Siyaset

Finlandiya’nın NATO üyeliği Meclis’te kabul edildi

Finlandiya’nın NATO başvurusu TBMM Genel Kurulunda yapılan oturumla kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurusunu onaylayarak İskandinav ülkesinin uzun süredir bekleyen Batı askeri ittifakına katılımı önündeki son engeli de kaldırmış oldu.

Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun teklifi, 30 Mart’ta TBMM Genel Kurulunda 276 oy ile kabul edildi.

Meclis oturumunda HDP grubu katılmadı.

Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö 16 Mart’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, görüşmenin ardından Erdoğan Finlandiya’nın NATO üyeliği için parlamentoda gereken işlemin yapılacağını açıklamıştı.

Stokholm’ün NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunmasını öngören kanun teklifi, 23 Mart’ta Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla Türkiye ve Macaristan’a destekleri için teşekkür etti ve İsveç’in de aralarına katılmasını dört gözle beklediğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından uzun yıllar sürdürdükleri bağımsızlık politikasını terk ederek Haziran ayında ittifaka katılmak için başvuru yapan Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerinin önünde Türkiye ve Macaristan’ın engeli bulunuyordu.

Erdoğan, Niisto görüşmesinin ardından Macaristan Parlamentosu 27 Mart’ta Finlandiya’nın Finlandiya’nın üyeliğini kabul etti.

İsveç’in başvurusu bekliyor

Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine verdiği desteği gerekçe göstererek “terör örgütlerinin faaliyetlerinin önlenmesi”, “terörden aranan veya hüküm giymiş kişilerin iadesi” ve “savunma sanayi ürünlerinin ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması” gibi konularda somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istediğini dillendiriyordu.

Geçtiğimiz Haziran ayında üç ülke Madrid’de üçlü bir mutabakat metnine imza atmıştı, ancak İsveç ile görüşmeler aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından kesildi.

İsveç ile gerilimin ardından Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğini ayrı değerlendirebileceği dillendirilirken, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson 14 Mart’ta yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya’nın farklı aşamalarda NATO üyesi olabileceklerini söyledi.

Daha sert terörle mücadele yasaları çıkarmak için anayasal değişiklikler yapan İsveç, NATO’nun Temmuz ayında Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak zirvesinden önce üye olabileceğine dair umudunu dile getiriyor.

Macaristan ise İsveçli siyasetçilerin Macaristan’ın demokrasisi hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle İsveç’in ittifaka katılmasına karşı çıkıyor. İsveç, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ihlalleri iddiaları nedeniyle Budapeşte’den milyarlarca dolarlık Avrupa Birliği fonlarının kesilmesini savunuyor.

YetkinReport

Recent Posts

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

9 saat ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

11 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

12 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

13 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

1 gün ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

1 gün ago