Kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak da bilinen, muhalefet tarafından “sansür yasası” olarak eleştirilen “7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 40 maddelik yasanın 33 maddesi yayım tarihinde uygulamaya konulacak. Bununla birlikte, yasanın en çok tartışma yaratan ve “dezenformasyon suçu” tanımlayan 29. Maddesi de artık kanunlaşmış oluyor.
Geri kalan 7 madde ise internet medyasının Basın Kanununa eklenmesini ve internet medyası ile ilgili finansal düzenlemeleri öngörüyor. Bu maddeler 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren uygulamaya girecek.
Ertelenen maddeler
Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçunun yanında internet üzerinden yapılan yayınlara kısıtlamalar getiren uygulamalar hemen başlayacak.
1 Nisan 2023 tarihine ertelenen maddeler ise, özellikle yerel medyayı etkileyecek olan internet üzerinden yayın yapan basın mecralarının Basın Kanunu’na eklenmesini öngörüyor. Bu maddeler ile internet medyası Basın İlan Kurumundan resmi ilan almaya başlayabilecek.
Ayrıca Basın Kartı Yönetmeliğinin de yasalaşarak Basın Kanununa alınması da 1 Nisan’a ertelendi. Basın kartı alınması ile ilgili hükümler 1 Nisan’a kadar mevcut yönetmelikle düzenlenecek.
Bu tarihe kadar AK Parti ve MHP yetkililerinin uygulama ile ilgili hazırlıklar yapması ve gerekli yönetmelikleri hazırlaması bekleniyor.
Yasanın ayrıntıları için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz:
Dezenformasyon, Yalan Haber, Sansür: Distopik yasa onaylandı