Siyaset

AYM HDP’nin kapatma davasının ertelenmesi talebini reddetti

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülen kapatma davası ile ilgili yargı sürecinin seçimlerden sonraya ertelenmesi talebinini inceleyen AYM, talebi oy birliği ile reddetti.

HDP, partileriyle ilgili AYM’de süren kapatma davası ile ilgili işlemlerin 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin sonrasına bırakılması talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

26 Ocak’ta yapılan duruşmada AYM üyeleri oy birliğiyle HDP’nin talebini reddetti.

25 Ocak’ta yüksek mahkemeye görüşünü bildiren AYM raportörü, HDP’nin bu talebinin reddedilmesini istemişti.

Kapatma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 17 Mart 2021 tarihinde HDP ile ilgili kapatma davası açmıştı.

Dava kapsamında AYM, 5 Ocak’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine partinin Hazine yardımı aldığı hesaplarına bloke konulmasına karar vermiş, partiye bununla ilgili bir aylık savunma süresi vermişti.

Bu sırada AYM’ye başvuran HDP, davada tüm yargılama faaliyetlerinin Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sonrası bir tarihe ertelenmesini, savunma hazırlanması için de ek süre verilmesini talep etmişti.

26 Ocak’ta talepleri karara bağlayan AYM, ertelenme istemini reddederken tedbire ilişkin savunmanın yapılması için 15 gün ek süre verilmesine, 14 Mart Salı günü partinin esasa ilişkin savunmasını yapmasına kararı verdi.

Kapatma davası ise sürüyor. HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından AYM raportörü kapatma davası ile ilgili esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Ardından dava ile ilgili bir gün belirlenecek ve kapatma istemi görüşülecek.

AYM’nin erteleme kararını iptali ile HDP’nin parti olarak seçime girmesinin önünde bir engel olabilir. Eğer kapatma kararı seçim öncesi çıkarsa HDP adaylarını ittifak listesi ile gösterme seçeneği doğuyor.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’nin yeni lideri Musavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayında, partide Grup Başkan…

15 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

16 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

1 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

2 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

2 gün ago