Siyaset

Dezenformasyon artık suç: Sansür yasası yürürlüğe girdi

Mecliste görevli gazeteciler, AK Parti ve MHP oylarıyla mecliste yasalaşan “Sansür Yasasının” genel kurul görüşmeleri sırasında yasayı siyah maske takarak protesto etmişti. (Foto: TGS)

Kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak da bilinen, muhalefet tarafından “sansür yasası” olarak eleştirilen “7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

18 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 40 maddelik yasanın 33 maddesi yayım tarihinde uygulamaya konulacak. Bununla birlikte, yasanın en çok tartışma yaratan ve “dezenformasyon suçu” tanımlayan 29. Maddesi de artık kanunlaşmış oluyor.

Geri kalan 7 madde ise internet medyasının Basın Kanununa eklenmesini ve internet medyası ile ilgili finansal düzenlemeleri öngörüyor. Bu maddeler 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren uygulamaya girecek.

Ertelenen maddeler

Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçunun yanında internet üzerinden yapılan yayınlara kısıtlamalar getiren uygulamalar hemen başlayacak.

1 Nisan 2023 tarihine ertelenen maddeler ise, özellikle yerel medyayı etkileyecek olan internet üzerinden yayın yapan basın mecralarının Basın Kanunu’na eklenmesini öngörüyor. Bu maddeler ile internet medyası Basın İlan Kurumundan resmi ilan almaya başlayabilecek.

Ayrıca Basın Kartı Yönetmeliğinin de yasalaşarak Basın Kanununa alınması da 1 Nisan’a ertelendi. Basın kartı alınması ile ilgili hükümler 1 Nisan’a kadar mevcut yönetmelikle düzenlenecek.

Bu tarihe kadar AK Parti ve MHP yetkililerinin uygulama ile ilgili hazırlıklar yapması ve gerekli yönetmelikleri hazırlaması bekleniyor.

Yasanın ayrıntıları için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz:

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

6 dakika ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

2 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

21 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago