Categories: Siyaset

Kılıçdaroğlu’ndan uyuşturucu uyarısı, İçişlerinden suç duyurusu

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Yoksulluk Ofisi Kurucusu Hacer Foggo ile 31 Ekim’de sosyal medya üzerinden video paylaştı ve Türkiye’de metamfetamin içeren sentetik uyuşturucuların kullanımının arttığını, bir uyuşturucu salgını olduğunu belirtti. (Foto: CHP)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisine ve bakanlığa yönelttiği “kara para aklama” ve “uyuşturucu parasıyla ekonomiye kazanç sağlama” suçlamaları ile ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı 1 Kasım’da sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Mesajlarda, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, teşkilatımızı, cari açığı kapatmak için uyuşturucu ticareti yapmakla suçlamaktadır. Bu iftira sahibi hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz,” ifadelerine yer verildi.

Uyuşturucu salgını açıklaması

Suç duyuruları Kılıçdaroğlu’nun 31 Ekim’de sosyal medya hesabından CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi kurucusu Hacer Foggo ile paylaştığı videonun ardından geldi.

Kılıçdaroğlu, video mesajında Türkiye’de uyuşturucu kullanımının ve ticaretinin tehlikeli boyutlara ulaştığını, özellikle “metamfetamin” içeren sentetik uyuşturucuların halk sağlığını ciddi bir biçimde etkilediğini söyledi.

CHP lideri sorunu “uyuşturucu salgını” olarak tanımlayarak, AK Parti yönetimini salgının yayılmasından sorumlu tuttu.

Kılıçdaroğlu, uyuşturucunun yaygınlaşmasının AK Parti’nin ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu, “cari açığın kapatılması için ülkeye kara para girişine izin verildiğini” söyledi.

Kılıçdaroğlu mesajında, “Her türlü kara paranın ülkeye girmesine göz yumdular. Getir, nereden getirirsen getir, kaynağını sormayacağım, dediler ve bu kirli parayı yani milyar dolarları, uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığının finansmanında kullandılar,” ifadelerini kullandı.

CHP lideri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hitaben “Süleyman, ülkenin çocuklarının zehirlenmesine göz yummuştur,” dedi.

Soylu: Suç duyurusunda bulunacağız

İçişleri Bakanı Soylu, 31 Ekim’de sosyal medya hesabından, 1 Kasım’da da bir basın açıklaması ile Kılıçdaroğlu’na sert yanıt verdi. CHP Liderinin ifadelerinin “iftira” niteliğinde olduğunu söyleyen Soylu, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

“Eğer bu attığın iftiranın bir kuruşunu ispat etmezsen namertsin,” dedi.

Açıklamasında Türkiye’de uyuşturucu girişinin dörtte üçünün Ağrı, Van ve Hakkari’de yakalandığını belirten Soylu, “2016 tarihinde Türkiye’de uyuşturucu satıcılığından içeride yatan kişi sayısı 35-36 bin idi. Bu sayı bugün 110 bin. Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarını gerçekleştirdik.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 1 Kasım’da sosyal medya’dan yaptığı açıklamada “Emniyet teşkilatımıza yönelik çirkin iftirayı şiddetle reddediyoruz,” dedi.

Kalın, “Gece gündüz demeden ülkemizin huzur ve güvenliği için fedakarca görev yapan güvenlik güçlerimizi hedef alan bu saldırı, kimyasal yalanı gibi, menfur bir siyaset söylemidir ve herkes tarafından kınanmalıdır,” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: “Türkiye uyuşturucu pazarı oldu”

Soylu’nun açıklamaları ardından CHP grup toplantısında partisine seslenen Kılıçdaroğlu, iddialarını yineledi.

Türkiye’de madde kullanımının 10 yaşa kadar indiğini belirten Kılıçdaroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı uyuşturucu raporuna referans vererek, “son iki yılda metamfetamin kullanımı beş buçuk kat arttı. Şüpheli sayısı bir yılda yüzde 61 kat arttı,” dedi.

Türkiye’nin uyuşturucu transit bölgesi iken pazar haline geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin “uyuşturuculardan gelen para ile cari açığı finanse ettiği” iddiasını yineledi.

Kılıçdaroğlu, “Kaynağı belli olmayan kirli para devletin kayıtlarında var. Siz uyuşturucu baronlarına kara paralarınızı getirin kaynağını sormayacağım diye kanun çıkardınız. Ben geleceksem yargı teminatı verilmişse geleyim diyor. Türkiye Avrupa’nın en büyük kara para aklayan ülkelerinin başında geliyor,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

10 saat ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

11 saat ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

1 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

1 gün ago

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

2 gün ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

2 gün ago