Siyaset

Sinan Ateş cinayetinde muhalefet bastırdıkça adım atılıyor

Sinan Ateş, Ülkü Ocakları Başkanı iken MHP lideri Devlet Bahçeli’nin en yakınındaki isimlerdendi. Cinayet soruşturmasında MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılı isimler çıkması iktidar ortağı AK Parti’yi rahatsız ediyor ama Erdoğan bahçeli’yi kızdırmak istemiyor. Soruşturma CHP ve İYİ Parti’nin bastrımasıyla ilerliyor.

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in TBMM grubuna konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hitaben “Sen, bostan korkuluğu musun Sayın Erdoğan? Kendine gel! Bu nasıl bir yargı sürecidir? Bu nasıl bir devlet yönetimidir?” sıralarda Sinan Ateş cinayetine dair yeni bir haber geldi. Süreci yakından izleyen gazetecilerden Alican Uludağ, daha önce iki defa gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş’ın üçüncü defa gözaltına alındığını duyurdu. Demirbaş ile birlikte bir Genel Başkan Yardımcısının özel kalem müdürü olduğu bildirilen Emre Y. (*) ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Serdar Öktem de gözaltına alınmıştı.

Tolgahan Demirbaş ve Emre Y. 26 Ocak’ta tutuklandı.(**) Bu gelişme ile birlikte tutuklu sayısı 17’e yükselmiş oldu.

Avukat Serdar Öktem’in müvekkilleri arasında, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili daha ilk gün gözaltına alınıp tutuklanan, MHP İstanbul İl Yöneticilerinden Ufuk Köktürk ve yine cinayete karışmaktan tutuklu bulunan Doğukan Çep’in avukatı olduğu ortaya çıkmıştı. Gazeteci Uludağ, Öktem’in firari tetikçi zanlısı Eray Özyağcı’nın da avukatı olduğunu yazdı.

MHP’de Sinan Ateş sorunu

Akşener daha önce cinayeti eşinin talebiyle Meclis’e taşıyıp siyasi mesele yapmayacağını söylemişti. Oysa bugün, 25 Ocak konuşmasında “Üzerinden 26 gün geçti” dedi; “Sayın Erdoğan! Belli ki yönetemediğin bu devletin içinde, neler dönüyor?”
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise konuyu Sinan Ateş’in öldürüldüğü 30 Ocak gününden beri sıcak tutuyor, hemen her konuşmasında cinayet hakkında Erdoğan ve AK Parti hükümetine yükleniyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 24 Ocak’ta kendisine Sinan Ateş cinayeti konusunda soru sormak isteyen gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nu terslemesine ve MHP milletvekili ve korumalarının da gazetecileri itip kakmasına son gelişmeler ışığında rahatsızlığın boyutlarını da gösteriyor.

Demirbaş ilk yakalandığında polise teslim etmek istemeyen kişinin MHP Mersin Milletvekili (ve Sinan Ateş’ten önce Ülkü Ocakları Başkanı) Olcay kılavuz olması, Ateş’in aynı zamanda MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın danışmanlığında bulunması hadiseyi birkaç yerden MHP ile ilişkilendirmiş görünüyor.

Rahatsızlık sadece, siyasi kuliste “Bahçeli sonrası parti liderliği” çekişmesi çerçevesinde MHP ile sınırlı değil.

AK Parti’de Sinan Ateş sorunu

AK Parti kaynakları Sinan Ateş cinayeti ardından MHP’nin oy potansiyelinin yüzde 5’in altına düştüğü tahminiyle Cumhur İttifakını olumsuz etkileyebileceği endişesini dile getiriyorlar.

AK Parti’de önemli bir konumdaki bir kaynağım, isminin gizli kalması kaydıyla “Neyse ki” dedi; “son dönemde bir birkaç puan yükselmiş görünüyoruz da Cumhur İttifakı toplamda düşmüyor.”

MHP Genel Merkezi’nin cinayeti ikinci plana iten tutumundan rahatsız olan kimi ülkücülerin, üstelik gidip CHP liderine şikâyet ederek, cinayet çözülmedikçe seçimi boykot edeceklerini, sandığa gitmeyeceklerini söylemesi belki MHP’den çok AK Parti’de kaşların çatılmasına neden oluyor.

AK Partililer dışarıya sezdirmek istemiyorlar ama Erdoğan’ın, Bursa mitinginde açılan Sinan Ateş’e adalet pankartları ve polise müdahale emri verilmesi görmezden gelinecek gibi değil.

Keza Erdoğan’ın henüz bu konuda tatmin edici bir beyanda bulunmaması da cinayetin MHP içinde bağları nedeniyle ittifak ortağı Bahçeli’yi kızdırmamak adına sürekli yutkunduğuna işaret.

Yeni gözaltılar bu gelişmelerin ardından geldi.

Soruşturma muhalefet bastırdıkça

Süreci yakından takip eden gazetecilerden Tolga Şardan, tetikçinin kaçmasını sağladığı öne sürülen Tolgahan Demirbaş’ın ikinci defa gözaltına alınıp bırakılmasında savcının değiştirilmesinin rolünü yazmış ve Demirbaş’ın “heybesini boşalttıktan sonra”,  yani muhtemel suç kanıtlarını temizledikten yargı sürecinin başlayacağını yazmıştı. O arada soruşturma savcısı Adalet Bakanlığınca görevden alınmış, yerine MHP Genel Başkan Danışmanı Eyüp Yıldızlar’la fotoğrafı bulunan bulunan Durdu Özer atanmıştı.

Demirbaş şimdi üçüncü defa gözaltında. Acaba bu defa tutuklanacak mı, yoksa yine serbest mi bırakılacak? Cinayetin kilit isimlerinin ortak avukatı Öktem cinayet soruşturmasını aydınlatacak bilgiler verecek mi? Yoksa onun bilgileriyle cinayetin örtbas edilmesi kolaylaşacak mı?

Siyasi bağlantılar açığa çıkacak mı?

Ve bütün bunlar bıçak sırtında ilerleyen 14 Mayıs seçim sürecini nasıl etkileyecek? Bu önemli çünkü görülüyor ki soruşturma süreci muhalefet bastırdıkça ilerliyor.

NOT

(*) İlerleyen saatlerde  MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın bazı sosyal medya hesaplarında önce sürüldüğü üzere Özel Kalem Müdürlüğünde Emre Yüksel diye bir şahsın çalışmadığını duyurdu.

(**) Bu yazı 26 Ocak 2023 Saat 12:36’da güncellenmiştir.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

21 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago