Siyaset

Muhalefet seçim sonrası iç hesaplaşma sürecinde

Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Cumhur İttifakı leyhine sonuçlanmasının ardından hem CHP hem de İYİ Parti’de değerlendirme süreçleri başladı. Muhalefet cephesinde yönetim değişikliği beklentileri, istifa söylentileri ve kongreler gündemin ilk sıralarında.

14 Mayıs milletvekili seçimleri ve 28 Mayıs ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Cumhur ittifakı lehine sonuçlanmasının ardından muhalefet cephesinde iç hesaplaşma başladı. Partiler kurultay süreçlerine girerken meclis grupları bu hafta itibariyle oluşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesi ve Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu elde etmesinin ardından muhalefetin nasıl hareket edeceği, yönetim değişikliği olup olmayacağı, ittifakın nasıl bir yol haritası çizeceği merak konusu oldu.

Partilerin içinden yönetim kadrolarına itirazların yükseldiği, istifa beklentilerinin olduğu, yeni yönetimler için hareketlenmeler olduğu iddiaları dillendirilmeye başladı.

Muhalefet iç hesaplaşmada

28 Mayıs seçimleri gecesi resmi olmayan sonuçların Erdoğan’ı işaret etmesinin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir konuşma yapmış, “buradayız” mesajı vermişti.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının hemen öncesinde ve hemen sonrasında CHP’de Merkez Yönetim Kurulu bir araya geldi. Açıklamanın ardındansa Millet İttifakını oluşturan altı siyasi partinin liderleri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla CHP genel merkezinde 1 saatlik kısa bir toplantı yaptı, toplantının ardından bir açıklama yapılmadı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de toplantı için CHP’ye yola çıkmadan önce kameraların karşısına geçmiş, Millet İttifakı’nın devamı ile ilgili soruya “bu bir süreç, onun için şu anda ne olacağını bilmiyorum,” diye cevap vermişti.

Cumhuriyet Halk Partisi, seçim sonuçlarının ardından kapsamlı bir değerlendirme sürecine girdi.

Seçim gecesi toplanan MYK üyeleri aynı gün Kılıçdaroğlu’na istifalarını sundu ancak Kılıçdaroğlu “henüz erken” diyerek istifaları kabul etmedi.

Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına verdiği mesajda hem MYK, hem parti meclisi ve il başkanları ile toplantıların gerçekleştirileceğini, tüm bu toplantıların ardından bir değerlendirme yapılacağını belirttiği aktarıldı.

Kılıçdaroğlu’nun “en doğru kararı birlikte alalım” ifadesini kullandığı belirtildi.

Buna göre CHP’de değerlendirme süreçlerinin ardından istifalar ile ilgili bir karar alınacak, bu karar Kılıçdaroğlu’nu da içerecek. Parti 1 Haziran’da MYK toplantısını gerçekleştirecek, Parti Meclisi ise 3 Haziran’da toplanacak.

Ekrem İmamoğlu: “Koşacağım”

Seçim gecesi sessizliğini koruyarak Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından bir açıklama yapan Ekrem İmamoğlu’nun mesajları İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na alternatif olarak CHP liderliği için hareket edeceği yorumlarına sebep oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde adaylığı konuşulan ancak Kılıçdaroğlu’nun adaylığının ardından seçim çalışmalarına aktif bir şekilde katılan İmamoğlu’nun konuşması, bir kurultay ihtimalinde İmamoğlu’nun aday olabileceği beklentilerini arttırdı.

Seçimin ardından Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu’nun uzun bir görüşme yaptığı belirtildi.

CHP’nin Temmuz 2022’de kurultay yapması gerekiyordu ancak seçim sebebiyle kurultay bir yıl ertelenmişti. Parti henüz il ve ilçe kongrelerini tamamlamadığı için Temmuz ayında kurultaya gitme ihtimali düşük, bu sebeple olağan kurultayın yıl sonuna kayması öngörülüyor.

Partinin toplanması için bir başka seçenek ise olağanüstü kurultay kararının verilmesi. Genel başkanın veya üye tam sayısının beşte birinin imzası ile bu karar verilebiliyor.

CHP içindeki eğilim, parti içi değerlendirmelerin ardından kısa sürede bir “değişim” yaşanabileceği yönünde. CHP kurmayları da “özeleştiri” ve “değişim” vurgusu yapıyor. Buna göre olağanüstü kurultay ile ya da MYK içinde değişikliğe gidilmesi olasılık dahilinde.

İYİ Parti ve muhalefet ittifakı

İYİ Parti’de kurultay süreci çok daha önce, 24-25 Haziran’da gerçekleştirilecek. Kurultayda büyük bir sürpriz olması beklenmiyor ve Akşener’in yeniden başkan seçilmesi eğilimi partide hâkim. Parti içinde istifa beklentilerini dillendiren delegeler de bulunuyor ancak bu eğilim güçlü değil.

Akşener seçim sürecinde Millet İttifakı masası ile özellikle cumhurbaşkanı adayı ile ilgili çekincelerini sunmuş, bu çekinceler krize de sebep olmuştu.

Millet İttifakı’nın sürüp sürmeyeceği ile ilgili sorulan soruya Akşener “henüz bilmiyorum” cevabını vermişti ancak meclis içinde İYİ Parti’nin ittifak olarak hareket etmeyeceği, imzalanan metinler doğrultusunda “işbirlikleri” yapabileceği belirtildi.

Yaklaşan yerel seçimlerde muhalefet cephesinde bir ittifak olup olmayacağı konusunda ise henüz bir değerlendirme yapılmadığı, kongre süreçlerinin ve meclis gruplarının oluşmasının ardından ittifak için toplantıların yapılabileceği belirtiliyor.

Meclis Grupları

Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi seçim sonuçlarını Resmi Gazeteye göndermesi ile birlikte Meclis’in Perşembe günü yemin töreni yapması, Cuma günü de meclis gruplarının oluşması bekleniyor.

Genel Başkanlar milletvekili seçilmedikleri için grup başkanları seçilecek. CHP için grup başkanlığı için Özgür Özel’in ismi ön plana çıkarken, İYİ Parti’de Cihan Paçacı, Koray Aydın ve Şenol Sunat isimleri dillendiriliyor.

YetkinReport

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

17 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

3 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

3 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

3 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

3 gün ago