Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan “yanılmayın” dedi: faiz artabilir ama politika aynı

Yazar: YetkinReport / 14 Haziran 2023, Çarşamba / Oda: Ekonomi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek’in Hazine Bakanı olmasının faiz politikalarında ciddi değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi. Erdoğan, “ben aynıyım” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek’in Hazine Bakanı olmasının faiz politikalarında ciddi değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi. Azerbaycan’dan dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Şimşek ile “atacağı adımları Merkez Bankası ile atmasını kabullendik” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

• “Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Bizim bankacılık sektörümüz zaten güçlüdür. Fakat bütün mesele şimdi finans yönetimini daha güçlü hale getirelim ve finans yönetimini güçlü hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim.

“Aynıyım”

• “Bazı arkadaşlar, ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası ile atmasını kabullendik, hayırlı olsun dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik.

•“Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız.

•“Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.”

Ne demek istedi?

Erdoğan “Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz” de dedi.

Cumhurbaşkanının bu sözleri 22 Haziran’daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi faiz artışına yeşil ışık olarak yorumlandı.

Oysa Erdoğan, Şimşek’in enflasyonu düşürmesi için Merkez Bankasının faiz artırabileceğini ama bunun kendi ekonomik politikasında değişim anlamına gelmediğini söylüyor. Aynı zamanda Şimşek’in Merkez Bankası üzerinde yetkili olduğunu vurgulayarak Gaye Erkan’ın atanmasının TCMB bağımsızlığı anlamına gelmediğini de söylemiş oluyor.

Böylece Erdoğan’ın BDDK başına, Merkez Bankası başındayken eleştirilerin hedefi olan Şahap Kavcıoğlu’nu ataması da anlam kazandı. Erdoğan bu açıklamasıyla “Şimşek Hazine ve Merkez’den sorumlu, ekonominin ipleri benim elimde” demiş oldu.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BDDK, Ekonomi, Erdoğan, Erkan, faiz, Merkez Bankası, şimşek

OKUMAYA DEVAM EDİN

Beş soruda Karadeniz’de doğalgaz gerçekleri
Kongre yaptırım isterken ABD Ticaret Bakanı Türkiye’de 5 gün ne yapar?
AB’den kurye ekonomisi için sosyal güvenlik düzenlemesi
  • Özel’den Bahçeli’ye: “Sizin uygulamalarınız yüzünden Kürtler daha az eşittir”28 Kasım 2023
  • Fatih Terim’siz “Fatih Terim Fonu”: BBDK ve MASAK’a düşen28 Kasım 2023
  • Fidan-Blinken görüşmesi öncesi, ABD ve NATO’dan İsveç baskısı28 Kasım 2023
  • Tutuklu ABD Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz serbest bırakıldı iddiası27 Kasım 2023
  • Erdoğan dışarıda sıkıştıkça içeriyi sıkıştırıyor: nereye kadar?27 Kasım 2023
  • Aden körfezinde kaçırılan tanker ve Türk kaptanlar kurtarıldı27 Kasım 2023
  • Asansör kazasında bilirkişi raporu: Sistem devre dışı bırakılmış26 Kasım 2023
  • Ömer Koç’tan Gazze çıkışı: “Batı hükümetlerinin utanç verici çifte standardı”25 Kasım 2023
  • 25 Kasım’da Erdoğan’dan “Kadına Yönelik Şiddet” genelgesi25 Kasım 2023
  • İttifak mı? Bir daha asla!24 Kasım 2023
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

Made with ♥ by tbtcreative.com © 2022 yetkinreport.com All rights reserved.

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP