Siyaset

Cumhurbaşkanı: Bartın’da can kaybı 41’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bartın TTK maden ocağında 14 Ekim’de meydana gelen patlamada can kaybının 41’e yükseldiğini açıkladı. 11 madenci yaralı olarak kurtarılırken, bu madencilerden 5’inin durumunun ağır olduğu belirtildi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bartın Amasra ilçesi TTK Genel Müdürlüğü’ne ait Amasra Maden Ocağı’nda 14 Ekim’de meydana gelen patlamada son madenciye de ulaşıldığını, can kaybının 41’e yükseldiğini açıkladı. Erdoğan, 11 yaralının tedavilerinin sürdüğünü belirtirken yaralı 5 madencinin durumu ciddiyetini koruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ekim’de arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü bölgeyi ziyaret etti.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun öğlen saatlerinde yaptığı açıklamanın ardından 1 madencinin daha çıkarıldığını, hayatını kaybeden madencilerin sayısının 41’e yükseldiğini açıkladı.

Erdoğan, taşkömürü ocağında -300 ve -350 metre derinlikte meydana gelen patlamanın grizu patlaması olduğunu belirterek, “bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek idari ve adli soruşturmalarla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır,” dedi.

“Ölümlerin olduğu kazaları kabul edemeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maden ocaklarımızda hala önemli sayıda ölümlerin olduğu kazaların yaşanıyor olmasını kabul edemeyiz. Artık madenlerimizde hiçbir eksik hiçbir gereksiz risk görmek istemiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim mevcut bu tür ocaklarımız içerisinde Amasra bizim şu anda en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen. Birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız, bu yüzden hiçbir zaman bunun ne dünü ne bugünü ne yarını olmayacaktır, bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım.

“Teknolojinin tüm kabiliyetlerini, işletmelerin tüm kabiliyetlerini kullanarak maden kazalarını tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çalışmaları içerisindeyiz. Yerli ve milli imkanlarımızın bu konuda ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum.”

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua okudu.

11 yaralının 5’inin durumu ağır

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, “40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralarımız da hastanelerde. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var”  demişti.

İçişleri Bakanı, 40 madencinin kimliklerinin belirlendiğini, Bartın’daki yaralılardan birinin taburcu olduğunu açıklamıştı.

Yaralanan işçilerden 6’sinin tedavisinin İstanbul’da yanık yoğun bakımında devam ettiği, 5 kişinin ileri yanık ve sıcak hava soluma sebebiyle durumunun kritik olduğu öğrenildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez patlamanın hemen ardından yaptığı açıklamada olayın 350 metre derinlikte gerçekleştiğini, yapılan ilk değerlendirmelerin Grizu patlamasına işaret ettiğini söylemişti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Özel: itirafname ve 2 milyon dolar karşılığında tahliye teklif edilmiş

  CHP lideri Özgür Özel, İmamoğlu soruşturması tutuklularından iş insanı Murat Kapki’nin AK Partili Mücahit…

5 saat ago

Ve Çerçioğlu AK Parti’de: hapis tehdidiyle siyasetçi transferi mi?

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu CHP'den istifa ederek AK Parti'ye katıldı. Çerçioğlu'nun üyelik rozetini…

13 saat ago

Fidan SDG’yi sert uyardı: Enayi değiliz. Ona göre tedbir alacağız.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de PKK bağlantılı SGD ve YPG’yi sert biçimde uyardı ve tutum…

1 gün ago

Türkiye’de Barışın Anahtarı: Silahsızlanma ve Topluma Kazandırma

  Türkiye’de barış sürecinin anahtar sorusu şudur: Silahlar sustuktan sonra, silahı elinde tutan insanı nasıl…

2 gün ago

Siyasette Kadın Kotası Gereksiz mi? Dünya, Türkiye ve CHP’de Durum

Siyaset, erkek-kadın rekabetinin en sert ama kapılarının en sıkı kapalı tutulduğu alanlardan biri. Erkek egemen…

2 gün ago

Komisyonda 3’üncü gün: şehit ailelerinden kısmi af önerisine

“Terörsüz Türkiye, ya da PKK’nın silah bırakarak siyasete katılması sürecinde kurulan TBMM Millî Dayanışma, Kardeşlik…

2 gün ago