Siyaset

İsveç’ten ABD’ye, Rusya’dan İran’a dek yoğun dış gündem

Türkiye seçim ortamında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yoğun bir dış politika gündemiyle de uğraşıyor. Bugünden başlayarak İsveç’ten ABD’ye Rusya’dan Suriye ve İran’a dek önemli temaslar var. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 19 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek deprem ile ilgili geçmiş olsun dileklerini sunmuştu. 

Türkiye seçim ortamında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yoğun bir dış politika gündemiyle de uğraşıyor. Bugünden başlayarak İsveç’ten ABD’ye Rusya’dan Suriye ve İran’a dek önemli temaslar var.

9 Mart’ta Brüksel’de Türkiye, İsveç, Finlandiya üst düzey heyetleri NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in gözetiminde iki ülkenin NATO üyeliği için Türkiye’nin onayını görüşmek üzere toplanacaklar. Bu aşırı sağcı bir siyasetçinin Stokholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının engellenmemesi nedeniyle Ankara’nın görüşmeleri kesmesinden bu yana ilk görüşme olacak. Toplantı Stoltenberg’in Kahramanmaraş depremi ardından Türkiye’ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan talep etmesi üzerine yapılıyor. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil edecek.

Akçapar’ın daha sonra Moskova’ya geçerek Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları toplantısının hazırlık temaslarına katılması bekleniyor. Daha önce bu toplantının Türkiye, Rusya ve Suriye arasında yapılacağı açıklanmıştı. İran’ın dahli Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 8 Mart’ta Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesinde kesinleşti.

Suriye ve Ukrayna

Suriye konusunda bir gelişme de ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’in Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD Birliklerine yaptığı ziyaretin Ankara’da yol açtığı rahatsızlık. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake bu ziyaretin amacını sormak üzere Dışişleri Bakanlığına çağırıldı. Diplomatik kaynaklara göre Büyükelçi, Orgeneralin sadece Amerikalı subaylarla görüştüğünü söyledi ki bu bölgede etkin YPG/PKK isimleriyle görüşmediğini söylediği anlamına geliyor.

Öte yandan 16 Mart’ta Brüksel’de Avrupa Birliği’nin Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım için düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının muhtemelen bir hafta kadar sonraya kaldığı bildiriliyor. Bunun nedeni aynı gün Ankara’da Türk Devletleri Zirvesi, Moritanya’da da İslam İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısı ile çakışması.

Son olarak Ukrayna-Rusya tahıl anlaşmasının süresi 18 Mart’ta doluyor. Çavuşoğlu geçen hafta Doha’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile bu konuyu da görüşmüştü. Tahıl anlaşması süresinin uzatılması için hem Dışişleri hem Millî Savunma Bakanlığı BM, Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle temaslar yürütüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

17 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

21 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

24 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago