Ekonomi

OECD Ülkeleri arasında yine lideriz

Türkiye OECD Ülkeleri arasında Temmuz’da yüzde 79.6 yıllık enflasyon ile en yüksek enflasyona sahip ülke oldu.

OECD ülkelerinin çoğunda enerji fiyatları yavaşladığı için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ölçülen yıllık enflasyon, Haziran 2022’deki yüzde 10,3’ten Temmuz 2022’de yüzde 10,2’ye düştü.

Bu gelişme, Kasım 2020’den bu yana enflasyondaki ilk düşüşü yansıtıyor. Yıllık enflasyon Haziran ve Temmuz 2022 arasında Kanada, Yunanistan, Lüksemburg ve Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 0,5 puan düşerken; çift haneli enflasyon kaydeden ülke sayısı 13’ten 15’e yükseldi.

Enflasyonda OECD birincisi

G7 bölgesinde yıllık enflasyon, Haziran ayındaki yüzde 7,9’a kıyasla Temmuz 2022’de yüzde 7,6’ya geriledi ve Birleşik Krallık dışındaki tüm G7 ülkelerinde daha düşük enerji fiyatları enflasyonu yaşandı.

G20 bölgesinde yıllık enflasyon Temmuz 2022’de Haziran 2022’deki ile aynı seviyede, yüzde 9,2’de sabit kaldı.

OECD dışında, yıllık enflasyon Arjantin, Çin, Endonezya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’da yükseldi, ancak Brezilya ve Hindistan’da azaldı.

Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda ve enerji dışındaki enflasyon genel enflasyona ana katkıyı yaparken; gıda ve enerji fiyatlarının birleşik katkısı Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’da genel enflasyona ana katkı oldu.

Türkiye OECD Ülkeleri arasında Temmuz’da yüzde 79.6 yıllık enflasyon ile en yüksek enflasyona sahip ülke oldu. Gıda fiyatlarının katkısı yüzde 23.7, enerji fiyatlarının katkısı yüzde 14.6, gıda ve enerji dışındaki ürünlerin katkısı yüzde 41.3 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Ağustos ayındaki enflasyonu ise yüzde 80.2 değeri ile veriler arasına artarak yerleşti.

Enerji Fiyat Enflasyonu

OECD’de yıllık bazda enerji fiyat enflasyonu ortalaması, 38 OECD ülkesinden 26’sında düşüşle Haziran’daki yüzde 40,7’den, Temmuz 2022’de yüzde 35,3’e geriledi. Bu oran AB için yüzde 38.3, G7 ülkeleri için ise yüzde 33.1. Türkiye’nin enerji fiyat enflasyonu ise yüzde 142.6’ya ulaşarak yine 1. sırada yer aldı.

Euro Bölgesinde Enerji Enflasyonu, Temmuz 2022.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın Beykoz’da düzenlediği “Yüz Yüze 100 Gün” Programında enerji fiyatlarının küresel anlamda yükseldiğini belirterek şikayet etti.

Eylül’ün ilk günü doğalgaz faturalarına zam yapan Botaş da, Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük fiyatlı doğalgazın ülkemizde kullanıldığını iddia etmişti ki bu konudaki yaratılmak istenen algının dayanağı olmadığını anlatmıştık.

Küresel artışlar bütün ülkeleri etkilerken, OECD rakamlarından görüyoruz ki, en fazla etkilenen ülke biziz. Peki neden? Hükümetin izlediği ekonomi politikaları nedeniyle kurların artmasının da etkisiyle diğer ülkelere göre daha fazla etkilendiğimiz ortadayken, hükümet yetkilileri hep başkaca suçlular arama çabasında.

Vatandaşın beklentisi ise, yetkili makamlarda oturanların özeleştiri yaparak sorumluluk almaları ve rasyonel çözümler üretmeleri, aksi halde bu kış çok soğuk geçecek gibi görünüyor.

 

 

Filiz Pehlivan

Makine Mühendisi

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

10 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

3 gün ago