Siyaset

Akar ABD’ye seslendi: “Teröristlere olan desteğinizi kesin”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada Pençe-Kilit operasyonunun devam ettiğini belirterek “TSK’nın faaliyetlerinde bir tahdit yok” dedi. Akar, ABD’ye seslenerek “teröristlere olan desteğinizi kesin” dedi.

Suriye ve Irak sınırlarına Türkiye’den kara harekâtı olasılığı ile ilgili gelişmeler dikkatle izlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında sınır ötesi tehditlere karşı “ilave tedbirler” vurgusu ön plana çıktı.

Ankara’nın harekat konusundaki kararlılığını yineleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) seslenerek “terör ile olan ilişkinizi kesin” dedi.

1 Aralık’ta Beştepe’de toplanan 3 saatlik Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiride Türkiye’nin sınır ötesi tehditlere karşı tedbirlerini sürdüreceği vurgusu yapıldı.

Açıklamada, “Bölgemizde hiçbir terör örgütünün varlığına ve etkinliğine müsaade edilmeyeceği, bunun için gereken her adımın kararlılıkla atılacağı hususu vurgulanmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında, azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurul’a bilgi sunulmuş ve ilave tedbirler müzakere edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“Yüce milletimizin ve eşsiz ülkemizin savunmasını ve güvenliğini sağlamak maksadıyla BM Şartı’nın 51. Maddesi kapsamında güney sınırlarımız boyunca icra edilen operasyonların tek hedefinin terör örgütleri olduğu, bölgemizde, sınırlarımızı, şehirlerimizi, vatandaşlarımızı ve güvenlik güçlerimizi hedef alan hiçbir terör örgütünün varlığına ve etkinliğine müsaade edilmeyeceği, bunun için gereken her adımın kararlılıkla atılacağı hususu vurgulanmıştır.”

ABD: “Amerikan personelinin güvenliğini tehdit ediyor”

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SGD) onun silahlı kolu olan YPG ve PKK unsurlarına karşı gerçekleştireceğini duyurduğu kara harekatına bölgedeki Amerikan askerlerinin varlığı ve olası harekatın SDG’nin İŞİD güçlerine karşı mücadeleyi zayıflatacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, 1 Aralık’ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a ABD’nin harekata “güçlü bir şekilde karşı çıktığını” iletti.

Pentagon’dan yapılan açıklamada Llyod’un Akar’a “Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye’de tırmanan eylemlerden duyduğu endişeyi dile getirdiği,” bu görüşmede Türkiye’nin “saldırılarının bazıları, İSİD’i yenmek için Suriye’de yerel müttefiklerle beraber çalışan Amerikan personelinin güvenliğini doğrudan tehdit eden hava saldırıları” olarak nitelendirildi.

Akar: “Teröristlere olan desteğinizi kesin”

Görüşmeye dair ilk açıklamasında BM’nin 51. Maddesini hatırlatan Hulusi Akar, 2 Aralık’ta Çanakkale AK Parti İl teşkilatı tarafından düzenlenen etkinlikte ABD’ye seslenerek “Son olarak diyoruz ki, teröristlere olan desteğinizi kesin, ilişkinizi kesin,” dedi.
Akar, “Bunları desteklemeyin bunlardan vazgeçin, bunlarla bir yere varamazsınız. Orada bulunan sivillerin, koalisyon güçlerinin zarar görmemesi için de yapılması gereken ne varsa yaptık, yapmayı sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.

Akar, Pençe Kilit operasyonlarında bugüne kadar 491 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, “Muhataplarımızın Rusya, Amerika ve Diğer ülkelerin mutabakatları var. Verdikleri sözlere uymalarını hatırlatıyoruz,” dedi.

Akar, “Burada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin faaliyetleri harekatında herhangi bir tahdit yok. Tek amacımız mevcut kurallar çerçevesinde ülkemizin hak, hukukunu korumak için ne varsa bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapacağız,” dedi.

SDG: “Koalisyonla bütün ortak operasyonlar durduruldu”

SDG, Reuters’a yaptığı açıklamada ABD liderliğindeki İŞİD ile mücadele koalisyonuyla bütün ortak operasyonları durdurduğunu açıkladı.

SDG’den yapılan açıklamada, “Düzenli olarak yapılan tüm operasyonlar durduruldu,” denildi. SDG, olası bir harekatın Kürt unsurların silahlı kaynaklarını İSİD ile mücadeleden geri çekmesini sağlayacağını iddia etmişti.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, İSİD’e yönelik operasyonların devam ettiğini belirtmişti.

Fransa ve Almanya’dan açıklama

Fransa Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin olası askeri harekatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Fransa, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta İSİD’e karşı kaydedilen ilerlemeyi tehdit eden saldırılarından duyduğu derin endişeyi Ankara’ya iletti,” ifadelerine yer verildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Türkiye’yi “Suriye’nin kuzeyini karadan işgal etmekten ve Irak’ın kuzeyine askeri saldırı düzenlemekten kaçınmaya” çağırdı.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

41 dakika ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

2 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

4 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

21 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago