Siyaset

Cumhurbaşkanı: Bartın’da can kaybı 41’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bartın TTK maden ocağında 14 Ekim’de meydana gelen patlamada can kaybının 41’e yükseldiğini açıkladı. 11 madenci yaralı olarak kurtarılırken, bu madencilerden 5’inin durumunun ağır olduğu belirtildi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bartın Amasra ilçesi TTK Genel Müdürlüğü’ne ait Amasra Maden Ocağı’nda 14 Ekim’de meydana gelen patlamada son madenciye de ulaşıldığını, can kaybının 41’e yükseldiğini açıkladı. Erdoğan, 11 yaralının tedavilerinin sürdüğünü belirtirken yaralı 5 madencinin durumu ciddiyetini koruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ekim’de arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü bölgeyi ziyaret etti.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun öğlen saatlerinde yaptığı açıklamanın ardından 1 madencinin daha çıkarıldığını, hayatını kaybeden madencilerin sayısının 41’e yükseldiğini açıkladı.

Erdoğan, taşkömürü ocağında -300 ve -350 metre derinlikte meydana gelen patlamanın grizu patlaması olduğunu belirterek, “bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek idari ve adli soruşturmalarla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır,” dedi.

“Ölümlerin olduğu kazaları kabul edemeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maden ocaklarımızda hala önemli sayıda ölümlerin olduğu kazaların yaşanıyor olmasını kabul edemeyiz. Artık madenlerimizde hiçbir eksik hiçbir gereksiz risk görmek istemiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim mevcut bu tür ocaklarımız içerisinde Amasra bizim şu anda en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen. Birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız, bu yüzden hiçbir zaman bunun ne dünü ne bugünü ne yarını olmayacaktır, bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım.

“Teknolojinin tüm kabiliyetlerini, işletmelerin tüm kabiliyetlerini kullanarak maden kazalarını tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çalışmaları içerisindeyiz. Yerli ve milli imkanlarımızın bu konuda ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum.”

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua okudu.

11 yaralının 5’inin durumu ağır

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, “40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralarımız da hastanelerde. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var”  demişti.

İçişleri Bakanı, 40 madencinin kimliklerinin belirlendiğini, Bartın’daki yaralılardan birinin taburcu olduğunu açıklamıştı.

Yaralanan işçilerden 6’sinin tedavisinin İstanbul’da yanık yoğun bakımında devam ettiği, 5 kişinin ileri yanık ve sıcak hava soluma sebebiyle durumunun kritik olduğu öğrenildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez patlamanın hemen ardından yaptığı açıklamada olayın 350 metre derinlikte gerçekleştiğini, yapılan ilk değerlendirmelerin Grizu patlamasına işaret ettiğini söylemişti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

8 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

9 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

13 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

13 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago