Categories: Siyaset

RTÜK başkanlığından eleştirilere sert mesaj

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından 17 Şubat’ta haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde başkanlık tarafından yapılan sert açıklama, depremin ardından yayın yapan bazı medya kuruluşlarına ceza verilmesinin kurulun gündeminde olduğu tartışmalarını körükledi.

Toplantının öncesinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve siyasetçiler tarafından RTÜK’ün gündeminde medya kuruluşlarına ceza verilmesi olduğu yönünde açıklamalar yapılmış, bunun üzerine RTÜK’e eleştiriler yöneltilmişti.

Eleştirilerin ardından üst kurul başkanlığı imzasıyla yazılı bir açıklama yayınlayan RTÜK başkanı Ebubekir Şahin, eleştiride bulunan siyasetçilerin sözlerinin “üst kurulun vazifesini yapmasını engellemek ve baskılamaya çalışmak” anlamına geldiğini belirtti.

Şahin, mesajında “Hiçbir siyasi partinin tehditlerine boyun eğmeyeceğimiz gibi RTÜK’ü hedef alan açıklamaların kanunla bize verilmiş görevleri yerine getirmemize engel olmasına müsaade etmeyeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Şahin “uyarıları hiçe sayan adeta toplumu kutuplaştırmayı hedef edinmiş medya kuruluşlarına kanun gereği yaptırımları uygularken de kimseden izin alacak değiliz. Yüzlerce yayıncı içinde bir elin parmak sayısını geçmeyen medya kuruluşlarına uygulanacak olası müeyyide kararları, asla ve asla medyaya baskı değildir” diyerek olası ceza kararlarının işaretini verdi.

Siyasilerden RTÜK mesajı

RTÜK başkanı Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından 11 Şubat’ta sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj yayınlamış, bu mesaj medya kanallarına “gözdağı” olarak yorumlanmıştı.

Şahin, mesajında, “Tüm iyi niyetli uyarılara rağmen yanlışta ısrar eden yayıncılar RTÜK uzmanları tarafından titizlikle takip edilmekte ve gerekli raporlamaların yapılmaktadır,” ifadelerini kullanmıştı.

Mesajların ardından 16 Şubat’ta bir yazılı açıklama yapan İYİ Parti lideri Meral Akşener, RTÜK’ün medya kuruluşlarına ceza verme hazırlığında olduğunu belirterek “felaketin boyutlarını milletimize ulaştırmak suç değil,” dedi.

Akşener, “Aziz milletimizin haber alma hakkını koruyup kollamak adına, depremin ilk dakikalarından itibaren sorumlu yayıncılık yapan bütün gazetecilerin ve televizyonların yanında olduğumuzu ilan ediyor, haberciliği cezalandırmayı düşünenleri de bu büyük hatadan dönmeye davet ediyorum,” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar açıklama yaparak RTÜK’e seslendi.

Oktar, “RTÜK’e çağrı yapıyorum. İnsanların gerçekleri bilmesini, öğrenmesini engelleyecek caydırıcı bir niyet varsa bundan vazgeçin. Ceza dosyaları ile haber alma özgürlüğünü kısıtlamayın. Gerçekleri sakın karartmayın. Gerçekleri toprağın altına gömmeyin,” ifadelerini kullandı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Twitter hesabından RTÜK üyelerine seslendi.

Demirtaş,”Basına ağır cezalar vermeyi tartışan RTÜK üyeleri, AĞIR CEZALAR ifadesini sadece dört ay sonra yargılanırken kendiniz için duymak istemezsiniz. Kim ister ki? Artı TV’den, FOX Haber’den, Halk TV’den, KRT’den, TELE1’den elinizi çekin.”

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

10 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

11 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

13 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

15 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

16 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago