Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yurtdışından getirilen ve kanser tedavisinde kullanılan ilacın sahte içerikle hastalara temin edildiğini doğruladı, konu ile ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
9 Ocak’ta açıklama yayınlayan TİTCK, SGK’nın sahte ilaç alımını onaylayarak “soruşturma gereği kolluk kuvvetleri gözetiminde alınan numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir” dedi, tedarik eden firma ve ecza depoları hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.
TİTCK tarafından yapılan açıklamada, bir milletvekili, ecza deposu sahipleri ve bazı bürokratların işbirliği yaparak mevzuata aykırı işlemleri çıkar sağlamak için yürürlüğe koyduğu ve alımlar için baskı kurduğu iddiasına da cevap verdi. TİTCK, yurtdışı ilaç alımı ile ilgili siyasi etki altında usulsüz uygulamalara imza attığı iddialarını yalanladı.
Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet gazetesinde bir yazı dizisi kaleme alan gazeteci Murat Ağırel, SGK tarafından yurtdışından getirilen ve löseminin son aşamasında kullanılan ICLUSIG adlı ilacın etken maddesi yerine ağrı kesici içerdiğini ve bu haliyle hastaların kullanımına sunulduğunu haberleştirmişti.
Ağırel, Türkiye’de üretimi olmayan bu ilacın yurtdışından alım işlemleri için SGK’nın ihaleye çıktığını, SGK’nın bu ilacı resmi dağıtıcısı GEN ilaç yerine SBA Pharma ve RAD adlı ecza deposundan aldığını yazdı.
Ağırel’in haberine göre daha sonra SGK içerisinden bir çalışan ilacın sahte olabileceğini düşünerek şikayette bulunuyor.
SGK ilk soruşturmada verdiği raporda ilacın orjinal olduğuna dair rapor teslim ediyor, ancak daha sonra ilacın resmi üreticisi TAKEDA’nın şikayeti üzerine başlayan soruşturma neticesinde ecza depolarından polis tarafından alınan numuneler Ankara Üniversitesi’nde tekrar inceleniyor ve sahteliği Türkiye’de de onaylanıyor.
Ağırel’in haberine göre SGK bu ilaç için tedarikçi ecza depolarına 26 milyon TL, Türk Eczacıları Birliği’nin ise 508.200 Euro ödüyor. Soruşturma neticesinde SGK’nın bu iki firmadan ilacı satın alırken gerekli belgeleri de temin etmediği anlaşılıyor.
Yazı dizisinin ikinci kısmında Ağırel, yurtdışından temin edilen ilaç için ecza deposu sahipleri ve bazı bürokratların işbirliği yaptığı, mevzuata aykırı işlemler olduğunu ve bunların müfettiş raporlarında yer almasına rağmen hâlâ herhangi bir işlem uygulanmadığını yazdı.
Ağırel’in haberine göre AK Parti milletvekili, kendi firmasından ilaç alımı yapılması için SGK’ya baskıda bulunuyor. Habere göre bürokratlar, yurtdışı alımı yapılması için TİTCK’nın kılavuz değişikliği yapmasını sağlıyor.
Bahsi geçen aynı ilaç değil ancak Ağırel haberinde SGK’nın ilaç alımları konusunda AK Parti milletvekilleri ve bürokratların ilgili olduğu firmaların baskısı altında kaldığını yazmış, bu baskılar neticesinde istifaların yaşandığını belirtmişti.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı TİTCK bu haberler ile ilgili bir açıklama yaptı.
TİTCK, Bakanlığın sahte kanser ilacı ile ilgili 2019’da soruşturma sürecini yürütüp savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu,
Yurt Dışından İlaç Temini ve Kullanımı Kılavuzu’nda yapılan değişikliklerin baskı altında veya usülsüz yapıldığı iddiasını yalanlayan kurum, değişikliklerin “kalite kurallarını sıkılaştırmak amacıyla yapıldığını” bildirdi.
Açıklamada, TİTCK’in ülke içinde kullanıma sokulacak ilaçları ruhsatlandırdığı, yurtdışından temin edilecek ilaçlar için SGK ve TEB’nin yetkilendirildiğini belirten Kurum, sahte ilaçların vatandaşlara ulaştırıldığı iddialarını doğruladı.
SGK tarafından kendilerine ulaştırılan ilk numunelerin orjinal olduğunu belirten TİTCK, daha sonra polis tarafından ele geçirilen numunelerin sahte olduğunun anlaşıldığını açıkladı.
Kurum, “Bu süreçte her türlü inceleme ve soruşturma Bakanlığımızca gerçekleştirilmiş olup adli makamlara da gerekli bildirimler yapılmıştır,” açıklamasında bulundu.
Kurum, Ağırel’in yurtdışından alınan ilaçlar için bürokratların etkisiyle kılavuzda değişiklik yapıldığı iddiasını ise yalanladı.
Kurumdan yapılan açıklamada, “”Haberde konu edilenin aksine Bakanlığımızca yurt dışı ilaç tedarikçileri olan SGK veya TEB haricindeki bir kişi veya kurumdan başvuru kabulü veya bu kurumlarca talep edilen ilaçlar haricinde bir ilacın Yurt Dışı İlaç Listesi’ne eklemesi mümkün değildir. Haberde adı geçen ilaç için de yurt dışı ilaç tedarikçisi kurum (SGK) tarafından yurt dışı ilaç listesine eklenilmesi talebiyle kurumumuza başvuru yapılmıştır. Bununla birlikte kurumumuz kayıtlarına göre ülkemize Bangladeş’ten bugüne kadar bu kapsamda bir kutu dahi ilaç girişi olmamıştır.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada bir diğer dikkat çeken ifade de şu oldu:
“Kılavuz değişikliğinin daha önce kalitesiz ilaçları ülkemize getirmeye çalışan firmaların kurduğu rant sistemini hasara uğratarak kurumumuzun da hedef haline getirildiği ortadadır.”
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…