Siyaset

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak gibi

Yöneylem araştırma şirketinin yayınladığı son anket sonuçları da MetroPoll araştırma şirketinin geçenlerde yayınladığı sonuçlarla uyum içinde. Sizi rakamlara boğmayacağım. Ama manzara az çok ortaya çıkıyor. HDP’nin kendi adayını çıkarması, ya da iki ittifaktan birine destek vermemesi durumunda ne Cumhur İttifakının ne de Millet İttifakının Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda alması mümkün görünüyor. Her iki ittifakın da toplam oyları, ne kadar zorlansa yüzde 50+1 barajı değil yüzde 45 eşiğine dahi ulaşamıyor. Bu koşullarda Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak gibi.

Aslında bu durumu KONDA araştırma şirketinden Bekir Ağırdır “iktidarın gerilemesi yavaşladı, muhalefet sıçrama yapamıyor” şeklinde ifade etti.

Ama tekrarlıyorum, HDP’nin kendi adayını çıkarması veya iki ittifaktan birine destek açıklamaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tur belirleyecek.

İkinci turu kurtarmak için Mayıs

Zaten AK Parti’nin 18 Haziran olan seçim tarihini daha önceye, örneğin çok konuşulan 14 Mayıs’a çekme nedenlerinden biri de bu. Çünkü seçim ilk turda, 18 Haziran’da bitmezse ikinci tur 2 Temmuz’a kalacak. Ama arada 28 Haziran’da Kurban Bayramı başlayacak, okullar kapanacak, seçmenler dağılacak. Mesela Hacca ya da memleketine gidecek tek oy bile önem taşıyacak AK Parti ve MHP ittifakı için.

Ayrıca bir ay önceye de alınsa erken seçim sayılacağı için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2018’den beri bütün yürütme güçleri ile yönettiği ülkeyi Anayasa’nın 116’ıncı maddesine göre yönetmemiş sayılacak ve “aday olabilir mi olamaz mı” tartışmalarından da kurtulacak.

Denklemi değiştirecek ihtimaller arasında göçmen-karşıtı söylemle anketlerde yüzde 2-3 aralığına yükselen Zafer Partisi’nin AK Parti’nin göçmen siyasetini değiştirmesi vaadiyle Cumhur İttifakını desteklemesi de bulunuyor.

Aslında seçimin ikinci tura kalma ihtimali ve Mayıs’a alınabileceğini CHP lideri kemal Kılıçdaroğlu da kabul etmiş görünüyor. Fox TV’de İlker Karagöz’ün sorularını yanıtlarken erken seçim sorusuna “Mayıs’ta olabilir” dedi.

Muhalefetin adayına ne kadar bağlı?

Ancak hemen hemen bütün anketlerin sonuçlarında görülebilen bir ihtimal daha var. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu milletvekilliği seçimleriyle birlikte yapılacak. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda bitmezse, ikinci turun Millet İttifakının TBMM çoğunluğunda yapılması ihtimali var.

Yöneylem araştırma bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına Millet İttifakı kimi çıkarırsa ne kadar oy alır sorusunu da sormuş. Bulduğu sonuçlara göre aday Kılıçdaroğlu olursa yüzde 48,7 oy alıyor, Erdoğan yüzde 38’de kalıyor. Ekrem İmamoğlu olursa yüzde 52,1 alıyor, Erdoğan 37’de kalıyor, Mansur Yavaş olursa yüzde 59,3 “oy veririm” diyor, Erdoğan yüzde 31,5’ta kalıyor.

Bu sonuçları esas alırsak en çok oy alanın kazanacağı ikinci turda muhalefetin adayının kim olacağının önem taşımayacağı yorumu yapılabilir ve bu durumda Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ihtimali güçlenir. Ben yine de muhalefetin anket sonuçlarına güvenmemesi, Erdoğan’ın yirmi yıldır devlet aygıtının başında bulunmasını sağlayan siyasi yeteneğinin hafife alınmaması gerektiğine inananlardanım. Ve HDP ve Kürt seçmen etkisinin ilk turda olduğu gibi ikinci turda da ihmal edilmemesi gerektiğine ve bu alanda rüzgârın yönünün her an değişebileceğine

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

2 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

3 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

3 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

15 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

24 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

1 gün ago