Hayat

Mudanya 100. Yıl Barış Yolu ödülünün sahibi Özden Toker oldu

Mudanya 100. Yıl Barış Yolu Ödülü’nün sahibi, İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı’nın başkanı Özden Toker oldu. Toker’e ödülünü Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz takdim etti. (Foto: linehaber)

Kurtuluş Savaşını resmen bitiren, Cumhuriyetin kurulmasının önünü açan Mudanya Mütarekesinin önemi, imzalanışının 100 yıl dönümü olan 11 Ekim’de düzenlenen “Barış Yolu Ödülü Töreni” ile bir kez daha vurgulandı. 

Mudanya Belediyesi’nin düzenlediği törende 100. Yıl Barış Ödülünün ilk sahibi, Mudanya görüşmelerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni temsil eden ve bir yıl sonra kurulacak Cumhuriyetin ikinci cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün kızı ve ve İnönü Vakfı’nın Başkanı Özden Toker oldu. 

Toker, “Mudanya’da 100’üncü yılı kutladık. Bu yüzyıl son yüzyıl değil. Diğer yüzyılların başlangıcıdır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır” sözleriyle ödülünü kabul etti. 

Toker’e ödülünü takdim eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yaptığı konuşmada, “100 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında, bugünden geleceğe bir miras bırakmak adına Mudanya’dan ikinci yüzyıl için barış çağrısı yapıyoruz,” dedi. 

Büyük Taarruzun ardından 3 Ekim ile 11 Ekim 1922 tarihleri arasında yapılan Mudanya görüşmeleri sonunda imzalanan Mudanya Mütarekesi ile Kurtuluş Savaşı resmen sona ermiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolu açılmıştı. 

Mudanya Belediyesi, Cumhuriyet tarihinin bu önemli dönüm noktasının 100. Yılı kutlamalarında “Mudanya 100. Yıl Barış Yolu Ödülü” töreni düzenlenmesine karar verdi.  

Ödülün verileceği ismi kararlaştıran Danışma Kurulunda, SHP eski Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, NATO Daimi Temsilcisi Onur Öymen, Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Emekli Tuğgeneral Ali Er, İstanbul Gedik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Atatüre, Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öznur Alkan, Gazeteci Sedat Ergin ile Murat Yetkin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi Gülsün Bilgehan, Yazar- UNİCEF Türkiye İyi Niyet Elçisi Ayşe Kulin, Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün bulunuyor.

YetkinReport

Recent Posts

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

52 dakika ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

23 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

1 gün ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

1 gün ago

Kobani davasında karar: Ceza yağdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

2 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

2 gün ago