Siyaset

Kılıçdaroğlu, Soylu’yu Erdoğan’ın yumuşak karnı görüyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun İçişleri Bakanı Soylu’ya sorularını yönelttiği sırada, başka konularda kendisini susturmaya çalışan AK Parti Grubunun iddiaları dinlediği gözlendi. Kılıçdaroğlu Soylu’yu Erdoğan’ın yumuşak karnı olarak görüp özellikle uyuşturucu operasyonları üzerinden yükleniyor. (Foto: CHP)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul Büyükşehir Belediyesini hedef aldıkça CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Soylu’ya yükleniyor, adeta Soylu’yu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yumuşak karnı görüyor.

Kılıçdaroğlu 5 Aralık’ta Meclis Genel Kurulundaki 2023 Bütçe görüşmeleri sırasında Soylu’ya 4 soru sordu.

1- Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu dediği operasyonda nasıl oldu da herkes serbest kaldı? [Söz konusu Bataklık operasyonu] İddianamesinde çıkarılan sanıklarla Soylu’nun oğlunun ne iş ilişkisi var? İstanbul Emniyeti, Soylu’nun oğlunun aracını, sanıklara kiraladığı için mi aradı?
2- Soylu’nun Türkiye’den gönderildi dediği Sırp uyuşturucu çetesinin lideri nasıl oldu da İstanbul’un göbeğinde kendine özel bir hayat kurdu, İstanbul’dan uyuşturucu faaliyetlerini yönetti? Rakip çetesi nasıl elini kolunu sallayarak Türkiye’ye gelip onu öldürdü?
3- Kolombiya’da yakalanan 5 ton kokainin gerçek sahibi kim? Soylu Kolombiya’daki makamlarla işbirliğine neden direndi?
4- Mustafa Çalışkan yürekli bir emniyet müdürü. Mustafa Çalışkan ile ne derdiniz var? FETÖ ile uyuşturucu ile mücadele eden bu kişiyi neden bu konuma getiriyorsunuz?

Cevap yerine: “ispatlamayan şerefsizdir”

Soylu bunun üzerine Twitter hesabından şu mesajı yayınladı:
 • “Kılıçdaroğlu; Polise, Jandarmaya, Mehmetçiğe, devlete “Cari açık uyuşturucuyla kapatılıyor” iftirasını ispat edemeyip lafın altında kalınca Jeremy Rifkin de tutmayınca bayatlamış iftira/dedikodularla gündem değiştirme çabasında. İftirasını ispat etmezse Kılıçdaroğlu şerefsizdir.”

Burada ilginç olan Kılıçdaroğlu’nun iddialarının tamamının uyuşturucuyla mücadele operasyonlarıyla ilgili olması. İddianamede Bataklık soruşturmasında adı geçen lüks oto galerisi sahibi Nevzat Kaya ile Engin Levent Soylu’nun telefon görüşmeleri ve para ilişkilerini gazeteci Tolga Şardan T24’te yazmış, öne sürülen para ilişkisinin ev yapımına yardım kısmı Kaya’nın avukatlarınca reddedilmişti.

Mustafa Çalışkan’ın 2020’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden alınmasının ise Soylu’nun oğlunun aracının aranmasıyla bağlantılı  olduğu öne sürülmüştü. Çalışkan halen bürokraside “terfien tasfiye” denilen yöntemiyle Emniyet Genel Müdürü Yardımcılığında kızağa alındı ama neticede sistem dışına atılamadı.

O nedenle Kılıçdaroğlu’nun Soylu’yu Erdoğan’ın yumuşak karnı, Soylu’nun yumuşak karnı olarak da uyuşturucu operasyonlarını gördüğü sonucuna varmak mümkün.

“Yumuşak karnı” ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğü “yumuşak karın” deyimini şöyle tanımlıyor:
“Kişilerin, kurumların, ülkelerin konuşulmasından, gündeme getirilmesinden rahatsız olduğu durumlar, konular. Bir kimsenin veya bir ülkenin saldırıya en uygun yeri.”

Geçenlerde İsveç STV televizyonu muhabiri Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’a, İsveç’ten PKK ve FETÖ suçlamalarıyla aranan kişilerin iadesini isteyen Türkiye’nin de İsveç’te uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla aranan 10 kişiyi iade edip etmeyeceğini sormuştu. Kalın da kimsenin Türkiye’yi suçluların cenneti olmakla suçlayamayacağını söyleyip çekimi bitirmişti. Daha yeni Stokholm’de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği görüşmelerine katılmış olan Kalın, böyle bir soruyu beklemiyordu ve haliyle rahatsız olmuştu.

O mülakatın hemen öncesinde 29 Kasım’da Soylu, daha önce 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ABD’yle birlikte finansörü olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’ne biz ziyarette bulunmuş, Türkiye BAE dostluğunu övmüştü. Bu ziyaret Soylu’ya kelimenin anlamıyla takmış bulunan Sedat Peker’in Türkiye’ye verilmesiyle bağlantılandı.

Gerekçe sadece Peker olmayabilir

Mersin’de muz yükü içinde yakalanan kokain gibi Kolombiya çıkışlı 5 ton kokain iddiasını ortaya atan da Peker olmuştu. Ancak gelişmeler, Soylu’nun BAE ziyareti ve ardından Ankara’da milli bayram davetine katılıp pasta kesmesinin sadece Peker ile bağlantılı olmayabileceğini, gösteriyor.

Son zamanların en önemli uyuşturucu operasyonlarından birisi de Kasım ayı içinde Dubai merkezli olarak yapılmıştı. Avrupa Birliği Polis Teşkilatı EUROPOL koordinasyonunda yürütülen operasyonda Batı Avrupa, Balkanlar ver Ortadoğu bağlantılı bir “süper kartel” çökertilmiş, bazıları “baba” pozisyonunda 49 kişi tutuklanırken 30 tondan fazla kokain ele geçirilmişti. Türkiye bu trafiğin geçiş yolları arasındaydı.

İşin bir de Suriye-İran-Irak boyutu, Afganistan boyutu var. Bu coğrafya ile tek sorunumuz mülteci akını değil. Emniyet’in son raporunda PKK’nın da uyuşturucu ticaretinden pay aldığı yazılı.

En azından seçime kadar

Soylu’nun, İstanbul ve Mersin Büyükşehir belediyelerinde PKK’lıların istihdam edildiği iddiasını gündemde tutması, CHP’nin yumuşak karnı olarak bu konuyu seçtiğini gösteriyor. Bunu yaparken hedefi özellikle CHP ile İYİ Parti arasında çatlak oluşturmak. Başka konularda olduğu gibi bu konuda da en yakın destekçisi MHP lideri Devlet Bahçeli.

Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından vazgeçilmezliği göz önüne alındığında Soylu’yu “en zayıf halka” ya da “yumuşak karın” saymak mümkün görünmüyor. Öte yandan AK Parti’de Erdoğan’dan sonra adaylığa en yakın kişi gösterilen Soylu’nun bu iddialara muhatap olmasının getirdiği rahatsızlık da görülüyor. Bu durum dün Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını gürültüye boğmak isteyen AK Parti milletvekillerinin, bu dört soruyu anlatırken kulak kesilmeleri, yüksek sesli tepkilerine sonra devam etmelerinden de belli.

Erdoğan’ın 2023 seçimleri sürecinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte en çok İçişleri Bakanı Soylu’ya güveni olduğuysa Ankara siyaset kulislerinde herkesin bildiği sır.

Yumuşak karın olsa da olmasa da Erdoğan’ın Soylu’dan 2023 seçimlerine dek vazgeçmesi zor görünüyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

14 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

14 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

17 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

18 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

20 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago