Siyaset

Güllerin içinden canım: Erdoğan-Bahçeli neyi kutluyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Erdoğan-Bahçeli ikilisi bu fotoğrafı gerçekten Kılıçdaroğlu-Akşener ikilisini çatlatmak için mi verdi, yoksa yılbaşı-doğum günü kutlaması için mi?  (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

MHP lideri Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni yılını kutlamak için 99 beyaz gül yaptırmış Beştepe’ye gitmiş. Beyaz gül masum sevginin işareti kabul ediliyor. Erdoğan da altında kalır mı? O da Bahçeli’nin 1 Ocak’ta 75 yaşına basacak olması vesilesiyle üzerinde altın renkli üç hilal bulunan bembeyaz bir MHP pastası yaptırmış. İlk bıçağı Bahçeli atmış pastaya. Erdoğan-Bahçeli ikilisi pek mesut görünüyor fotoğraflarda. Adeta düşman çatlatıyorlar; bir kaç gün önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Meral Akşener’in gergin fotoğrafına nispet yapar gibi…

Erdoğan-Bahçeli ikilisi bu fotoğrafı gerçekten Kılıçdaroğlu-Akşener ikilisini çatlatmak için mi verdi, yoksa yılbaşı-doğum günü kutlaması için mi? Yoksa bambaşka bir şey mi kutladıkları?

Örneğin, EYT’yi mi kutluyorlar? Suriyeli göçmenler yükünü Rusya’nın Ukrayna savaşı sayesinde kurtulma umudunun doğmasını mı? Yoksa 2023 seçim kampanyasına İstanbul Büyükşehir Belediyesini çökertmekle başlamalarını mı?

Erdoğan, Bahçeli’nin 1 Ocak’ta olacak doğum günü için üzerinde üç hilal olan pasta yaptırdı. Görüşmede, pasta kesildi.

İstanbul, İstanbul olalı

İstanbul, İstanbul olalı ne böyle keder gördü, Sezan Aksu’nun söylediği gibi, ne böyle zulüm.

İstanbulluların suçu CHP’li Ekrem İmamoğlu’nu Belediye Başkanı seçmekti. Hatta Erdoğan-Bahçeli ikilisinin itirazına rağmen ikinci defa açık farkla seçmekti.

Önce vergi gelirleri kısıldı. Covid-19 salgını sırasında halkla yardımlaşma kampanyası da (tıpkı Ankara’da Mansur Yavaş’a yapıldığı gibi) durduruldu. Ekonomik kriz vurduğunda Belediye Meclisindeki AK Parti-MHP işbirliğiyle Belediyenin zarar etmesi için her engelleme yapıldı.

İmamoğlu’nun seçimi kazanmasında büyük payı olan CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Nazım Hikmet’in şiirini okuduğu için görevinden alınıp siyasetten yasaklandı. Sonra sıra İmamoğlu’na geldi. PKK’lıları işe aldığı gerekçesiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başlattığı “terör soruşturması” devam ederken, haksız bir hakaret davası nedeniyle siyasetten yasaklanmasını ve İBB başkanlığını seçilmemiş bir AK Partiliye devretmesine yol açabilecek bir cezaya çarptırıldı. Tam yılbaşı öncesi belediyelerin eğlence vergisi iptal edildi.

Erdoğan, seçimle kaybettiği İstanbul’a Cumhurbaşkanlığı yetki ve etkisini kullanarak el koymak istiyor. 2023 seçimini İstanbul’a el koymadan kazanamayacağı endişesinde belki de.

Acaba İstanbul’un İstanbul seçmeninden alınmasını planının tıkır tıkır işlediğini mi kutluyordu Erdoğan-Bahçeli ikilisi?

Erdoğan-Bahçeli ikilisi

Erdoğan-Bahçeli ikilisinin beyaz güllü, beyaz pastalı fotoğraflarına bakarken yedi yıl kadar geriye gittim.

Haziran 2015 seçimleri öncesi Bahçeli ile Batı Karadeniz seçim gezisi; Karabük, Zonguldak.

Bir yol molasında Bahçeli ile sohbet ediyorduk; bütün nezaketiyle telefonundaki fotoğrafları gösteriyor diğer yandan Erdoğan’a ateş püskürüyordu. Sadece PKK ile diyalog süreci nedeniyle değil, Fethullahçılara (o zaman FETÖ lafı yoktu) devlet kapılarını açması ve 17-25 Aralık dosyaları hakkında işlem yapılmaması nedeniyle.

7 Haziran seçim gecesi HDP Meclis’te MHP’yi geçip üçüncü parti olunca, MHAP daha o gece seçimin tekrarını istedi. AK Parti’nin PKK ile diye diyalogu bitip çatışmalar başlayınca Erdoğan-Bahçeli yakınlaşması da başladı. Yakınlaşma 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde güçlendi. Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanına karşı Bahçeli’nin yüzde 50+1 pazarlığıyla ittifak resmileşti.

Türkiye’de şimdiye dek görülmüş en güçlü ittifak kuruldu. Turgut Özal’ın “Türk-İslam sentezi” rüyası “İslam-Türk sentezi” olarak Erdoğan-Bahçeli ittifakında vücut buldu.

Belki de bunu kutluyorlar.

Dünyanın daha otoriter, daha milliyetçi, daha sağ siyasete kayması içeride Erdoğan-Bahçeli ittifakına da zemin sağlıyor. Bürokrasi ve yargının iktidarın bu kadar işine yaradığı bir dönem herhalde hiç olmadı.

Kılıçdaroğlu-Akşener ikilisinin Altılı Masa ortakları ve HDP’yi ihmal etmeden diğer siyasi aktörlerle beraber seçimde Erdoğan-Bahçeli ittifakını alt etmesi, tabii ederse, gerçekten yakın dönem siyaset tarihinde örnek gösterilecek bir ders olacak.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

4 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

13 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

14 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

18 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

18 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago