Siyaset

Liste maratonu sona erdi, 26 parti milletvekili listesini teslim etti

Siyasi partilerin ve seçim ittifaklarının yoğun liste maratonu sona erdi. 26 siyasi parti 14 Mayıs’ta yapılacak milletvekili seçimleri için aday listelerini YSK’ya teslim etti.

14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Seçimlerine katılacak olan 26 siyasi parti Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) milletvekili aday listelerini teslim etti.

Siyasi partilere tanınan sürenin 9 Nisan’da sona ermesinin ardından açıklama yapan YSK Başkanı Ahmet Yener, kurulun başvuruları 11 Nisan’a kadar inceleyeceğini, eksikliklerin partilere bildirileceğini belirtti.

9 Nisan tarihine kadar Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, AK Parti, Ana Vatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Zafer Partisi milletvekili listeleri ile başvuruda bulundu.

Cumhur İttifakı iki liste

AK Parti 600 milletvekili adayını Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. Partide 65 milletvekili üçüncü dönem kuralı sebebiyle yeniden aday gösterilmezken, AK Parti kabinesindeki bakanların hangi illerden seçime gireceği de belli oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara 3. Bölge 1. sıra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2. bölge 1. sıra, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin Ankara 2. bölge 1. sıra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise İstanbul 1. Bölge 1. Sıradan aday olarak gösterildi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) aday listesini 7 Nisan’da YSK’ya teslim etmişti. Seçimlere Cumhur İttifakı ile girecek olan MHP, AK Parti ile ortak liste yapmayarak 81 ilde kendi adayları ile seçime girmek için liste hazırladı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli Osmaniye’den birinci sıradan aday oldu.

AK Parti aday listesi için tıklayınız

MHP aday listesi için tıklayınız

Millet İttifakında “Fermuar metodu”

Millet İttifakı’nı oluşturan altı muhalefet partisi seçimlere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin listeleri ile girecek.

İYİ Parti ve CHP’nin “fermuar metodu” üzerinde anlaştığı belirtilmişti. Buna göre İYİ Parti 8 ilde aday çıkarmıyor. Adıyaman, Çorum, Erzincan, Hakkari, Rize, Van, Batman ve Düzce’de İYİ Parti aday göstermedi. Bu illerde, İYİ Parti adayları CHP listeleri altında seçimlerde yarışacak.

CHP de Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, Bayburt, Muş ve Çankırı illerinde aday çıkarmadı. Böylelikle iki parti 16 ilde ortak aday belirlemiş oldu.

DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin adayları da CHP listesi altında aday gösterildi.

İYİ Parti aday listesi için tıklayınız

CHP aday listesi için tıklayınız

Emek ve Özgürlük İttifakı

Emek ve Özgürlük İttifakını oluşturan HDP, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) ittifak çatısı altında listelerini YSK’ya teslim etti.

HDP adayları Anayasa Mahkemesinde halen devam eden kapatma davası sebebiyle seçimlere Yeşil Sol Parti listeleri ile girecek. EHP, EMEP, SMF ve TÖP de Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere ortak listelerle katılacak.

Türkiye İşçi Partisi ise 49 il ve 52 seçim bölgesinde aday gösterdi. TİP diğer illerde Yeşil Sol Parti’yi destekleyecek.

Yeşil Sol aday listesi için tıklayınız 

TİP aday listesi için tıklayınız

YetkinReport

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

7 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

1 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago