Siyaset

Savcı İmamoğlu için siyasi yasak istedi, dava ertelendi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması 11 Kasım’da İstanbul’da görüldü. Savcı İmamoğlu için en üst düzeyde ceza ve siyasi yasak isterken dava, tanıkların dinlenmesi için 14 Aralık’a ertelendi.

İmamoğlu hakkındaki dava, Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’nun haberi ile geçtiğimiz hafta tartışma yaratmıştı. Terkoğlu, davanın önceki hakiminin İmamoğlu davasında hapis cezasına ve siyasi yasak verilmesine karar vermesi için baskı gördüğünü, bu isteği yerine getirmediği için davadan alındığını iddia etmişti. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu iddialara sert yanıt vermiş, “İmamoğlu’nu kimseye yedirmeyiz” demişti.

İddiaların ardından 11 Kasım’da Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada davanın savcısı İmamoğlu’nun YSK başkanı ve üyelerine hakaret suçunun üst sınırı olan 4 yıl 1 ay ile cezalandırılması, İmamoğlu hakkında siyasi yasak kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen gazeteci Gülşah İnce İmamoğlu’nun davaya söz konusu sözleri YSK’ya değil İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaben verdiğini belirtti. Dava hakimi, İmamoğlu’nun avukatının sorusu üzerine, İmamoğlu’nun bu sözleri YSK üyelerine değil Soylu’ya hitaben söylediğinin “açık olduğunu” belirtti. Hakimin sözleri kayıtlara geçirildi.

İmamoğlu, yaptığı ilk açıklamada “bu bir adalet davasıdır ve biz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. İmamoğlu ardından yaptığı açıklamada hakimin sözlerine rağmen savcının üst sınırdan ceza istemesini eleştirdi.

İmamoğlu davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2019 Kasım ayında Yüksek Seçim Kurulu’nun İmamoğlu hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine İBB Başkanı hakkında soruşturma başlatmış, açılan davada savcı İmamoğlu’nun YSK Başkanı Sadi Güven ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 ay’a kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını ve hakkında siyasi yasak getirilmesini istemişti.

YSK’nın suç duyurusu, İmamoğlu ile Süleyman Soylu arasındaki söz düellosunun ardından gelmişti.

İmamoğlu önce Avrupa Parlamentosunda AK Parti yönetiminin belediyelere kayyum atanması ile ilgili politikalarını eleştirmişti.

İmamoğlu’nun eleştirisinin ardından Soylu İBB Başkanına hitaben “AP’ye gidip Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum, yazıklar olsun bu milletin sana verdiğine” ifadesini kullanmıştı.

4 Kasım 2019’da basın mensuplarının Süleyman Soylu’nun sözleri hakkında sordukları soruya cevap veren İBB Başkanı, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz olan bitenlere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır,” demişti.

İmamoğlu sözlerine “Lafa bakarım laf mı, söyleyene bakarım adam mı,” ifadesiyle başlamıştı.

Tanık: Seçim Mayısta ertelendi, sözler Kasım’da söylendi

Duruşmada Fox TV muhabiri olarak İmamoğlu’na ilgili soruyu soran gazeteci Gülşah İnce tanık olarak ifade verdi.

İnce ifadesinde Süleyman Soylu’nun İmamoğlu hakkında söylediği sözleri alıntıladığını, bu konuda İmamoğlu’nun yorumunu sorduğunu belirtti.

İmamoğlu’nun ifadelerini “Süleyman Soylu’ya yanıt” olarak haberleştirdiklerini belirten İnce, “Seçim 6 Mayıs’ta iptal edildi. İkinci seçim Haziran ayında yapıldı. Soruyu sorduğum tarih 4 Kasım. Bu sebeple YSK’ya yönelik bir eleştiri olarak düşünmedim. Eğer YSK eleştirisi olsaydı o tarihte söylerdi. O günlerde YSK’ya yönelik bir değerlendirme olmadı,” dedi.

Hakimin sözleri tutanağa geçti

İmamoğlu’nun avukatı, aynı cevapta İmamoğlu’nun sözlerine “Lafa bakarım laf mı, söyleyene bakarım adam mı” cümlesiyle başladığını belirterek duruşmanın hakimine bu sözlerin kime yönelik olduğunun tanığa sorulmasını istedi.

Dava hakimi, “sözlerin kime yönelik olduğu muhatabı belli. Tartışmasız. Sayın Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği belli” cevabını verdi.

İmamoğlu’nun avukatları bu sözlerin tutanağa geçirilmesini istedi. Bu sözler tutanağa geçirildi.

Ayrıca, duruşmada okunan hukuki mütalaada iki siyasetçi arasındaki tartışmada İmamoğlu’nun YSK’ya göndermede bulunmadığı belirtildi.

Savcı en üst ceza istedi

Duruşma savcısı, Ekrem İmamoğlu’nun üst sınırdan cezalandırılmasını ve hakkında siyasi yasak getirilmesini istedi.

Cuma namazı ardından konu ile ilgili açıklama yapan İmamoğlu,

“Mahkemenin hakimi benim sözlerimin muhatabının Sayın Bakan olduğunu ısrarlı bir biçimde dile getirmiştir. Bu ısrarlı tarife rağmen savcının en üst noktadan ceza ile ilgili mütalaa bildirmesi ya da bir beyanda bulunması çok şaşırtıcıdır, üzücüdür.” ifadelerini kullandı

İmamoğlu’nun avukatı, hakimin tarafsız olmadığını düşündüklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, bu talebin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek bu talebi reddetti. Dava 14 Aralığa ertelendi

Süleyman Soylu’dan suç duyurusu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekrem İmamoğlu hakkında kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan avukat Uğur Kızılca, “İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada yaptığı savunmanın Soylu’nun kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu” belirtti.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

3 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

4 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

21 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago