını yinelemişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Elitaş mevkidaşına “devam eden süreç ve yaptırımlar konusunda Türkiye’nin konumunun değişmediğini, herhangi bir kurum veya kişi tarafından yaptırımların delinmesine de izin verilmeyeceğini teyid etti.”

Soçi ve Şangay

Türkiye yetkilileri, ülkenin Rusya Ukrayna savaşında sergilediği diplomatik tutumun devamlılığını vurgulayan açıklamalar yaparken bir yandan Rusya ile ekonomik işbirliği adımları atılmaya devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi ve doğal gaz ödemelerinin bir bölümünün ruble ile yapılması gibi bir dizi karara imza atıldı. 

Bu hamlelerin ardından Iran haber ajansı Tasnim, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Erdoğan’ı Çin-Avrasya güvenlik ittifakı Şangay İşbirliği Örgütü’nün Eylül ayındaki toplantısına katılmaya davet ettiğini yazdı.

YetkinReport

Recent Posts

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

8 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

10 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

1 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

1 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago