Siyaset

Erdoğan: “AB ile müzakere KKTC’nin tanınmasından geçiyor”

Cumhurbaşkanlığına yeninden seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yapan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile ikili görüşmelerin ardından yapılan açıklamada “müzakere masasına yeniden dönülecekse bu KKTC’nin tanınmasından geçiyor” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs’ta yeniden cumhurbaşkanlığı makamına seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giderek mevkidaşı Ersin Tatar ile görüştü.

İkili heyetlerin görüşmelerinin ardından düzenlenen basin toplantısında konuşan Erdoğan, Avrupa Birliği ile müzakere sürecine değinerek “Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC’nin tanınmasından geçmektedir,” dedi.

Erdoğan, görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs’a elektirik sağlanmasının ele alındığını, heyetlerin görüşmelerinde Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz meselesinin değerlendirildiğini belirtti.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı tutum benimsemiştir. Ada’nın kadim ve asli unsuru Kıbrıs Türklerinin haklı talepleri açık ve nettir. Kıbrıs Türkü asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelenler, Ada’nın tek egemeni olma hayalleriyle avunmayı sürdürüyor. Bu kesimlere, artık saplantılarını bir kenara bırakmalarını ve Ada’nın gerçekleriyle yüzleşmelerini tavsiye ediyorum.

Kıbrıs Türklerinin gayretlerine rağmen yarım asırdan fazla bir süre, Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi, bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasından geçmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın Cenevre’deki son gayriresmi toplantıda ortaya koyduğu, bizim de desteklediğimiz gerçekçi ve sonuç odaklı vizyon esasen bundan ibarettir.”

Erdoğan’ın ardından söz alan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin desteğine teşekkür ederek, “Biz yeni siyaseti sonuna kadar sürdürme niyetindeyiz. Artık eskiye dönemeyiz. Ana vatanın desteğiyle yeni siyasetimizin temeli eşit haklarla yönetimdir,” dedi.

KKTC’nin ardından Azerbaycan

Erdoğan ve beraberindeki heyet KKTC’nin ardından Azerbaycan’a gitti.

Havaalanında Azerbaycan Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Azerbaycan Ankara Büyükelçisi ile büyükelçilik personeli tarafından karşılanan Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlkam Aliyev’in onurunda verdiği akşam yemeğine katıldı.

Erdoğan’ın ziyareti dolayısıyla başkent Bakü’de resmi tören düzenlendi. Törenin ardından iki lider baş başa görüşmeye geçti.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

13 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

15 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

16 saat ago

Öğretmenler tüm Türkiye’de iş bıraktı: “Daha kaç canımızı vereceğiz?”

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)…

2 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

2 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago