Siyaset

Erdoğan’ın “çocuk” tavsiyesi tepki topladı

Erdoğan, 19 Ekim’deki AK Parti Grup toplantısı sırasında CHP’den ayrılarak önce Memleket Partisi’ne geçen, buradan istifa ettikten sonra tartışma yaratan bir açıklama ile iktidar partisine katılan Mehmet Ali Çelebi’ye parti rozeti taktı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grup Toplantısı sırasında partiye katılan Mehmet Ali Çelebi’ye çocuk yapma tavsiyesi verirken kullandığı ifadeler muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine sebep oldu.

Erdoğan, 19 Ekim’deki AK Parti Grup toplantısı sırasında CHP’den ayrılarak önce Memleket Partisi’ne geçen, buradan istifa ettikten sonra tartışma yaratan bir açıklama ile iktidar partisine katılan Mehmet Ali Çelebi’ye parti rozeti taktı. Bu sırada Çelebi’ye kaç çocuk sahibi olduğunu soran Erdoğan, Çelebi’nin “1 çocuğumuz var, eşim doktora yapıyor, kariyer” sözlerine cevaben Çelebi’nin eşine “Bu işin kariyeri çocuk yapmak. Çocuk çok önemli. Bak PKK’nın 5 tane 10 tane 15 tane var” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri başta muhalefet partilerinin temsilcileri olmak üzere büyük tepki topladı. Bir grup sözleri kadın hakları çerçevesinden ele alarak “kadının görevinin çocuk sahibi olmaktır” anlayışını eleştirdi. Bir diğer grup ise Kürtler ile PKK’nin özdeşleştirildiğini, bu sözlerin Kürtlere yönelik ayrımcı tutumun bir nitelendirmesi olduğunu belirterek Cumhurbaşkanını eleştirdi.

CHP: “Utanç verici bir iştir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Erdoğan’ın sözlerini “utanç verici” olarak tanımladı ve “Bu cümle derhal düzeltilmeye muhtaç bir cümle” dedi.

Özel, böyle bir cümlenin “PKK ile mücadele yöntemi olarak” kurulmuş olmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, Çelebi’nin akademisyen olan eşi için “senin kariyerin çocuk yapmak olsun” cümlesini söylemesini “ayıp bir iştir” sözleriyle eleştirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erdoğan’ın Çelebi’nin eşine sarf ettiği sözleri kadın hakları çerçevesinden ele alarak sert bir dille eleştirdi. Akşener şu açıklamada bulundu:

“Yine hedefin ortasında ve nefretin öznesinde Türk kadını var. 20 yıla sığan birçok rezalete şahit olmuştuk ancak hiçbir 27 saniye bu kadar utanç verici olmamıştı. Bu çirkin şuuraltı ve bu kirli zihniyet Türkiye’yi hak ettiği geleceğe taşıyamaz. Kadınları; tek fonksiyonu çocuk doğurmak olan sürtük organizmalar olarak görenlerin artık miatları doldu.”

HDP: “Ulusalcılara selam çakıyor”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Erdoğan’ın “Kürt nüfusunu kastederek nasyonalist bir söz kurduğunu” belirterek bu sözlerin “ulusalcılara bir selam” olduğunu söyledi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Beştaş, “Kürtleri sürekli bir nüfus mühendisliği altında gören kafalar dönüp baksın geriye hangi çöplükteler. Kadınların bedenine üremesine, çoğalmasına dil uzatma hadsizliğini lanetliyorum,” dedi.

Beştaş, sözlerinin devamında,“Bir cumhurbaşkanı çocuk yapma sayısına neden karışır bunu anlamak mümkün değil. Çok çocuk sahibi olmayı bir terör faaliyeti olarak görüyorlar. Bu ırkçı bir kafadır. Bu Kürt düşmanı bir kafadır. Bu bir nefret dilidir. Kınıyoruz. Kürt halkı da bu Kürt düşmanlığını çok iyi anlıyor. Mesajları aldık ama cevabımız daha çok direnmek, demokratik siyasette ısrar etmektir.”

Davutoğlu: “Irkçılıktır”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Erdoğan’ın “PKK 5-10 çocuk yapıyor” sözlerini “ırkçılık” olarak nitelendirdi, ifadelerin “insan haklarına ve kadın haklarına saygısızlık” olduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Bu ülkenin çocukları Kandil’de doğmadığına göre, kastınız apaçık ortada Sn. Erdoğan! İfadeleriniz insan haklarına ve kadın haklarına saygısızlıktır. Bu ülkede doğan her çocuk onurlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Çocuklar arasında ayrım yapmak ırkçılıktır!” dedi.

Babacan: “Kürtleri teröristlikle itham ediyor”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Cumhurbaşkanı’nın sözlerine sosyal medya hesabından paylaştığı mesaj ile tepki gösterdi.

Babacan, “Gördüğü her kadına kaç çocuk doğurması gerektiğini söylüyor. Dağda 5-10 çocuk doğurmadıklarını biliyor ama milyonlarca Kürt vatandaşımızı teröristlikle itham ediyor. Yazık, utanç verici,” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise Erdoğan’ın sözlerinin “Kürtlere hakaret” olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek:

“Bugüne kadar Kürtlere çok hakaret edildi. Ama bir Cumhurbaşkanının ağzından böylesine ırkçı ve gayri insani sözler hiç duyulmadı. Maalesef Sn.Erdoğan’da ne İslami ne insani ne de insan haklarına dair hiç bir değer kalmamış! Ülkem ve AK Parti adına hicap ettim. Hazin bir son!” ifadelerini kullandı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

4 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

13 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

14 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

18 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

18 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago