Hayat

Kriz çağında sürdürülebilir bir gezegen ve hayata iyi bakabilmek

“Gelecek için umut vaat eden sosyal sorumluluk faaliyetlerine ihtiyacımız var. “Hayata İyi Bakarız” ekolojik okuryazarlık projesi bu faaliyetlere güzel bir örnek.”

Bugünlerde aklımızdan çıkarmamız gereken bazı kavramlar var. Yoğun siyasi gündem bu kavramları bize unutturuyor, fakat bu kavramlar siyasetin üstünde ve her zaman aklımızın bir köşesinde olması gerekiyor. Bunlardan biri benim her fırsatta dile getirdiğim biyoçeşitlilik, bir diğeri de iklim ve iklim değişimi. Bunların tamamını bir çatı altında toplamak istediğimizde de sürdürülebilirlik kavramı gündeme geliyor. Sürdürülebilirliği yaşamımızın bir parçası haline getirdiğimizde dünyanın sınırlı ve en önemlisi de yenilenemez kaynaklarını gelecek nesillere bırakmayı hedefleyerek, ciddi bir sorun olan iklim krizinin önüne geçebilir ve biyoçeşitlilik kayıplarını önleyebiliriz.

Doğal felaketlerin sıklığı artacak

Tabii söz konusu bu kavramların ne olduğunu bilmek ilk önceliğimiz olmalı ve bunun için doğru eğitim faaliyetlerini planlamamız da ülke olarak önceliklerimiz arasında yer almalı. Bu sayede gezegenin geleceğini düşünerek bugünün çocuklarına, yarının gençlerine gerekli çevre eğitimini ulaştırarak gelecek için olumlu bir adım atabiliriz, çünkü 2050, 2080 ve 2100 yıllarında biyoçeşitlilik kayıpları ve iklim değişimi nedeniyle bizi farklı felaketlerin beklediğini öngörmek çok zor değil.

Hayata İyi Bakarız ekolojik okuryazarlık projesi

İşte bu amaç doğrultusunda, 20 Ocak 2023 tarihinde Hayat Holding, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak “Hayata İyi Bakarız” ekolojik okuryazarlık projesiyle biyoçeşitlilik ve iklim değişimine yönelik kavramları ilkokul çocuklarına ulaştırmak için yola çıktı. Bugünün çocuklarına bu kavramları ulaştırmayı hedeflemek geleceği güvence altına almak adına şüphesiz önemli ve olumlu bir adım. Bu adım sayesinde güncel sorunlara bağlı kalarak toplumun çevre kültürü açısından dönüşümüne hizmet eden, iyiliğin nesilden nesile aktarıldığı uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir projelere imza atmak amaçlanmakta.

30 bin ilkokul öğrencisi yararlanacak

“Hayata İyi Bakarız” ekolojik okuryazarlık projesi üç yıl sürecek ve toplam 30 bin ilkokul öğrencisi, öğrenci velileri ve öğretmenlere ulaşacak. Proje, öncelikle Türkiye kuraklık haritasına göre belirlenen 10 ilde uygulamaya alınacak. Proje süresi boyunca her yıl bu illere yenileri eklenerek projenin etki alanının genişletilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında öğretmen eğitimleri başladı ve yaklaşık 600 öğretmen Mart ayı sonunda bu eğitimden faydalandı. Bu proje, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının dört farklı maddesi kapsamına da girmekte. Bunlar “Nitelikli Eğitim”, “Eşitsizliklerin Azaltılması”, “İklim Eylemi” ve “Amaçlar için Ortaklıklar”.

Yarının dünyası şüphesiz biyoçeşitliliğe ve iklim değişimine duyarlı nesillere ihtiyaç duymakta. Bu proje kapsamında çocuklara ve gençlere yapılacak yatırımlarla gelecekte refah içinde bir gezegeni garanti altına almak için ülkemizde önemli bir adım atılmış olacak. Gelecek için umut vaat eden sosyal sorumluluk faaliyetlerine ihtiyacımız var. “Hayata İyi Bakarız” ekolojik okuryazarlık projesi bu faaliyetlere güzel bir örnek.

Utku Perktaş

Prof. Dr. Utku Perktaş, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi.

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

4 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

23 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

24 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago