Siyaset

Akşener masadan kalktı; Kılıçdaroğlu: “Birleştirmeye devam edeceğim”

İYİ Parti Lideri Meral Akşener bir süredir cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili tartışmaların yaşandığı Altılı Masa’dan ayrıldıklarını duyurdu. Akşener’in açıklamasının ardından sosyal medyadan video mesajı yayınlayan Kılıçdaroğlu, “birleştirmeye devam edeceğim, soframız büyüyecek” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altı muhalefet partisinin önümüzdeki seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti MHP ittifakına karşı bir cephe oluşturmak amacıyla bir araya gelerek kurduğu Altılı Masa ittifakından ayrıldıklarını duyurdu.

Partisinin Genel İdare Kurulu toplantısının ardından 3 Mart’ta açıklama yapan Akşener, “Dün itibariyle altılı masa millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir, milletimizin ortak iyiliği için iyi niyetle oturduğumuz bu masa artık potansiyel (cumhurbaşkanı) adayların tartışılabildiği bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmış, tüm alternatiflerin kara listeye alınarak tek bir adayın tasdiki için çalışan bir noter masasına dönüşmüştür. Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız,” ifadeleriyle masadan kalktıklarını duyurdu.

Altılı Masayı oluşturan muhalefet partilerinin liderleri 2 Mart’ta cumhurbaşkanlığı adaylığının tartışılması gündemiyle bir araya geldi. Bir süredir muhalefet ittifakının cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir tartışma yaşadığı dillendiriliyordu. En son 24 Şubat’ta Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal adaylarının CHP lideri Kılıçdaroğlu olduğunu duyurmuştu. Masadaki beş partinin Kılıçdaroğlunun adaylığını onayladığı ancak Akşener’in buna çekince koyduğu belirtiliyordu.

Kılıçdaroğlu: Birleştirmeye devam edeceğim

Akşener’in açıklamasının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ilk yorum TBMM’den ayrılırken gazetecilerin yönelttikleri sorular üzerine geldi.

Kılıçdaroğlu “Hiç meraklanmayın bütün taşlar yerine oturacak,” dedi.

Partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısından önce sosyal medyadan bir video mesaj yayınlayan Kılıçdaroğlu, “herhangi bir gerginliğe izin vermeyeceklerini” belirterek “sakin olma” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu “ben birleştiririm, birleştirmeye de devam edeceğim” dedi.

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Sofra büyümek zorunda, bunu da kimse durduramaz. Bu sofrada siyasi oyunların, nezaketsizliğinin, Erdoğan dilinin yerinin olmaması gerekirdi. Bu sofraya oturanlar böyle oturdu, kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır. Umudum niçin bir araya geldiğimizin farkındalığıyla sakin olmamız, bu sofraya herkesi davet etmemizdir; birilerinin kalkması yerine tüm renklerimizin oturmasını sağlamamızdır. Onun için ne ben ne de partimdeki yol arkadaşlarım herhangi bir gerginliğe izin vermeyeceğiz, alet olmayacağız. Biz sorumlu davranmaya devam edeceğiz. Kimseyi geride bırakmayacağız.”

Gece yarısına kadar süren toplantı

Akşener, Kahramanmaraş’taki depremlerin ardından geçtiğimiz hafta FOX TV’de canlı yayına çıkmış, CHP ile ilgili sert sözler söylemişti. İYİ Parti Lideri, Aralık ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı dava sonrasında İstanbul’a giderek İmamoğlu’na destek olmuş, desteği tartışma yaratmıştı. Akşener’in canlı yayında tekrar bu tartışmayı gündeme alması, altılı masada cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili tartışmanın çözülemediği yorumlarına sebep olmuştu.

2 Mart’ta 4 saat süren toplantının ardından 6 muhalefet partisi yazılı bir açıklama yayınlayarak “cumhurbaşkanlığı adaylığı ve geçiş süreci” ile ilgili “ortak bir anlayışa ulaştıklarını” belirtti. Açıklamada, partilerin kendi yetkili kurullarını bu ortak anlayış ile ilgili bilgilendireceği duyuruldu.

Toplantı bittikten sonra gece 22:30’da parti kurmayları İYİ Parti Genel Merkez binasında bir araya geldi. Buradaki toplantı da 4 saat sürdü. Toplantı bitiminde binadan ayrılan İYİ Parti kurmaylarının morallerinin yüksek olduğu görülüyordu. Hatta Altılı Masa toplantısı sonrasında sosyal medya hesabından “Millet 5’ten büyüktür” mesajı paylaşarak tartışmalara sebep olan ve ardından mesajını silen İYİ Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, gazetecilerin sorusu üzerine “evet millet beşten büyüktür” cevabını vermiş, tartışmaları körüklemişti.

Kurmaylarının ardından yaklaşık bir saat daha Genel Merkez’de bekleyen Akşener’in merkez önünde açıklama yapması beklendi. Ancak Akşener gece 03:30’da açıklama yapmadan binadan sloganlar eşliğinde ayrıldı.

Akşener: İmamoğlu ve Yavaş’a çağrı

3 Mart’ta Genel İdare Kurulu’nu toplayan Akşener, toplantı sonrasında sert sözlerle Altılı Masadan kalktıklarını açıkladı.

Akşener, masadaki beş siyasi partinin CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığı yönünde görüş bildirdiğini, İYİ Parti’nin ise Ankara BB Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul BB Başkanı Ekrem İmamoğlu isimlerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirttiklerini, bu konuda araştırma şirketleri tarafından yapılan anket sonuçlarının dikkate alınmasını istediklerini ancak bu isteklerinin kabul edilmediğini söyledi.

Akşener, “Geldiğimiz noktada İYİ Parti bir kıskaca alınmış, bir dayatmaya mecbur bırakılmıştır, yıllardır Türk milletine yapıldığı gibi ölüm ve sıtma arasında bir tercihe zorlanmıştır ve elbette buna boyun eğmeyecektir. Sağduyusunu azme çevirecek, kişisel ikbal hesapları için üretilmiş devşirme bir siyasetin hınk değicisi olmayacaktır,” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Lideri, “Altılı Masa’nın son toplantısında bir “anlayışa” varıldı. Bu vesile ile anlamış olduk ki şahsi hırslar Türkiye’ye tercih edilmiştir. Kişisel ajandalar uğruna mübah sayılan kuyruklu yalanlar, milletin kazandığı bir büyük hakikate tercih edilmiştir. Anlamış olduk ki, yenilgi yenilgi büyüyen küçük hesaplar, 85 milyonun kazandığı kutlu bir zafere tercih edilmiştir,” dedi.

Akşener, Yavaş ve İmamoğlu’na çağrıda bulundu ve “Siz bu milletin iradesiyle seçildiniz. Tüm engellemelere rağmen çok çalıştınız. Milletimizi enkazın altında bile yalnız bırakmadınız. Ne mutlu size ki milletimiz gayretlerinizi gördü, yanınızda durdu. 100 yıl önce olduğu gibi bugün de milletimiz istiklalini yine kendi azim ve kararına bağlamıştır. Ya tarih yazacağız, ya tarih olacağız. İnanıyorum ki hep birlikte tarih yazacağız,” dedi

İYİ Parti liderinin açıklamasının ardından partiden istifa ettiğini duyuran isimler oldu. İYİ Parti GİK üyesi Bülent Gürsoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajıyla istifasını duyurdu.

Akşener’in açıklamasının ardından bir diğer merak konusu ise Altı Parti’nin uzlaşmaya vardığı geçiş süreci ve ortak mütabakat metni konusunda atılacak adımlar oldu.

5 parti ortak bildiri hazırlığında

CHP Lideri Akşener’in açıklama yaptığı saatlerde ise Türkiye İşçi Partisi ve SOL Parti yetkilileri ile görüşmelerde bulundu. Toplantıların ardından bir açıklama yapılmadı. CHP MYK olağanüstü toplandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile TBMM’de bir araya geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek eşlik etti.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre Altılı Masadaki 5 parti ortak bir açıklama yapma hazırlığında.

Buna göre beş lider ortak bir açıklama konusunda mütabık kaldılar. Hazırlanacak metinde Akşener’in açıklamalarına yanıt verilmesi beklenirken aynı zamanda pazartesi günü liderler buluşmasına yönelik mesajlar da olacak. Beş parti’nin Pazartesi günü Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ilan etmeye hazırlandığı öğrenildi.

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri kurmaylarına olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, sosyal medya mesajında Akşener’in CHP’li Belediye Başkanlarına çağrıda bulunmasını eleştirdi. Ekmen, “Nezaket, letafet, saygı, özsaygı en önemlisi hakikate sadakat yoksa gerisini konuşmaya gerek var mı?” yorumunda bulundu.

HDP Merkez Yönetim Kurulu ise yarın olağanüstü toplanacak. MYK öncesinde HDP’li Sezai Temelli, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, “Faşizmin rengi değişse de zihniyeti değişmez. Yanlış hayat nasıl doğru yaşansın, yanlış masa nasıl doğru siyaset üretsin,” ifadelerini kullandı.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

4 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

13 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

15 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago