Hayat

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth Hayatını Kaybetti

Birleşik Krallık Kraliçesi ve 14 krallık ve 54 ulusun hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth İskoçya’da bulunan Balmoral Konutunda 96 yaşında hayatını kaybetti.

Birleşik Krallık tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Buckingham Sarayı, 8 Eylül’de Kraliçe II. Elizabeth’in İskoçya’da bulunan Balmoral konutunda hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Kraliçenin en büyük oğlu ve tahtın bir numaralı varisi olan 73 yaşındaki Prens Charles, yeni hükümdar oldu.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde öldü. Kral ve Eş Kraliçe bu akşam Balmoral’da kalacak ve yarın Londra’ya dönecekler,” ifadelerine yer verildi. 

Büyük bir ihtimalle Kral III. Charles ismini alması beklenen yeni hükümdar Charles, ilk ulusa sesleniş konuşmasında Kraliçenin ölümünden duyduğu “derin üzüntüyü” ifade etti. Charles’ın eşi Camilla ise “Eş Kraliçe” ünvanını aldı. 

İngiltere’de 10 günlük resmi yas ilan edilirken, bayraklar yarıya indirildi. 

Monarşiyi ayakta tutan Kraliçe

Birleşik Krallık Kraliçesi ve 14 krallık ve 54 ulustan oluşan Commonwealth’in hükümdarı olan II. Elizabeth, 20. Yüzyıla damgasını vuran siyasi ve ekonomik çalkantılarda yürüttüğü denge politikasıyla monarşiyi ayakta tutmayı başarmasıyla tanınıyordu. 

70 yıllık hükümdarlığı boyunca II. Elizabeth 15 Başbakana hükümet kurma yetkisi verdi. İkinci Dünya Savaşından henüz çıkmış Birleşik Krallığın kraliçesi olarak tahta geçtiğinde tarihi figür olan Winston Churchill ilk başbakanı olmuştu. 

Son olarak Boris Johnson’un istifa etmesinin ardından Muhafazakar Parti seçimlerinden zaferle ayrılan Liz Truss başbakanlık görevini henüz iki gün önce Kraliçe II. Elizabeth’ten devralmıştı. 

96 yaşındaki hükümdar, yaşı sebebiyle halka açık etkinliklerde daha seyrek görülmeye başlamıştı. Kraliçe, yaz aylarını geçirmek için gittiği Balmoral konutundan Londra’daki Buckingham Sarayı’na da bu sebeple geri dönmemişti. Liz Truss geleneksel olarak görevi devralmak için Buckingham sarayına gitmek yerine İskoçya’ya gitmişti. 

11 günlük süreç

II. Elizabeth’in ölümünün ardından 11 günlük bir prosedür başlayacak.

Charles, 9 Eylül’de Kral olarak ilan edilecek. Yeni Kral, Buckingham Sarayı’na taşınarak kraliyet görevine başlayacak ve Birleşik Krallık ülkeleri başta olmak üzere tüm Commonwealth ülkelerini ziyaret için yola çıkacak. Yeni Kral’ın resmi taç giyme töreni Kraliçe’nin cenazesinin ardından bir yıl içerisinde düzenlenecek. 

13 Eylül’de Kraliçenin naaşı Westminster’a getirilecek ve halkın ziyaretine açılacak. Dünya liderlerinin ziyareti ise 16 Eylül’den sonra başlayacak. II. Elizabeth’in cenazesi ise 18 Eylül’de olacak.

Paralar tekrar basılacak ve Kraliçe yerine Kral’ın portresi ile yeniden basılacak. Aynı işlem pasaportlar, pullar ve resmi üniformalar için de geçerli olacak. Ülkenin ulusal marşındaki “Tanrı Kraliçe’yi korusun” sözleri ise “Tanrı Kralı korusun” sözleri ile değiştirilecek. 

 

 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

3 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

3 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

7 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

8 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago