Seçimlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde yükselen “değişim” talebi ile birlikte yerel seçimler öncesinde başlayan kurultay sürecinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olabilecek genel başkan adayları parti içinde ana gündem maddesini oluşturuyor.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, değişim tartışmasını gündeme getiren ve genel başkan adaylığı için ismi geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile 14 Haziran’da Ankara’da bir araya geldi.
Toplantı sonrasında ikili bir açıklama yapmadı ancak İmamoğlu daha sonra gazetecilerin konu ile ilgili sorusuna “Genel Başkanımızla her zaman görüşüyoruz zaten, güzel olacak her şey” cevabını verdi.
Kulislere yansıyan bilgilere göre parti içi tartışmalarda ön plana çıkan konular genel başkan ile belediye başkanları arasında bir huzursuzluk veya çatışma tablosu vermemek ve kurultay sürecinde aday olabilecek bir “üçüncü isim” formülü oldu.
İmamoğlu bugün İçişleri Bakanlığı’nın hakkında açtığı bir başka dava için hakim karşısına geçecek. İBB Başkanının siyasi yasak tehlikesi de değerlendirme konuları arasında.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Meclis çoğunluğunun kaybedilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan’ın kazanmasının ardından muhalefet içinde yükselen öz eleştiri talebi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliği konusunda tartışmalara ve “değişim” talebine dönüştü.
Seçim gecesi usulen tüm Merkez Yönetim Kurulu üyeleri istifalarını Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunmuş, Kılıçdaroğlu istifaları kabul etmeyerek Parti Meclisi ve MYK toplantısını işaret etmişti.
Toplantıların ardından aynı hafta içinde Kılıçdaroğlu tüm MYK’sını iki Genel Başkan Yardımcısı dışında değiştirdi, ancak yeni MYK’nın kendine yakın isimlerden oluşması ve parti örgütlenmesi ile sorumlu genel başkan yardımcılığını kaldırarak kendine bağlaması tartışmaları körükledi.
Seçim süresi boyunca adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu seçimlerin ardından yaptığı açıklamada Genel Başkanlığa aday olup olmadığı konusundaki soruya “benim aday olduğum tek bir şey var, ülkemizde, İstanbul’da olduğu gibi, büyük bir değişim” cevabı vermis, parti içindeki eleştirileri “değişim” başlığı altında toplamıştı.
Kılıçdaroğlu, 2024 yerel seçim öncesinde parti kurultayının toplanıp toplanmayacağı veya kendisinin istifa edip etmeyeceği tartışılırken önce kurultay sürecini başlattı, ardından ise 97 gün aranın ardından 13 Haziran’da tekrar meclis grup kürsüsüne çıkarak “değişimin önünü tıkamayacağını” söyledi.
CHP lideri, “Genel Başkan olarak partimizin uzun hedefli yapısını da düşünüyorum, düşünmek zorundayım. Kimse unutmasın, gemiyi limana sağlam götürmek kaptanın görevidir. Gemiyi limana sağlam götüreceğimi herkes bilsin,” dedi.
Kılıçdaroğlu “ben bu değişimin ve yeniliğin bir parçası olmak istiyorum” diyen tüm yoldaşlarıma sesleniyorum, önce bireysel beklentilerden arınmalısınız, arınmak zorundayız. Bütün bunların önünü açacağım hiç endişe etmeyin. Kurultay kararımızın temelinde bu yatıyor, hiçbir zaman değişimin önünü tıkayan biri değilim” ifadelerini kullandı.
Bu tartışmalar sürerken Fatih Altaylı 8 Haziran’daki yazısında Kılıçdaroğlu’nun bir toplantı sırasında “bir daha Cumhurbaşkanlığı dahil, herhangi bir pozisyona aday olmayacağım. Ne zaman yapılırsa yapılsın, bir dahaki seçimde aday ben değilim. Böyle bir niyetim de arzum da yok,” sözlerini söylediğini aktardı. Bu sözleri Kılıçdaroğlu’nun kurultay’da da aday olmayabileceği, yerine güvendiği bir ismi aday olarak gösterebileceği yorumlarına sebep oldu. Ancak genel kanı ve tartışmalar Kılıçdaroğlu’nun partiyi yerel seçime götürmek isteği içinde olduğu, yerel seçimlerden önce yapılacak kurultayda aday olabileceği yönünde yoğunlaşıyor.
Kulislerde aday olarak en çok ismi geçen kişi ise Meclis Grup Başkanlığına getirilen Özgür Özel oldu. Özgür Özel, bu konudaki sorulara “kendisine bir görev verileceği” takdirde aday olabileceğini söyledi.
Gazeteci Murat Ağırel, Özel’in “genel başkanlığa aday mısınız?” sorusuna, “Evet ben adayım” cevabını verdiğini aktardı.
İmamoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde de bir üçüncü ismin adaylığının gündeme gelmiş olabileceği, belediye başkanları ile genel başkan arasında bir çatışma görüntüsünün verilmemesi için çalışıldığı konuşuluyor. Üçüncü isimler arasında Altan Öymen, Hikmet Çetin gibi isimlerin ön plana çıkabileceği de yapılan yorumlar arasında.
İBB Başkanı İmamoğlu bugün İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı ile açılan yeni bir dava için hakim karşısına çıkacak.
İBB Başkanı ile ilgili “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan ve 7 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talep edilen dava İstanbul’da görülecek. Dava, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dayanıyor.
İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle verilen 2 yıl 7 ay hapis cezası bulunuyor. Karar üst mahkemelerde inceleniyor. Yargıtay sürecinin ardından onaylanırsa İmamoğlu’na siyasi yasak gelecek.
Siyasi yasakla ilgili süreçlerin devam etmesi, “değişim” tartışmalarının da bir parçası oldu.
Kılıçdaroğlu’nun öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önemini vurguladığı ardından İmamoğlu’na getirilme ihtimali olan siyasi yasağın CHP liderliğini etkileyebileceği için İmamoğlu’nun ismini başkanlığa istemediği de değerlendirmeler arasında.
ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…
İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…
Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…
ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…
Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…