Siyaset

KONDA: Kılıçdaroğlu birinci turda kazanmaya yakın

KONDA şirketinin yaptığı son araştırmaya göre Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçimi alma ihtimali bulunuyor.

Seçime üç gün kala kamuoyu araştırma şirketleri son saha araştırmalarının sonuçlarını yayınlamaya başladı. Araştırmalara göre CHP lideri ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı geçiyor. KONDA şirketine göre Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçimi kazanma şansı var.

KONDA: Kılıçdaroğlu ilk turda alabilir

KONDA, 6-7 Mayıs tarihlerinde yaptığı son saha araştırmasının sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 49,3,  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oranı ise yüzde 43,7. Sinan Oğan yüzde 4,8; Muharram İnce ise yüzde 2,2 oy oranında.

Şirket tarafından yayınlanan bilgi notunda,

“Araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır,” ifadelerine yer verildi.

 

KONDA’nın 35 ilde 3 bin 480 kişi ile yaptığı araştırmanın tahminlerine göre milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 44, Millet İttifakı yüzde 39,9, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 12,3, Memleket Partisi ise yüzde 2,2 oy alıyor. Bu sonuçlara göre Cumhur İttifakı daha fazla milletvekili çıkarıyor ancak mecliste salt çoğunluğu hiçbir ittifak alamıyor.

Şirket bilgi notunda, “Bu bulgular bize son dönemlerde yüzde 43-44 oy oranına yeniden ulaşan Cumhur İttifakı’nın bu oy oranını daha da arttıramadığını fakat ittifaklar içerisinde en yüksek oy oranına ulaşacak ittifakın Cumhur İttifakı olacağını göstermektedir,” değerlendirmesini yaptı.

Siyasi partilerin ittifak ve aday liste stratejileri ile seçime girdiklerini bu sebeple parti oyu tercihi yerine ittifak oyu ölçümünün daha sağlıklı olduğunu belirten KONDA şirketi, parti tercihi bulgularına göre, dağılımı şöyle açıkladı:

Şirkete göre seçime kadar sonuçları etkileyebilecek üç faktör de şöyle sıralandı:

  • Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.
  • İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının “Cumhur İttifakı – Millet İttifakı” ya da “Erdoğan – Kılıçdaroğlu” arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz.
  • Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçime katılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.

Metropoll, AREA, Yöneylem, Alf araştırmaları

MetroPoll’ün mayıs ayı araştırmasına göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 49.1’e yükseliyor, Erdoğan ise yüzde 46.9.

Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı yüzde 45.8, Millet İttifakı yüzde 39.1, Yeşiller ve Sol yüzde 10.1, TİP ise yüzde 1.6 oy alıyor.

AREA Araştırma’nın araştırmasına göre ise ilk turdaKılıçdaroğlu yüzde 49.1, Erdoğan yüzde 46.1, ikinci turda
Kılıçdaroğlu yüzde 52, Erdoğan ise yüzde 48 oy alıyor.

Yöneylem’in araştırma sonuçlarına göre ise ilk turda Kılıçdaroğlu yüzde 49,5, Erdoğan ise yüzde 44,4 oy alıyor.

ALF Araştırma sonuçlarına göre ise seçim ilk turda bitiyor. Buna göre Kılıçdaroğlu yüzde 51,2, Erdoğan yüzde 44,7, Sinan Oğan yüzde 2,5, Muharrem İnce ise yüzde 1,6 oy alıyor.

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

2 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

11 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

12 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago