Hayat

Depremde refakatsiz kalan çocuklar için çağrı merkezi kuruldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremde refakatsiz kalan çocuklar için çağrı merkezi kurulduğunu açıkladı. (Foto: Derya Yanık)

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde ailesine veya yakınlarına ulaşamayan, refakatsiz çocukların gündeme gelmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çocuklar için çağrı merkezi kuruldu.

Türkiye’de 10 ilde büyük yıkıma sebep olan iki depremde arama kurtarma çalışmaları sürerken, gönüllü sivil toplum çalışanları ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi sosyal medya paylaşımlarını tarayarak ve teyit ederek kayıp çocukların izini sürdü.

Ekip, depremin ardından yaptıkları sosyal medya taramaları sonucunda şimdiye kadar 150’nin üzerinde arama ilanı tespit etti. Bu çocukların sevk edildiği hastanelerde ise en az 50 kimliksiz çocuk bulunuyordu.

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, yayınladığı bildiride, doğru kayıt ve takip sürecinin önemine dikkat çekerek “çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli” uyarısında bulundu. Uyarı sosyal medyada kısa sürede yayıldı.

Çocuklar için çağrı merkezi kuruldu

Refakatsiz çocuklarla ilgili uyarıların gündeme taşınmasının ardından açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içinde olduklarını, hastanelerde olan refakatsiz çocukların Bakanlık personeli dışında kimseye teslim edilmediğini belirtti.

Yanık, “Refakatsiz çocuklarımıza bakanlık olarak deprem bölgemizde kuruluşlarımıza aldığımız, gözetimini yaptığımız çocuklarımızın sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında, enkaz altından çıkarılıp hastanelere götürülmüş ve tedavisi tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığımızla yaptığımız çalışma çerçevesinde bakanlığımız personelinin dışında herhangi bir üçüncü şahsa “komşusuyum, yakınıyım,” diyen herhangi birine teslimi söz konusu değil,” dedi.

Yanık’ın açıklamasının ardından bakanlık tarafından ailesi veya yakını yanında olmayan çocuklar ile ilgili aranabilecek kurumların numaraları yayınlandı. Bakanlık, bu konu ile ilgili bir de çağrı merkezi kurduğunu açıkladı.

Görevliler ne yapmalı?

Bir çocuğun enkazdan çıkarılmasını ve/veya hastaneye götürülmesini sağlayan bir görevli veya çocuğa sağlık hizmeti sunan bir uzman neler yapmalı?

  • Çocuğun birinci veya ikinci dereceden yakınının orada olup olmadığını kontrol edin.
  • Çocuğu tanıyanlardan veya (kendisini sözle ifade edebiliyorsa) çocuğun kendisinden isim/soyisim, yaş, ebeveyn ismi gibi bilgileri alın ve kaydedin.
  • Çocuğun enkazdan çıkarıldığı veya bulunduğu tarih, saat, bölge, mahalle, apartman bilgisini tespit edin ve kaydedin.
  • Çocuk hastaneye götürülürken veya farklı bir yere sevk edilirken tarih, saat, hastane adı, sorumlu kişi gibi bilgileri kaydedin ve ulaşabiliyorsanız mutlaka yakınlarına bilgi verin.

Biz ne yapmalıyız?

Siviller olarak refakatsiz bir çocuk bulursak dikkat etmemiz gerekenler neler?

  • Yakınlarına ulaşamadığınız bir çocuğu kesinlikle o anda ilk gördüğünüz, görevli olup olmadığını teyit etmediğiniz kişilere teslim etmeyin.
  • Görevlinin olmadığı durumlarda çocuğa başka bir yetişkinin refakat etmesi gerekiyorsa bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini kaydederek, yer, tarih, saat ve çocuğa dair bilgilerle birlikte hızla resmi kurumlara bildirim yapın ve kayıtlara geçmesini sağlayın.

Bu tür durumlarda iletişime geçilebilecek kurumlar ve görevliler ise: Alo 183 hattı, kolluk kuvvetleri ve sosyal hizmetler il müdürlüğü görevlileri.

Bakanlık tarafından belirtilen, il il irtibat kişileri ise şöyle:

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi ayrıca afet bölgesinde, sahada çocuklarla “ilk” temas halinde olan veya olacak yetişkinler için,çocuklarla iletişimde gözetilmesi ve sakınılması gereken noktaları içeren bir metin paylaştı. Metinin ayrıntıları için instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz. 

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

CHP’den İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Saraçhane Meydanı'nda eğitim alanında sorunlara dikkat çekmek amacıyla "Büyük Eğitim…

8 dakika ago

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

8 saat ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

9 saat ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 gün ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

1 gün ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

1 gün ago