Siyaset

Sedat Peker üzerine skandal olmayan bir skandalın film senaryosu

Daha önce hiç senaryo okumuş muydunuz? Bir hikayeyi sinema için uygun bir hale getirmeye senaryo deniyor. Sizlere Sedat Peker’in iddialarıyla oluşturulmuş bir kısa film senaryosu iletmek istedim. Kısa filmin adı “skandal olamayan skandal”. Aslında adını “skandalın anatomisi” “bir skandal” gibi bir şey koyacaktık ama sonra düşündük, Türkiye’de skandal kelimesinin bir karşılığı yok. O sebeple skandal olmayan, olamayan bir skandalın hikayesi anlatılmalıydı. 

SAHNE 1- İÇ MEKAN- Bir apartman dairesi- 27 Ağustos 2022

Bir bilgisayara yakın çekim. Sosyal medyada dolaşan el, Sedat Peker’in hesabı olduğu bilinen “Deli Çavuş” adlı hesaba tıklar. Sonra Sedat Peker’in youtube hesabına girer, eski videolarına bakmaktadır. Sezgin Baran Korkmaz’ı görürüz kısa bir klipte. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bahsetmektedir bir başka videoda Peker. Onu da izlemez sosyal medya kullanıcısı. Twitter’a geri döner, ve 2017-2018 yıllarından bir iddiayı okumaya başlar:

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, boşanma aşamasında olduğu eşi Türk Hava Kurumu Ünversitesi Rektörü Ünsal Ban, ağabeyi eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu rüşvet ağı içindedir.

Tüm bu iddiaların en başında Marka Yatırım Holding sahibi Mine Tozlu Sineren vardır. Rüşvet kelimesini görürüz. Bir ağ içindedirler. Bunu görürüz. 

SAHNE 2- İÇ MEKAN- Way Out isimli danışmanlık şirketi- 2018

Mine Tozlu Sineren, borsada mağdur olan şirketleri tekrar işlem görür hale getirmek için yatırım yapan bir şirketin sahibidir. Bir şirketin alınması ile ilgili sermaye artırımı için SPK’ya başvuru yapar. Başvurusu reddedilir. Bunun üzerine Sineren bir danışmanlık şirketine başvurur. 

SİNEREN

Sermaye artırımı için SPK’ya başvuru yaptım. Başvurum reddedildi. Beni size yönlendirdiler.

DANIŞMAN

Siz ya kendi hesabınızdaki parayı koyacaksınız, ya da şirketi satın alacaksınız

SİNEREN

Ben kendi projemi şirketleştiriyorum. Bu projemi Marka Yatırım Holding’e satıyorum. Ben kimsenin sorunlu şirketini satın almak istemiyorum.

DANIŞMAN

Başka bir çaresi yok, ikisi aynı anda olmaz.

SAHNE 3- DIŞ MEKAN- Bir sokak-2018

Sineren, başvurusunun reddedilmesinin ardından, Binali Yıldırım’ın başdanışmanı olan Salih Orakçı ile görüşmektedir. 

Orakçı Sineren’in bir şirketinden hisse alarak Sineren’e ortak olur. Böylelikle, Orakçı Sineren’e SPK başvurusu için yardımcı olacaktır. 

Ancak başvuru reddedilir. Bu ortaklık son bulur. Daha sonra Sineren Orakçı’ya icra davası açacaktır. 

SAHNE 4- DIŞ MEKAN- Erzurum’da bir köy kahvehanesi-2018

Sineren, AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile SPK Başvurusunun reddedilmesi ile ilgili görüşmektedir. 

SİNEREN

SPK başvurum ile ilgili SPK başkanı Ağabeyiniz Ali Fuat Taşkesenlioğlu’ndan randevu istedim. Randevu verilmedi. Araya giren kişiler beni size yönlendirdi.

TAŞKESENLİOĞLU

Abime bunu ileteceğim. Siz görüşürsünüz. 

Sineren Ankara’ya döner. Bir telefon alır, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ile görüşecektir. Taşkesenlioğlu ile hiç görüşmediğini söyleyecektir. 

SAHNE 5- İÇ MEKAN- Ankara Next Level’da bir Büro-2018

Sineren ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu konuşmaktadırlar. 

SİNEREN

Rüşvet veremem. Rüşvet verecek bir pozisyonum yok. Şirketin kasasına para koymak istiyorum.

TARANOĞLU

Para vermezsen bu işler asla olmaz. Korkmaz Karaca isimli Cumhurbaşkanı Danışmanı da sorununuzu halletmek için sizinle temas kurmak istiyor, sakın onunla temasa geçmeyin sizden çok para ister.

Peker’in 27 Ağustos Twit’i görünür. Peker, Taranlıoğlu’nun Sineren’den 200 bin TL istediğini söyler. 

Gelecekten Sineren’in TV konuşması sesi gelir.

TV SPİKERİ

Sedat Peker’in yazdıklarında doğru olmayan bir şey var mı?

SİNEREN

Hayır. Doğru olmayan ufak tefek şeyler var.

SAHNE 6- İÇ MEKAN- TV ekranı- 28 Ağustos 2022

SİNEREN

Burada kurulan sistem sadece bir rüşvet sistemi değil Türkiye’ye zarar veren bir sistem. Patronların önüne öncelikle çıkan şu, “Bize vereceksin, vermediğin takdirde işini ilerletmeyiz, durdururuz” Ben şikayetleri yaptım, kimse dinlemedi.

Bu rüşvet iddialarına dair kanıtlar ortaya çıkmaya devam edecektir.

SAHNE 7- İÇ MEKAN- Telefon görüntüsü Ev ortamı-2019-2022 arası

Telefondan çekilmiş izlenimi veren bir görüntüde Zehra Taşkesenlioğlu’na benzeyen bir kadın vardır. Kameraya alındığını bilmediği izlenimiyle konuşmaktadır. Kameraya çeken kişinin şu an boşanma aşamasındaki eşi Ünsal Ban olduğu düşünülür.

TAŞKESENLİOĞLU

Abimle sen para kazanacaksınız diye beni yakıyorsunuz!

Görüntüden uzaklaşınca kamera yine bir bilgisayar ekranına çıkıar. 

Sedat Peker’in Twitter hesabında “Ünsal Ban’la ben telefonla birkaç kez görüştüm.” yazmaktadır. Peker “eşi olan AK Parti’nin Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun evde otururlarken kendisine bıçakla saldırarak kısmen yaraladığı olaydan sonraki gizlice çekmiş olduğu görüntüleri bana yolladı.”

Olay sarmalı, bir boşanma davasında çözülecektir. 

SAHNE 8- İÇ MEKAN- Gölbaşı 2. Aile Mahkemesi Mahkeme salonu- 19 Ağustos 2022

Zehra Taşkesenlioğlu, 2019 yılında evlendiği ve boşanmak istediği Ünal Ban’dan 50 milyon TL maddi 20 milyon TL manevi tazminat talep ederken eşinin borsadaki “şaibeli işlemlerini” sayar. Avukat, dilekçeyi seslendirmektedir.

TAŞKESENLİOĞLU

Ban’ın uzmanlık alanı finans. Evlilik öncesinde aktif bir iş hayatı yoktu. Benden aldığı 2.5 milyon dolarla yatırım yaptı. Bu para ile kendisi adına kayıtlı görünmeyen ama sahip olduğu ve yönettiği pasif haldeki şirketleri aktifleştirdi. Bu işlemleri benim sağladığım finansman desteği ve konumu kullanmak suretiyle yaptı.

AVUKAT

(Ban) müvekkilden aldığı paralarla borsada hisse senedi alım satım işi yapmaya başlamıştır. Hatta boşanma sürecinde müvekkil, kocanın bu konuda başka kişilere ücret karşılığında danışmanlık yaptığını üzülerek öğrenmiştir.

SAHNE 9- İÇ MEKAN- Resmi işlem yapılan mekan- 2019

Ünsal Ban, Zehra Taşkesenlioğlu, şöförleri Ahmet Karakaş, Ünsal Ban’ın ağabeyi Ünal Ban ve kardeşi Nesrin Kakırman, farklı tarihlerde bu mekanda görülürler.

Zehra Taşkesenlioğlu, Ban ile evlendikten 6 ay sonra, kendi şirketi Maya Araştırma Danışmanlık’ı Burdur Milli Eğitim Müdürü olan Kakırman ile şoför Karakaş’a devrediyordur. 

Buradan Zehra Taşkesenlioğlu’nun “eşinin başka kişilere danışmanlık yaptığından haberi olmadığı” ifadesinin doğru olmadığı anlaşılır. 

Ban’ın elindeki diğer şirketler de farklı tarihlerde önce Ünsal Ban’ın ağabeyine ardından bir şirket çalışanına, ardından da şoförlerine devredilir. 

Zaman içinde hisseler el değiştirmeye devam eder.

SAHNE 10- İÇ MEKAN- Mahkeme salonu- 2022

Zehra Taşkesenlioğlu, mahkemede, eski eşinin borsada işlemlerini “Yatırım Finans” adlı aracı kurum üzerinden gerek kendi, gerekse başka kişi veya kişiler adına açtığı hesaplarla yaptığını söyler. 

Ban’ın ‘Çok yüklü miktarda hisse senedi almak suretiyle’ şirkete yüzde 20 oranında ortak olduğunu, borsada kazandığı parayla Dubai, Yunanistan, İngiltere ve İsviçre’de şirketler kurup yatırım yaptığını anlatır.

SAHNE 11- İÇ MEKAN- Ev- Bilgisayar ekranı- 30 Ağustos 2022

Peker’in sosyal medya hesabı.

Peker, bu şirketlerin AKP’li ilçe belediyelerinde işler aldığını, Taşkesenlioğlu’nun SPK başkanlığı sırasında halka arz danışmanlığı görünümünde rüşvet topladığını yazar.

Sayfa değişiyor, ekranda gazeteci İsmail Saymaz’ın haberi görünür: 

“Taşkesenlioğlu’nun şirketi AKP belediyelerinden 14 ihale aldı”

 2013-2017 yılları arasında Maya Danışmanlık 14 ihale almıştır. Bunların 4’ü Zehra Taşkesenlioğlu’nun milletvekili olduğu 2015 yılı sonrasındasır. 

SAHNE 12- DIŞ MEKAN- Milas Muğla- 29 Ağustos 2022

Sedat Peker’in iddialarının 2 gün ardından Ünsal Ban bir araçla seyir halinde ülke dışına çıkmaya çalışırken yakalanır. 

Polisler, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ı gözaltına alır. 

POLİS

Hakkınızda Taşkesenlioğlu’na ait kişisel verileri paylaşma, tehdit ve şantaj suçlamaları var.  Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. 

SAHNE 13 – İÇ MEKAN- Ev- 30 Ağustos 2022- Bilgisayar ekranı

Okuyucu, sosyal medya sayfasında “borsada spekülasyon yaptılar,” “şirketler hakkında yalan haber çıkarıp spekülasyon yapıldı” haberlerini kapatır.  Arama motoruna “Peker iddiaları soruşturma, savcılık” kelimeleri yazar. 

Çıkan sonuçlarda SPK’nın Sineren hakkında tahkikat başlattığını okur. 

CHP, Zafer Partisi, TİP, DEVA Partisi ve İYİ Parti heyetlerinin suç duyurusunda bulunduğunu okur. 

Ban’ın gözaltı süresinin uzatıldığını okur.

Herhangi bir soruşturma başlatıldığı haberine ulaşamaz. 

Tekrar yazar. 

Sosyal medyaya geri dönüyor: Zehra Taşkesenlioğlu’nun açıklamasını görür:

“Günlerdir, ailemle birlikte sistematik olarak iftira kampanyası ile karşı karşıya kaldığımı ve bu iftiraları atan ya da taraf olan herkesle yargı önünde hesaplaşacağımı belirtmek isterim. Şahsıma yönelik bu yargısız infazın son bulacağına ve son derece ahlaksızca oynanan bu kumpasın yargı önünde bir an önce gün yüzüne çıkacağına inancım tamdır. Bu konu ile ilgili adli ve hukuki süreç başlatılmıştır.”

Sonra da Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun açıklamasını, iddiaları yalanlamasını, iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunacağını okur. 

Tüm bu iddialarda ismi geçen Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, ‘sağlık sorunlarını’ gerekçe göstererek Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliği, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeliği ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevlerinden istifa etmiştir. 

Gazeteciler, Serkan Taranoğlu’nun da istifa edeceğini yazmaktadırlar. 

Tekrar yazar el, Peker, iddialar, soruşturma.

Arama motoru bir cevap veremez. 

 

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

8 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

9 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

13 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

13 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago