MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 8 Kasım’da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada AK Parti’nin HDP’ye tartışma yaratan ziyareti için “doğal ve doğru bir adımdır” değerlendirmesinde bulundu.
Bahçeli, AK Parti’nin aile ve din hürriyeti konusunda anayasal değişiklik öngören teklifi için mecliste çoğunluk sağlanamazsa MHP’nin yasa teklifini de destekleyeceğini söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti’nin başörtüsü tartışmasının ardından aile ve din hürriyeti konusunda hazırladığı anayasa değişikliği teklifi için 2 Kasım’da HDP heyetini ziyaret etmiş, ziyaret tartışma yaratmıştı.
Toplantının ardından tepkisi merak edilen MHP lideri Devlet Bahçeli, ilk kez 8 Kasım’da partisinin grup toplantısında konu ile ilgili açıklamada bulundu.
Bahçeli, “AK Parti heyetinin Anayasa değişikliğini görüşmek için Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmesi son derece doğal ve doğru bir adımdır. Görüşüldüğüne değil, çözümün nasıl olduğuna bakıyoruz,” dedi.
Devlet Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:
“HDP’yle niye görüşülmüş? Biz buna nasıl tepki gösterecekmiş. HDP’ye nasıl baktığımızı tekrar etmeye lüzum bile görmüyorum. AK Parti heyetinin CHP’yle kurduğu temasa ses çıkarmayanların bizim sırtımızdan HDP’yi dillerine dolamaları muflis bir tavırdır. Bizim gözümüzde CHP neyse HDP de odur. Biz kiminle görüşüldüğüne değil, makul ve demokratik çözümün nasıl olacağına bakıyoruz.”
Anayasa değişikliği tartışması CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ekim ayında CHP’nin başörtüsüne yasal güvence için kanun teklifi vereceğini açıklaması ile başladı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun teklifinin ardından yasa değişikliği değil “anayasa düzenlemesi” getireceklerini söylemiş, CHP liderine meydan okumuştu.
Ekim ayında açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasanın 24 ve 41. maddelerinde çalışmaların tamamlandığını belirtmiş, değişikliğin önümüzdeki günlerde meclise sunulacağını belirtmişti.
Din ve vicdan hürriyeti ile aile kurumunu tanımlayan iki maddede değişiklik için referanduma gidilmesi önerisi başta kadın hakları kuruluşları olmak üzere muhalefetin tepkisini çekmiş, kuruluşlar “temel hak ve özgürlükler referanduma götürülemez,” demişti.
Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi için mecliste 360 oya, referandumsuz kabul edilebilmesi için 400 oya ihtiyaç duyan AK Parti bu sebeple mecliste grubu bulunan tüm partilere ziyarette bulunmuştu.
Tartışmaların ardından 7 Kasım’da kabine toplantısı ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin siyasi partilerle görüştüğünü belirterek, “uzlaşma sağlanamaması durumunda yasa teklifi vereceklerini” söyledi.
Erdoğan, “Bu görüşmelerin kati neticesi alındıktan sonra şayet uzlaşma sağlanabilrise o şekilde, sağlanamazsa da Cumhur İttifakı Partileri olarak kendi teklifimizi Meclis’e sunmayı planlıyoruz,” dedi.
Cumhurbaşkanı, “Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz. Temennimiz de Meclis’te bu değişikliği doğrudan kabul edebilecek bir çoğunluğun doğrudan sağlanabilmesidir. Ancak milletimize sözümüz gereği Meclis denkleminde başka bir mecburiyet ortaya çıkarsa onun gereğini yapmanın da boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Bahçeli de milliyetçi partinin “iki seçeneği de desteklediğini” belirtti.
Bahçeli, “Bizim görüşümüz bellidir. Karar ve irademizde bir değişiklik yoktur. Bu anayasa değişiklik teklifini ya geniş bir mutabakat halinde TBMM’de ele alıp sonuca gidelim ya da halkoylamasıyla milletimizin takdirine sunalım. Biz iki seçeneğe de varız ve hazırız,” ifadelerini kullandı.
Şam Ravda Meydanı, 15 Aralık 2024, Türkiye’nin Şam Büyükelçiline 12 yıl aradan sonra, ay yıldızlı…
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…