Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Seçimlerin görünmeyen galibi “cami cemaati”

Yazar: Nuri Çolakoğlu / 01 Haziran 2023, Perşembe / Oda: Siyaset

Ordu’nun Çamaş ilçesinde bulunan bir caminin içerisinde ise sofra kurularak Cumhur İttifakı’na destek çağrısı yapıldı. “Ben gerek yurt içinde gerek yurtdışında AKP’nin cami cemaatinin güçlü olduğu yerlerde durumunun oldukça güçlü olduğunu görüyorum.” (Foto: BirGün gazetesi/Onur Durmuş)

Her seçim sonrası olduğu gibi bir keşmekeş aldı yürüdü. Her kafadan bir ses çıkıyor. Bir kısmı muhalefetin yenilgisinin nedenlerini araştırıyor, sorumlular buluyor, istifalarını istiyor. Diğer mahalle ise galibiyetin nemasının nasıl paylaşılacağını tartışıyor, yeni bakanlar kurulunda kimlerin yer alacağı konusunda isimler uçuşuyor.

İki adım geri çekilip daha sakin bir kafayla durum değerlendirmek istendiğinde insanın gözünün önüne seçim sonuçlarının haritası geliyor.

Ege ve Akdeniz kıyıları, Türkiye’nin Avrupa’ya komşu illeri dışında Eskişehir ve kısmen Ankara gibi iki şehir dışında orta ve kuzey Anadolu’nun neredeyse tamamı sapsarı – AKP’nin rengi. Yurtdışı oylara da baktığınızda tahmin edildiği gibi Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde AKP ciddi anlamda önde. Amerika, İngiltere, Kanada gibi ülkelerde ise muhalefet çoğunlukta.

Cami cemaati etkisi

Baktığımızda ben gerek yurt içinde gerek yurtdışında AKP’nin cami cemaatinin güçlü olduğu yerlerde durumunun oldukça güçlü olduğunu görüyorum. Ve bu bana makul geliyor, çünkü buralarda yaygın bir cami etkisi var. Diğer yerlerde böyle bir durum ya yok ya da etkili değil.

Siz dört beş yılda bir görüp size bir şeyler anlatanlara mı inanır, güvenirsiniz yoksa günde beş defa ya da en azından iki defa o da olmadı. Haftada bir iki karşılaşıp sohbet ettiğinize mi?

AKP iktidara geldiğinden beri Diyanet İşleri Başkanlığına ciddi yatırım yaptı, Diyanet bütçesini en büyük bütçe kullanan kamu kuruluşlarından biri haline getirdi, Ayasofya’yı yıllar sonra ibadete açtı. Diyanet kadrosunu büyük ölçüde artırdı. Elbette bu çabaların bir karşılığı olacaktı. Bunu güçlü mahalle örgütlenmesinin yanına getirince Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimde istediği sonucu almasına şaşmamak gerekir.

Geleneksel iletişim kanalları

Elbette Türkiye’de hepimizin tanık olduğu modernleşmenin, dışa açılmanın, dünya ile daha yaygın bir iletişime geçilmesinin de bir etkisi olacaktı. Bunu da zaten AKP’nin oylarının giderek azalmasında görüyoruz. Ama hala geleneksel iletişim kanalları çok güçlü. Çoğunluğun yüzlerce yıllık bir geçmişi olan düşünce ve inançları üzerinden daha etkili oluyor.

Modernleşme ile bu bağlar gevşese de hala sürüyor. Bu sonuçlar da gösteriyor ki, yıllardır olduğu gibi cami cemaati seçim sonuçları üzerinde etkili olmaya devam ediyor ve daha bir süre bu sürecek. Bunun daha kapsamlı değerlendirmesi de elbette sosyolog arkadaşlarımızdan gelecek.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 14 Mayıs, 28 Mayıs, AK Parti, cami, seçim, seçimler

OKUMAYA DEVAM EDİN

Yeni bakanlıklar: Erdoğan da “ver kurtul” tuzağında
‘Uzaya gidelim derken Ege’de burnumuzu çıkaramayacağız’
PKK ile mücadelede dönüm noktası
  • İmamoğlu Davası: Gizli Tanıklar Düşüyor, Hakimler Değişiyor, Süre Uzuyor13 Aralık 2025
  • Sekiz yıllık sessizliğin ardından Kıbrıs’ta konuşma zamanı13 Aralık 2025
  • Ankara’da Suriye Asabiyeti Artıyor: Hem SDG Hem İsrail12 Aralık 2025
  • TBMM’de Çocuk Tacizi: “Üstünü Örtmeye Çalışanlar da Soruşturulsun”12 Aralık 2025
  • Mehmet Akif Ersoy Tutuklandı; İktidarın Medya Prenslerindendi12 Aralık 2025
  • Y Kromozomu ve Erkeklik: Çöküş mü, Evrim mi?11 Aralık 2025
  • Futboldan Medyaya, Siyasete Dek Topyekûn Çürüme: Ne Patlamaz Lağımmış?10 Aralık 2025
  • Uyuşturucu Suçlaması: Habertürk, Yayın Yönetmeni Ersoy’u Görevden Aldı10 Aralık 2025
  • İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim8 Aralık 2025
  • Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?8 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP