Siyaset

Mansur Yavaş’a yoğun diplomatik ilgi

Mansur Yavaş’ın Ankara’nın Başkent oluşu yıldönümünde verdiği davete diplomatik misyondan alışılmadık yüksellikte katılım oldu. Davetliler arasında bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake (en solda) ve eşi Cheryl Flake (en sağda), Mansur ve Nursen Yavaş’la birlikte görülüyor. (Foto: ABB)

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Ankara’nın TBMM kararıyla 13 Ekim 1923’te Başkent ilan edilişinin 99’uncu yılı için 12 Ekim akşamı verdiği davete diplomatik temsilciler yoğun ilgi gösterdi. Yavaş’ın davetine 51 ülkenin Büyükelçisi ve çok sayıda Büyükelçilik Müsteşarı katıldı.
Yavaş’ın davetine ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İsviçre, İsrail ve Filistin büyükelçiliklerinin en üst düzeyde katılması dikkat çekti. Bazı ülkelerin iki numaralar düzeyinde katılmasıyla diplomatik temsil 74 ülkeyi buldu. Yabancı diplomatların merak ettiği konuların başında Mansur Yavaş’ın 2023 seçimlerinde muhalefetin ortak adayı olup olamayacağı bulunuyordu.
Yavaş davette yaptığı konuşmada Millî Mücadelenin karargâhı olan Ankara’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başkent ilan edilerek kendi kendine yetme özelliğiyle özgürlük ve bağımsızlığın da simgesine dönüştüğünü söyledi.
Davetlilerin tartıştığı diğer siyasi konular arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’den uzaklaşıp kararsız kalan seçmenleri son haftalarda nasıl yeniden cezbetmeye başladığı ve muhalefet saflarında son haftalarda görülen dağınıklık vardı.

Diplomatik ve siyasi ilgi

Davete CHP ve İYİ Parti milletvekilleri Genel Başkan Yardımcıları düzeyinde yoğun ilgi gösterdi. Vekiller TBMM’de görüşülen ve gazetecilerin “sansür yasası”, iktidar partilerinin “dezenformasyon yasası” dediği yeni basın yasası görüşmelerine verilen arada gelmişlerdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AK Partililerin belli esneklik gösterdiğini ancak MHP’lilerin “noktasını, virgülünü değiştirmeyiz” katılığında durduklarını söyledi. Önceki Merkez Bankası Başkanlarından İYİ Partili Durmuş Yılmaz ekonominin durumuyla ilgili soruların odağındaydı. Yılmaz, kendisine soruların kinayeyle “Çok iyi durumdayız, değil mi?” diye başladığını aktardı.
Davete katılan CHP’liler liderleri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Başörtüsü yasa” çıkışı ve ABD seyahati konusundaki soruları yanıtsız bıraktı. Bunda Kılıçdaroğlu’nun “Yanımda mısınız?” uyarısının payı olduğu görülüyordu.

Davet beş yıldızlı otelde değildi

Yavaş daveti, Ankara diplomatik davetlerinin alışıldık mekânı olan beş yıldızlı otellerden birinde değil, Melih Gökçek döneminde Ankaraspor lokali olarak kullandırılan Büyükşehir Belediye Başkanlığının Çankaya, Kızılay’daki resmi konutunda verdi. Kendisinin ailesiyle evinde yaşadığını söyleyen Yavaş ancak konutu bundan böyle bu tür davet ve toplantılara açacaklarını söyledi.
ABB Başkanı Yavaş davetin sonunda Ankara Valisi Vasip Şahin ve Çankaya Belediye başkanı Alper Taşdelen ile birlikte bir grup konukla daha çok Ankara projeleri üzerine sohbet etti; özellikle Ulus Meydanının tarihi özellikleri korunarak yenilenmesi üzerinde duruldu.
Alkollü içki servisi yapılmayan davette, Atatürk’ü Ankara’ya gelişinde karşılayan Seymenler de kısa bir folklor gösterisi sundular.

 

YetkinReport

Recent Posts

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

13 saat ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

14 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

16 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

16 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

1 gün ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

2 gün ago