Siyaset

Kulislerde bir heyecan: Erdoğan kimi AK Parti’ye alacak?

CHP’den ayrılan Çelebi’nin katılmasından bir gün sonra “Siyasi ve ahlaki anlayışına uygun olmayan kişilerle” aynı partide bulunmamak gerekçesiyle AK Parti’den istifa adan Fakıbaba, AK Parti’ye Saadet Partisinden istifa ederek katılmış, Tarım ve Orman Bakanlığı görevini, de üstlenmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün, 19 Ekim’de Meclis’e CHP milletvekili olarak girmiş olan Mehmet Ali Çelebi’nin yakasına rozet takıp AK Parti’ye aldı.
Çelebi ve eşine “kadının kariyeri çocuk” deyip PKK’yı örnek göstermesi kabul edilir değildi, çok da tepki topladı ama ben olayın başka boyutu üzerinde duracağım. Çünkü Çelebi’nin AK Parti’ye transferinin ertesi günü AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba hem partisinden hem milletvekilliğinden istifa etti.
Her seçime doğru Meclis’te milletvekili hareketleri olur ama bu defa kulisler bir başka heyecanlandı: Erdoğan şimdi hangi milletvekilini AK Parti’ye alacaktı?
Neden mi? Çünkü Çelebi’nin katılımıyla Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) AK Parti kontenjanından bulunan Taha Yücel’in ASELSAN Genel Müdür yardımcılığına atanmasıyla boşalan üyelik İYİ Parti’ye geçmemiş olacaktı. Oysa CHP Kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın Fakıbaba’nın istifasından dakikalar sonra yayınladığı Tvit mesajında olduğu gibi, bu durumda RTÜK’te İYİ Parti kontenjanından da bir üye olması gerekiyordu.
Bunu önlemenin yoluysa AK Parti’ye bir transfer daha yapmak olabilirdi.

RTÜK, yasaklar ve ince hesaplar

Bu heyecan ince Meclis hesaplarına dayanıyor.
Hesaplar TBMM’nin Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğünde yapılıyor. Grubu olan siyasi partilerin toplam milletvekili sayıları RTÜK üye sayısı olan 9’a bölünüp küsurat hesapları yapılıyor.
İktidar açısından RTÜK’ün önemiyse 2023 seçimleri yaklaştıkça daha da artıyor. Sansür yasası AK Parti ve MHP oylarıyla boşuna çıkarılmadı. Muhalif ses, hatta eleştirel ses duyulsun istenmiyor.
RTÜK daha yeni Tele-1 televizyonuna 3 gün yayın durdurma cezası verdi. Şubat 2023’e dek “benzeri” durumda kanalı kapatacağı tehdidiyle beraber. Yayının “benzeri” olduğuna karar verecek olan RTÜK’ün AK Parti kontenjanından üyeleri; MHP’nin de bir kontenjanı bulunuyor.
Yayını durdurma gerekçesi ise CHP’den istifa edip TİP’e geçen İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet İşlerini eleştirmesi. Şiddete teşvik yok, nefret söylemi yok, hakaret yok. Ama Diyanet İşeri’nin eleştirilmesi bir AK Parti’ye dokunuyor ve bir televizyonun kapatılmasına giden süreci başlatıyor.
RTÜK üzerine bu ince hesapların odak noktası da aynı: seçimler öncesinde medya üzenindeki siyasi kontrolü pekiştirmek.

Çoğunluk sadece AK Parti’ye

Aslında bir RTÜK üyeliğinin de İYİ Parti kontenjanına verilmesi RTÜK içi nihai dengeyi değiştirmeyecek; çoğunluk yine Cumhur İttifakına ait olacak. Ama AK Parti, MHP’nin herhangi bir konuda yan çizmesi ihtimalini dahi göze almak istemiyor.
Nitekim Erdoğan’ın Alevi-Bektaşi konusunu Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlama girişimi sonrasında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Cemevleri ibadethanedir” çıkışı yaptığı biliniyor. Bu nedenle RTÜK’te üye çoğunluğunun tek başına AK Parti’de olmasını istiyor; MHP de destek olursa ne âlâ.
Dolayısıyla Meclis kulisinde Erdoğan’ın AK Parti’ye alacağı bir sonraki ismin kim olacağı konusunda bir heyecan dalgası yaşanması, bazılarının yüreklerinin kıpır kıpır olması boşuna değil.
Tabii bu muhalefet partileri için de geçerli. AK Parti’den ayrılacak her yeni isim, dahası CHP ve İYİ Parti’ye katılacak her yeni ismin yerine bir arayış daha başlayabilir.
Bu elbette sadece RTÜK için geçerli değil ama bu seçim öncesi oradan patladı işte.
Siyaset beklenmedik yerlerden hareketlenebiliyor.

 

 

 

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

5 dakika ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

18 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

3 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

3 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

3 gün ago