Siyaset

İnternet kısıtlamaları olursa nasıl aşarız?

“İnternet altyapımızın eksik olması yetmiyormuş gibi, bir de mevcut altyapıya bant daraltma, erişim engelleme uygulanıyor. Bu nedenle bu engellemeleri aşmanın yollarını hatırlatmak istiyoruz. Bunları zaten daha önce bir kaç kez yazdık ama yeni gelişmeler de var, bunları da ekleyerek hatırlatalım.”

Diyelim ki; bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu açıyorsunuz ve her zaman alışkanlığınız olan bir haber sitesi ya da sosyal medyaya giriş yapmak istiyorsunuz. Web adresini yazıyorsunuz, ancak hedefinize yönlendirilmek yerine, boşlukla ya da o siteye girmenizin engellendiğini bildiren bir sayfayla karşılaşıyorsunuz. Olur mu?

İnternet altyapımızın eksik olması yetmiyormuş gibi, bir de mevcut altyapıya bant daraltma, erişim engelleme uygulanıyor. Bu nedenle bu engellemeleri aşmanın yollarını hatırlatmak istiyoruz. Bunları zaten daha önce bir kaç kez yazdık ama yeni gelişmeler de var, bunları da ekleyerek hatırlatalım.

Engelleri aşacağımız çok çeşitli yollar var ama en basit olanları ve kısadan çabuk uygulayabileceğiniz 2 yolu anlatacağız; TOR ve VPN. İkisi arasında ne fark var derseniz; burayı tıklayarak, okuyabilirsiniz.

TOR (Soğan Yönlendirici) Projesi

Tor’u, internet faaliyetlerini web sitelerinden ve reklamcılardan gizli tutmak isteyen normal insanlar, siber casuslukla ilgilenenler ve sansürden kaçanlar kullanıyor. Biz de bu sonuncu faaliyet kapsamında bu bilgileri veriyoruz. Bilgi edinmek isteyen için aşağıda bilgi var ama kısa yoldan gitmek istiyorsanız, yukarıdaki başlığı tıklayın ve TOR yönlendiriciyi cihazınıza indirin. Sonra devam edin. Bunun üstüne kurabileceğiniz MulvadVPN, Snowflake gibi uygulamalar da var ama sadece TOR ile de işinizi görürsünüz.

Dünyada bir şeylerin duyulmasını engellemek isteyenler olduğu kadar, internetin özgür olması gerektiğini düşünen insanlar da var. Bunların yarattığı bir proje. İsmini Soğan’dan (Onion) yani “The Onion Router” (Soğan yönlendirici) sözcüklerinin baş harflerinden alıyor.

Soğan adını almasının nedeni, soğan gibi içiçe katmanlardan oluşan bir ağ ve yazılım grubu olmasıdır. Böylece “anonimlik” sağlar. Dünya üzerinde farklı bölgelerdeki 6000’den fazla gönüllü, insanların interneti özgürce kullanmasını sağlamaya çalışıyor. Tor ağını kullanırken, trafiğiniz düğüm adı verilen üç farklı sunucu arasında yönlendirilir. Her düğüm yalnızca kendisinden önceki düğümün kimliğini bilir, bu nedenle trafiğiniz tüm dünyadaki 3 alakasız düğüm arasında üç “atlama” yaptığında, size kadar izlenebilmesi zordur.

Gerçi Tor’un arkasındaki orijinal teknolojinin ABD donanması tarafından geliştirilmesi ve finansmanının yaklaşık yüzde 60’ını ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı’ndan alması nedeniyle eleştiriler bulunuyor. Ancak diğer destekçileri arasında dijital haklar lobicisi Electronic Frontier Foundation (EFF), gazetecilik ve topluluk kuruluşu Knight Foundation ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı bulunuyor.

Tor, kullanıcının kimliğini, konumunu ve tarama geçmişini korurken karşılaşabilecekleri ek sansür engellerini aşmak için tasarlanmıştır. Tor, bağlantınızı izleyen herkesin hangi web sitesini ziyaret ettiğinizi görmesini de engeller; tek görebildikleri, Tor kullandığınızdır. Kullandığınız (mesela ev) ağınızın engellemiş olabileceği sitelere erişimi yalnızca mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda güvenli, emniyetli ve özel kılar.

VPN Yani Sanal Özel Network Bağlantısı

VPN hakkında bir çok bilgiyi geçmişte de sağladık. En detaylı makale burada. Kısaca otoyol üzerindeki tünellere benzediğini söyleyelim. Tünelde neler olduğunu dışarıdakiler göremez. Ancak 2 ucundakiler görür. VPN de internet üzerinde açılan bir tüneldir. Bilgileri sadece 2 ucundaki kişiler ve de bu tünelin şifreleme anahtarına sahip olanlar (yani VPN şirketi) görebilir.

VPN aslında finans kurumlarının kullanımındaki güvenlik için yaratılmış olmasına karşın, dünya yüzeyinde İran, Hindistan gibi ülkelerde internetle ilgili sansür sorunları gelişince, normal insanlar tarafından da kullanılmaya başlandı. Ancak burada bir tehlikeye hep işaret ediyoruz. Her VPN güvenli değil. Bazıları istihbarat kuruluşları, hatta hackerlar tarafından oluşturulmuş şirketler tarafından da sunulabiliyor. O nedenle bilmediğiniz VPN’i kullanmayın. VPN şu şekilde çalışıyor.

Kendi VPN’ninizi Kurmak ya da Google Outline

Uzun zamandır mollaların baskı rejimi altındaki İranlıların tecrübeleri de bize yol gösterebilir. Google Outline açık kaynak (yani içini görebildiğimiz yazılım) türü bir VPN’dir. Kullanabilirsiniz. Burayı tıklayarak indirebilirsiniz.

Bunun dışında kendi VPN’ninizi de kurabilirsiniz.

Kendi VPN’nizi kurmanızın farklı yolları vardır. Biz, daha az teknik olması açısından, güçlü bir üçüncü taraf VPN sunucusu olan OpenVPN önerelim. Windows, MacOS, iOS, Android ve Linux ile uyumludur. Kurulum da oldukça kolaydır. VPN’i sadece birkaç tıklama ile kurabilir ve sonra da yönetebilirsiniz. Etiketler: Erişim EngellemeManşetMulvadVPNOpenVPNSeçim VPNThe Onion Router (TOR)VPN

Kaynak: https://turk-internet.com/internet-kisitlamalari-olursa-nasil-asariz/

Füsun Sarp Nebil

Teknoloji stratejisti - Yazar

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

3 saat ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

9 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

2 gün ago