Siyaset

Erdoğan: İsrail ile atılan adımlar Filistin desteğimizi azaltmayacak

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ağırladı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail ile ikili ilişkilerin gelişmesi için atılan adımların Ankara’nın Filistin’e olan desteğini azaltmayacağını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı 23 Ağustos’ta Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı, görüşmenin ardından yapılan ikili basın açıklamasında “Filistin davamıza desteğimiz azalmayacak” dedi. 

Abbas ise Türkiye’nin Filistin’e desteği sebebiyle Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti. 

İsrail ile normalleşme

AK Parti hükümeti döneminde Filistin meselesi sebebi başta olmak üzere diplomatik olarak gergin olan İsrail Türkiye ilişkileri Mavi Marmara olayı ve son olarak ABD’nin önceki başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü başkent olarak tanımasının ardından dondurulmuş, karşılıklı büyükelçilik düzeyinden katiplik düzeyine indirilmişti. 

Diplomatik krizin ardından yıl başından bu yana iki ülke arasında normalleşme adımları atıldı. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog’un Mart ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından iki ülke geçtiğimiz haftalarda ikili ilişkilerini tekrar tam diplomatik temsiliyet düzeyine yükseltme kararı aldı. 

Kararın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail ile ilişkilerin Ankara’nın Filistin’e olan desteğinde bir değişiklik yaratmayacağını açıklamıştı. 

Mahmud Abbas’ın Ankara ziyaretinde Türkiye Filistin arasındaki ilişkilere bir kez daha vurgu yapıldı. 

Erdoğan: Filistin desteğimiz azalmayacak

Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır, aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar. Filistinli kardeşlerimiz arasında birlik ve uzlaşı sağlama gayretlerini de yakından takip ediyoruz. Bu alanda da her türlü desteği vermeye hazırız,” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Türkiye’nin iki devletli çözümü savunduğunu, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın statülerinin değiştirilmesini kabul etmediğini ve bu konudaki “hassasiyet ve beklentileri İsrailli muhattaplarına aktardıklarını” sözlerine ekledi.

Abbas’tan Türkiye’ye teşekkür

Ankara’daki görüşmenin ardından söz alan Filistin Devlet Başkanı Abbas, Erdoğan’a  “Filistin halkının yanında durması ve değişmez tutumundan dolayı en içten teşekkürlerimi ifade ettiğini” aktardı. 

Filistin meselesinde iki devletli çözümü önemsediklerini belirten Abbas, “1967 sınırları içerisinde iki devletli çözüm mümkündür. Ama sadece apartheid sistemine dayalı bir de facto uygulayarak tek devlet kurma çabası, İsrail tarafından yapılan bu girişim, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceği gibi bölge için de gelecekte büyük tehditler oluşturacaktır,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

4 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

5 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

9 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

9 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago