Siyaset

ABD Büyükelçisi: “Yunanistan ile Türkiye arasında taraf değiliz”

ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki iş birliğimiz, ortaklardan biri lehine taraf tutmaya ya da dengeyi bozmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır,” dedi. (Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America )

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yunanistan’ın mülteci iddialarına sert yanıt vermesinin ardından ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake 18 Ekim’de “tarafsızız” açıklamasında bulundu.

Büyükelçi Flake, ABD Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, “NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki iş birliğimiz, ortaklardan biri lehine taraf tutmaya ya da dengeyi bozmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır,” dedi.

Flake’in açıklaması, Türkiye Yunanistan ilişkilerinin sınırda yakalanan 92 göçmen sebebiyle tekrar gerilmesinin ardından geldi.

Yunanistan, Türkiye’yi göçmenlerin kıyafetlerini alarak çıplak bir şekilde kendi karasularından itmekle suçlarken Ankara suçlamalara sert cevap verdi.

Çavuşoğlu, 17 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında yaptığı açıklamada, Yunanistan için “utanmaz ve aymaz” nitelendirmelerini kullandı.

Yunanistan’ı Türkiye’yi suçlamak için radar kayıtlarında tahribat yapmak ile suçlayan Dışişleri Bakanı, “Tüm uluslararası kuruluşlar, uluslararası göç örgütü, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği, sivil toplum örgütleri ve basın, Yunanistan’ın ve Frontex’in desteğiyle göçmenlere mültecilere yönelik insanlık dışı muamelesini mercek altına aldı. Aynı şekilde Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde. Her ne kadar üye ülkeler, yönetim olarak Tunanistan’ın bu insanlık dışı muamelelerine göz yumsa da, vicdanlı parlamenterler sayesinde AP de bu duruma el koymuş durumda. Diğer taraftan Frontex suç ortaklığı yapıyor,” ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçisi: Tarafsızız

Ankara’dan gelen sert tepkinin ardından açıklama yapann Büyükelçi Flake, “Son dönemde bana ABD’nin Ege’de güvenliğe ilişkin pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı sorusu yöneltiliyor. Bu soruya cevabım hayır.” dedi.

Flake mesajını şöyle sürdürdü:

“Şu anda ortak çabalarımız, Rusya’nın Ukrayna’daki acımasız ve nedensiz savaşını sonlandırmaya odaklanmaktır. Türkiye özellikle gıda güvenliğini ileri bir noktaya taşıyarak ve Ukrayna ile RUsya arasında diyaloğu geliştirerek değerli bir destek sağlamayı sürdürmektedir. Yunanistan ile savunma alanındaki iş birliğimiz, Ukrayna’yı ve Orta ve Doğu Avrupa’daki NATO müttefiklerimizi destekleyerek, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmektedir. NATO müttefiklerimiz, Türkiye ve Yunanistan ile paylaştığımız başlıca hedef, bölgenin tamamında barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasıdır”.

Son dönemde ABD Türkiye ilişkilerindeki bir gerilim noktası da Yunanistan’ın gayrı askeri statüdeki adalara ABD menşeli askeri techizat yüklerken görüntülenmesi oldu. Konu hakkında açıklama yapan ABD yetkilileri, birleşik devletler tarafından sağlanan askeri techizatın nasıl kullanılacağı yönünde ülkelerin iradesinin dikkate alındığını belirtti. Ankara ise, özellikle ABD Senato’sunun Türkiye’ye F-16 satışını Yunanistan üzerinde kullanmama şartına bağlamasının ve S-300 alımı ile ilgili gerginliğin bu ifadelerle çeliştiği görüşünde.

Konu ile ilgili ayrıntılı değerlendirme için Hasan Göğüş’ün yazısını okuyabilirsiniz:

 

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’de kurultay günü: Yeni liderini seçecek

  Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti Ankara'da düzenlenenen 5. Olağanüstü Kurultay…

4 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

5 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

22 saat ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

1 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

1 gün ago