Ekonomi

Erdoğan “yanılmayın” dedi: faiz artabilir ama politika aynı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek’in Hazine Bakanı olmasının faiz politikalarında ciddi değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi. Erdoğan, “ben aynıyım” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek’in Hazine Bakanı olmasının faiz politikalarında ciddi değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi. Azerbaycan’dan dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Şimşek ile “atacağı adımları Merkez Bankası ile atmasını kabullendik” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

• “Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Bizim bankacılık sektörümüz zaten güçlüdür. Fakat bütün mesele şimdi finans yönetimini daha güçlü hale getirelim ve finans yönetimini güçlü hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim.

“Aynıyım”

• “Bazı arkadaşlar, ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası ile atmasını kabullendik, hayırlı olsun dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik.

•“Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız.

•“Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.”

Ne demek istedi?

Erdoğan “Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz” de dedi.

Cumhurbaşkanının bu sözleri 22 Haziran’daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi faiz artışına yeşil ışık olarak yorumlandı.

Oysa Erdoğan, Şimşek’in enflasyonu düşürmesi için Merkez Bankasının faiz artırabileceğini ama bunun kendi ekonomik politikasında değişim anlamına gelmediğini söylüyor. Aynı zamanda Şimşek’in Merkez Bankası üzerinde yetkili olduğunu vurgulayarak Gaye Erkan’ın atanmasının TCMB bağımsızlığı anlamına gelmediğini de söylemiş oluyor.

Böylece Erdoğan’ın BDDK başına, Merkez Bankası başındayken eleştirilerin hedefi olan Şahap Kavcıoğlu’nu ataması da anlam kazandı. Erdoğan bu açıklamasıyla “Şimşek Hazine ve Merkez’den sorumlu, ekonominin ipleri benim elimde” demiş oldu.

 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan borsa krizinden “temizlenerek” çıkma sözü verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisinin borsa krizinden "temizlenerek" çıkacağı sözünü verdi.

5 saat ago

İktidarda borsa krizi sıkıntısı. Özel’den, Erdoğan’a: Yakalandınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrasında borsa krizini olduğundan hafif göstermek istedi ama Özel "Yakalandınız" diye yanıtladı.

17 saat ago

İran ile ABD’nin Hürmüz pazarlığı ve Fidan’ın BAE ziyareti ne anlatıyor?

Türkiye'nin bütün taraflarla konuşma avantajı var ama İran ile ABD arasındaki Hürmüz pazarlığının İsrail seçimleri…

1 gün ago

Kurtulmuş: (Borsa krizi) yolsuzluklar dışında ekonomik güvenlik meselesi

Meclis Başkanı Kurtulmuş, borsa/fon krizinin "yolsuzluklar ve spekülasyonlara" ek olarak ekonomik güvenlik sorunu olduğunu söyledi.

2 gün ago

Siyasetten ilk fon firesi AK Parti’den: eski bakan Kaya ve yeni sorular

Borsa/fon skandalı patlamadan bir gün önce paralarını çeken Kaya çifti dört ayda paralarını 13,3 katına…

3 gün ago

Borsa/fon skandalında “Pusula” dosyası açıldı, sıra “Tera” dosyasında

Borsa/fon skandalında Pusula dosyası açıldı ama Tera dosyası hâlâ açılmayı bekliyor. Şimdi gözler Salı günü…

4 gün ago