Ekonomi

Putin’den gaz tedariği önerisi: Türkiye’yi doğalgaz üssü yapalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi nedeniyle bulunduğu Kazakistan’ın başkenti Astana’daki ikili temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Ekim’de Kazakistan’ın başkenti Astana’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmeden önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Avrupaya gaz tedariki için “en güvenilir yol” olduğunu, bu yöntem ile enerji fiyatlarındaki yükselmenin de kontrol altına alınabileceğini belirtti. 

Putin, “Türkiye Avrupa’dan daha güvenli bir rotadır. Sizin tutumunuz sebebiyle bu rotayı daha yoğun kullanmayı planlıyoruz,” dedi. 

Putin’in açıklaması Rusya’nın Avrupaya gaz tedariğini sağlayan önemli gaz hattı Kuzey Akımında patlama meydana gelmesinin ve Batı ülkelerinin Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya’ya uyguladığı yaptırım paketlerini enerji ürünlerinin ihracatında tavan fiyat belirleme kararıyla genişletmesi üzerine geldi. 

Rusya, Avrupa gaz ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyordu. Ukrayna savaşından sonra artırılan yaptırımların ardından Rusya tadilat gerekçesiyle gaz arzını birkaç kes kesti. 

Kesintilerin ardından Kuzey Akım boru hattında patlama meydana geldi. 

Yıllık gaz tüketimi 440 milyar metreküp olan Avrupa’nın depolama kapasitesi ise 110 milyar metreküp. Her ne kadar özellikle Almanya bu yıl sonuna kadar gaz tedariklerinin yerinde olduğunu ve Kuzey Akım’daki patlamanın Avrupa’ya olumsuz bir etkisi olmadığını söylese de, Avrupa ülkelerinde Rusya’dan gelen arz kısıntısı sebebiyle artan enerji fiyatları ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri Rusya’ya uygulanan yaptırımların enerji sanayii üzerine de genişletmesini savunurken Avrupa enerji yaptırımlarının ihracat fiyatlarında tavan fiyat belirleme ile sınırlandırılmasına karar verdi. 

ABD, Rusya’yı Suudi Arabistan’a yaptığı satışlarla bu tavan fiyat belirlemesini kırmakla ve küresel fiyatları yükseltmekle suçluyor. 

Tüm bu gelişmelerin ardından Putin, Avrupa’ya gaz tedariğini Türkiye üzerinden sağlamayı ve Türkiye’de ek bir gaz boru hattı inşa edilmesini önerdi. 

Rusya Devlet Başkanı, Rusya-Türkiye hattındaki TürkAkım’a yapılan terör saldırılarının engellenmesinde Türkiye’ye yardımcı olacağını, ve gaz kaybının yaşanmamasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi. 

Putin, “Mevut hattı genişletmek ve başka bir gaz boru hattı inşa etmek niyetindeyiz. Türkiye’yi dünyanın en büyük doğalgaz üssü haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi. 

Rusya devlet başkanı, planın Avrupa pazarlarını da hedeflediğini, bu proje ile ilgileniyorlarsa bu planın doğalgaz fiyatlarını da istikrara kavuşturulmasına hizmet edebileceğini belritti. 

Enerji üssü, “sadece tedarik için değil, aynı zamanda fiyatın belirlenmesi için de bir platform olacaktır, çünkü bu çok önemli bir konudur. Bugün bu fiyatlar çok yüksek. Herhangi bir siyasi ima olmadan normal bir piyasa seviyesinde kolayca düzenleme yapabiliriz” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

31 dakika ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

3 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

16 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

1 gün ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

1 gün ago