Categories: Siyaset

Erzurum’da İmamoğlu’nu dinleyenlere saldırı: polis seyretti

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da gerçekleştirdiği mitinge taş ve su şişeleriyle saldırı oldu. 17 kişinin yaralandığı saldırıya polis müdahalesinin olmaması eleştirilere neden oldu. Fotoğrafta korumaları miting konuşması sırasında şemsiye ile İmamoğlu’nu çalışıyor. (Fotoğraf: CHP)

14 Mayıs’a günler kala seçime şiddet karıştırılmasının örneği 7 Mayıs’ta Erzurum’da görüldü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını dinlemeye gelen kitleye taşlar ve su şişeleriyle saldırıldı. 17 kişinin yaralandığı saldırıya polis müdahale etmedi, gözaltına alınan olmadı.

Erzurum’daki olayların gece de devam ettiği ve MHP bayrağı taşıyan bazı grupların sokaklarda yürüyüş yaparak İYİ Parti seçim bayraklarını indirip bazı binaları taşladığı bildiriliyor.

Olayların ardından İstanbul, Sabiha Gökçen havalimanında kendisini karşılayan on binlerce kişiye hitap eden İmamoğlu, Vali Okay Memiş’in 5 bin polisle önlem aldığı, sorun çıkmayacağı güvencesi verdiğini ancak saldırı karşısında seyirci kalındığını söyledi ve Erzurum Emniyet Müdürü Levent Tuncer ve ellerindeki görüntülerle diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Vali Okay Memiş, bin kadar polisin görevlendirildiğini, “bariyerin arkasından su şişeleri atılması üzerine” konuşmasını yarıda kesip şehirden ayrılanın İmamoğlu olduğunu söyleyerek adeta saldırıya uğrayanı haksız çıkaran türden bir açıklama yaptı.

“Meydanı boş bırakmayız”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Partili Mehmet Sekmen ise olayların ardından “Meydanı kimseye boş bırakmayız, bırakmayacağız” dedi. Sekmen’e göre olayları başlatan kendi kendilerine taş atan CHP’lilerdi ve amaçları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul mitingini sabote etmekti. Sekmen asıl kendisinin İmamoğlu aleyhine suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Sekmen, İmamoğlu şehre gelmeden önce mitingin yapılacağı Havuzbaşı Meydanına belediye otobüsleri çekerek engellemeye çalışmış, valinin uyarısıyla araçları kaldırmıştı.

Görüntülerde polis bariyeri arkasından kitleye taş atanların çoğunun çocuk yaşta olması, kışkırtılıp kullanıldıkları ihtimalini akla getiriyordu.

Kılıçdaroğlu: kışkırtmaya kapılmayın

Erzurum olayları üzerine bir video mesajı yayınlayan muhalefetin cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu halka kışkırtmalara kapılmaması çağrısında bulundu. Amacın insanları “korkutarak sandıktan uzak tutmak” olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu seçmenlerin “14 Mayıs’a odaklanmasını” istedi.

Kılıçdaroğlu saldırıdan “mafyalar, militanlar, SADAT’çılardan, Sinan Ateş’i öldüren torbacılardan, 5’li çetelerden, domuz bağcılardan oluşan bir militarist koalisyonunu” sorumlu tuttu.

Kılıçdaroğlu benzeri bir tanımı bir gün önce MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Yalova’daki konuşmasındaki tehdidi üzerine yapmıştı.

Bahçeli konuşmasında Kılıçdaroğlu ve ortaklarını “hain” ilan etmiş ve 14 Mayıs seçimi sonrasında “ya müebbet hapis ya vücutlarına mermi” alacaklarını söylemişti.

Bahçeli’ye İYİ Parti lideri Meral Akşener de tepki göstermiş ve “Kafa gitti kafa, işte böyle saçma sapan konuşmalarla bu ülkede Sinan Ateş katledildi” demişti.

Bu fotoğrafı akla getirdi

Erzurum bundan bir kaç ay önce bir başka haberle gündeme gelmişti.

Vali Memiş ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay İlker Şimşek’in, şehre gelen Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım ve ona eşlik eden AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz ile bir alışveriş merkezinde samimi sohbetinin fotoğrafı, gazeteci İsmail Saymaz tarafından yayınlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 5 Mayıs’ta Erzurum’da miting yapmış, Erzurumlu siyaset gazetecisi Mehmet Çatakçı, AK Parti Erzurum mitingine Adıyaman, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Bayburt ve Kars’tan Menzil cemaati taraftarlarının kalabalığı artırmak için desteğe geldiklerini bildirmişti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

8 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

8 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

12 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

12 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago