Categories: Siyaset

48 gün kala seçim takvimi yoğunlaşıyor

Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce ve Vatan Partisi’nin öncülük ettiği ATA ittifakı adayı Sinan Oğan’ın 100 bin imzayı toplamasının ardından cumhurbaşkanlığı için yarışacak aday sayısı 4’e yükseldi. Adaylıklara yapılacak itirazlar için son gün Çarşamba. Cuma günü ise YSK tarafından onaylanan kesin liste Resmi Gazete’de yayımlanacak ve Cumhurbaşkanlığı yarışı için propaganda süreci başlayacak.

Türkiye için kritik 14 Mayıs seçimlerine 48 gün kala seçim takvimi de yoğunlaşıyor.

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce’nin 100 bin imzayı toplayarak cumhurbaşkanı adayı olma hakkı kazanmasının ardından ATA ittifakı adayı Sinan Oğan da Pazar günü gerekli imza sayısına ulaştı. Geri kalan 9 aday için imza toplama süresi bugün sona eriyor.

İmza sürecinin ardından Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanan geçici aday listesi yarın Resmi Gazete’de yayımlanacak. Ardından, adaylara itiraz süreci başlayacak. Çarşamba günü saat 17:00’ye kadar adaylara itiraz edilebilecek. YSK Perşembe günü itirazları karara bağlayacak ve cumhurbaşkanlığı adayları için kesin liste 31 Mart Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Cuma günü ile birlikte Cumhurbaşkanlığı için propaganda dönemi de resmi olarak başlamış olacak.

YSK, Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylık başvurularının kabul edildiğini duyurmuştu.

Erdoğan’ın adaylığına itirazlar ise sürüyor. Son olarak SOL Parti, YSK’ya bir itirazda bulunduklarını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Erdoğan aday olamaz. Bu karara imza atanlar tarih önünde sorumludur! Erdoğan yenilecek,” ifadelerine yer verildi.

Muharrem İnce Kılıçdaroğlu ziyareti

Cumartesi günü 100 bin imzayı tamamlayarak cumhurbaşkanlığı adaylığına hak kazanan Muharrem İnce, düzenlediği basin toplantısında CHP ile henüz bir diyalog kurulmadığını belirtmişti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu hafta içerisinde İnce’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile görüştüğünü, CHP’nin İnce’ye açıktan aday olmaması yönünde bir teklif götürmeyeceğini yazdı.

Torun Sarıkaya’ya “Biz Halil İbrahim sofrasını genişleteceğiz dedik. Bu kapsamda kendisinin kararıdır. Aday olduğuna göre sözlerinden de anlaşılıyor ki devam etme kararını sergileyecek,” dedi.

HÜDA-PAR tartışması

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan’ın tutum değişikliğine giderek Cumhur İttifakı’na katılmasının ardından ittifak genişledi.

AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, Cuma günü ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. İttifaka desteğini açıklayan HÜDA-PAR ise AK Parti listelerinden seçime girecek.

HÜDA-PAR’ın silahlı radikal İslamcı örgüt Hizbullah ile bağı konusundaki tartışma da sürüyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, HÜDA-PAR ile ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Bahçeli, “Hür Dava Partisi terörü tümden reddetmiş, hiçbir yasa dışı örgütle bağının olmadığını eğip bükmeden milletimizle paylaşmıştır” dedi.

Bahçeli, ayrıca eski İçişleri Bakanı Saadettin Tantan’a açıklama yapması için çağrıda bulundu.

özcü TV’ye bağlanan Tantan, “HÜDA PAR’la Hizbullah arasında tabii ki bağ vardır” dedi.

Tantan, “ 57. Hükümet döneminde Hizbullah evlerinin nasıl ortaya çıkarıldığına, Gaffar Okkan’ın nasıl öldürüldüğüne, Başbakan Yardımcısı olarak şahit olmuş biri. Bunları nasıl söyleyebiliyor anlamak mümkün değil. HÜDA PAR’ın alt yapısının kimlerden oluştuğunu gazetelerde, televizyonlardan bir bir saydık. Paraların kimden geldiği biliniyor. Oradaki faaliyetleri nasıl ortaya çıkardığımızı yakinen takip eden bir isim Bahçeli. İnanarak söylediğini düşünmüyorum yeniden parlamentoya girebilme kaygısıyla söylediğini düşünüyorum” dedi.

Milletvekili listesi telaşı sürüyor

Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinin tamamlanması ile birlikte partilerde milletvekili listeleri telaşı sürüyor.

Cuma günü il seçim kurullarınca önseçimle belirlenmiş milletvekili adaylarına ait listeler Yüksek Seçim Kuruluna gönderilecek. Aynı gün YSK önseçim milletvekili adaylarına ilişkin listeyi tasdik ederek birer örneğini partilerin genel başkanlıklarına teslim edecek.

Cuma gününe kadar partilerin de ortak liste ve ittifak listesi stratejilerini de belirlemeleri gerekiyor.

Yeni seçim kanunu ile birlikte ittifak oylarının bütün olarak hesaplanması ortadan kalktığı için ittifak içinde seçime giren partiler kendi oy oranları kadar milletvekili çıkarabilecek. Bu sebeple ittifak içindeki küçük partilerin daha çok oy alan partilerin listesi altında seçime girmesi bekleniyor.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

14 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

23 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

3 gün ago