Categories: Siyaset

Ankara’da yoğun Altılı Masa gündemi

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığı belirlenmesi süreci ile ilgili Altılı Masa’yı sert sözlerle eleştirmesinin ardından Ankara’da siyasi trafik yoğunlaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akşener’in sert açıklamalarının ardından 4 Mart’ta partisinin 10 büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geldi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş toplantıya katılamadı.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun krizin aşılması için Akşener’le görüşmesi konuşuluyor. Sayın, bu konunun toplantıda gündeme geleceğini aktardı.

Belediye Başkanlarının toplantısının ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu toplanacak.

Altılı Masa’da bulunan beş parti liderleri ise saat 17:00’de Millet İttifakı Liderler Buluşması adını verdikleri toplantıda bir araya gelecek.

2 Mart’ta Altılı Masa’yı oluşturan partilerin liderleri cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesi gündemi ile toplanmış, toplantının ardından yapılan açıklamada adaylık konusunda “ortak bir anlayışa ulaştıkları,” partilerin bu konuyu yönetimleri ile görüştükten sonra 6 Mart’ta duyuru yapılacağı belirtilmişti.

Akşener’den sert mesaj

Toplantının ardından sosyal medyada İYİ Parti ve CHP tarafından yapılan açıklamalar masada aday ile ilgili anlaşmazlık olduğu iddialarını körükledi. Akşam saatlerinde Meral Akşener parti kurmaylarıyla bir araya geldi, 4 saat süren toplantının ardından yapılan bir açıklama yapılmadı.

Akşener 3 Mart’ta partisinin Genel İdare Kurulu toplantısının ardından sert sözlerle Altılı Masa’yı eleştirdi. Masadaki 5 partinin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday olarak sunduklarını belirten Akşener, İYİ Parti’nin bu konuda çekince sunduğunu, aday olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu önerdiğini, ancak bu önerilerinin reddedildiğini belirtti.

“İYİ Parti kıskaca alınmıştır, dayatmaya mecbur bırakılmıştır,” diyen Akşener Yavaş ve İmamoğlu’na aday olmaları için çağrıda bulundu.

Açıklama Ankara’da siyaseti hareketlendirdi. Altılı Masa’da bulunan partiler yönetimlerini olağanüstü toplantıya çağırırken, CHP’li belediye başkanları Ankara’ya hareket etti.

İmamoğlu ve Yavaş’tan Kılıçdaroğlu’na destek

Tartışma yaratan açıklamanın ardından CHP’li büyükşehir belediye başkanları Yavaş, İmamoğlu, Tunç Soyer, Zeydan Karalar ve Vahap Seçer Ankara’ya gelerek Ankara Büyükşehir Belediyesinin tesislerinde toplantı yaptı.

Toplantının ardından sosyal medya hesaplarından yazılı açıklama yayınlayan CHP’li belediye başkanları, Kılıçdaroğlu’na desteklerini duyurdu.

Mansur Yavaş, “Bugüne kadar yaptığımız açıklamalarda Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun iradesi dışında hareket etmeyeceğimizi belirtmiştik. Aynı çizgideyiz. Temennimiz, Millet İttifakı’nın tüm paydaşlarıyla yoluna devam etmesidir.” @ekrem_imamoglu” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu ise “Millet İttifakı halkımızın içinden geçtiği zor bir dönemde ağır bir sorumluluk alarak devleti etkin ve demokratik, toplumu huzurlu ve zengin kılma iradesiyle kurulmuş bir siyasi birliktir. Milletimize çaresiz, umutsuz ve yalnız olmadıklarını göstereceklerine inanıyorum. CHP’nin öz evladı ve Millet İttifakı’nın Belediye Başkanı olarak milletimizin arzu ettiği birlik içinde, ittifak masasında irademizi temsil eden Sayın @kilicdarogluk ’un ve Millet İttifakı’nın, eksilmeden çoğalarak büyüyeceğinden şüphem yoktur. @mansuryavas06” dedi.

Ankara’da yoğun gündem

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Akşener’in açıklamasının ardından bir video yayınlamış, sukunet çağrısı yaparak tarafları sorumlu davranmaya davet etmişti.

Kılıçdaroğlu bugün partisinin MYK toplantısına başkanlık edecek. Gelecek Partisi Başkanlık Kurulu, parti genel merkezinde bir araya gelecek.

HDP Merkez Yürütme Kurulu da değerlendirmelerde bulunmak üzere saat 14.00’te bir toplanacak.

Altılı Masa’daki beş siyasi partinin liderleri ise akşam 17:30’da Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelecek.

Beş liderin ortak bir açıklama kaleme alması bekleniyor.

Liderler 6 Mart Pazartesi günü duyurdukları üzere bir açıklama yapacak. Bu açıklamaya Akşener’in katılıp katılmayacağı merak edilen konular arasında.

 

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

7 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

9 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Olumlu havada geçti, iade-i ziyaret olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

9 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago