Siyaset

CHP’de değişim fırtınası durulmuyor: Üçüncü isim formülü

CHP’de değişim tartışmaları durulmuyor. Yerel seçimler öncesinde kurultay süreci başlarken parti içinde olası genel başkan adayları tartışma konusu oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 14 Haziran’da adaylık için ismi geçen İmamoğlu ile görüştü. Kulislerde “üçüncü isim” formülü konuşuluyor. (Foto: CHP)

Seçimlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde yükselen “değişim” talebi ile birlikte yerel seçimler öncesinde başlayan kurultay sürecinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olabilecek genel başkan adayları parti içinde ana gündem maddesini oluşturuyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, değişim tartışmasını gündeme getiren ve genel başkan adaylığı için ismi geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile 14 Haziran’da Ankara’da bir araya geldi.

Toplantı sonrasında ikili bir açıklama yapmadı ancak İmamoğlu daha sonra gazetecilerin konu ile ilgili sorusuna “Genel Başkanımızla her zaman görüşüyoruz zaten, güzel olacak her şey” cevabını verdi.

Kulislere yansıyan bilgilere göre parti içi tartışmalarda ön plana çıkan konular genel başkan ile belediye başkanları arasında bir huzursuzluk veya çatışma tablosu vermemek ve kurultay sürecinde aday olabilecek bir “üçüncü isim” formülü oldu.

İmamoğlu bugün İçişleri Bakanlığı’nın hakkında açtığı bir başka dava için hakim karşısına geçecek. İBB Başkanının siyasi yasak tehlikesi de değerlendirme konuları arasında.

“Değişim” talebi

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Meclis çoğunluğunun kaybedilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan’ın kazanmasının ardından muhalefet içinde yükselen öz eleştiri talebi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliği konusunda tartışmalara ve “değişim” talebine dönüştü.

Seçim gecesi usulen tüm Merkez Yönetim Kurulu üyeleri istifalarını Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunmuş, Kılıçdaroğlu istifaları kabul etmeyerek Parti Meclisi ve MYK toplantısını işaret etmişti.

Toplantıların ardından aynı hafta içinde Kılıçdaroğlu tüm MYK’sını iki Genel Başkan Yardımcısı dışında değiştirdi, ancak yeni MYK’nın kendine yakın isimlerden oluşması ve parti örgütlenmesi ile sorumlu genel başkan yardımcılığını kaldırarak kendine bağlaması tartışmaları körükledi.

Seçim süresi boyunca adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu seçimlerin ardından yaptığı açıklamada Genel Başkanlığa aday olup olmadığı konusundaki soruya “benim aday olduğum tek bir şey var, ülkemizde, İstanbul’da olduğu gibi, büyük bir değişim” cevabı vermis, parti içindeki eleştirileri “değişim” başlığı altında toplamıştı.

“Gemiyi sağlam limana götüreceğim”

Kılıçdaroğlu, 2024 yerel seçim öncesinde parti kurultayının toplanıp toplanmayacağı veya kendisinin istifa edip etmeyeceği tartışılırken önce kurultay sürecini başlattı, ardından ise 97 gün aranın ardından 13 Haziran’da tekrar meclis grup kürsüsüne çıkarak “değişimin önünü tıkamayacağını” söyledi.

CHP lideri, “Genel Başkan olarak partimizin uzun hedefli yapısını da düşünüyorum, düşünmek zorundayım. Kimse unutmasın, gemiyi limana sağlam götürmek kaptanın görevidir. Gemiyi limana sağlam götüreceğimi herkes bilsin,” dedi.

Kılıçdaroğlu “ben bu değişimin ve yeniliğin bir parçası olmak istiyorum” diyen tüm yoldaşlarıma sesleniyorum, önce bireysel beklentilerden arınmalısınız, arınmak zorundayız. Bütün bunların önünü açacağım hiç endişe etmeyin. Kurultay kararımızın temelinde bu yatıyor, hiçbir zaman değişimin önünü tıkayan biri değilim” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel: Adayım

Bu tartışmalar sürerken Fatih Altaylı 8 Haziran’daki yazısında Kılıçdaroğlu’nun bir toplantı sırasında “bir daha Cumhurbaşkanlığı dahil, herhangi bir pozisyona aday olmayacağım. Ne zaman yapılırsa yapılsın, bir dahaki seçimde aday ben değilim. Böyle bir niyetim de arzum da yok,” sözlerini söylediğini aktardı. Bu sözleri Kılıçdaroğlu’nun kurultay’da da aday olmayabileceği, yerine güvendiği bir ismi aday olarak gösterebileceği yorumlarına sebep oldu. Ancak genel kanı ve tartışmalar Kılıçdaroğlu’nun partiyi yerel seçime götürmek isteği içinde olduğu, yerel seçimlerden önce yapılacak kurultayda aday olabileceği yönünde yoğunlaşıyor.

Kulislerde aday olarak en çok ismi geçen kişi ise Meclis Grup Başkanlığına getirilen Özgür Özel oldu. Özgür Özel, bu konudaki sorulara “kendisine bir görev verileceği” takdirde aday olabileceğini söyledi.

Gazeteci Murat Ağırel, Özel’in “genel başkanlığa aday mısınız?” sorusuna, “Evet ben adayım” cevabını verdiğini aktardı.

İmamoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde de bir üçüncü ismin adaylığının gündeme gelmiş olabileceği, belediye başkanları ile genel başkan arasında bir çatışma görüntüsünün verilmemesi için çalışıldığı konuşuluyor. Üçüncü isimler arasında Altan Öymen, Hikmet Çetin gibi isimlerin ön plana çıkabileceği de yapılan yorumlar arasında.

İmamoğlu “siyasi yasak” tartışması

İBB Başkanı İmamoğlu bugün İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı ile açılan yeni bir dava için hakim karşısına çıkacak.

İBB Başkanı ile ilgili “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan ve 7 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talep edilen dava İstanbul’da görülecek. Dava, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dayanıyor.

İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle verilen 2 yıl 7 ay hapis cezası bulunuyor. Karar üst mahkemelerde inceleniyor. Yargıtay sürecinin ardından onaylanırsa İmamoğlu’na siyasi yasak gelecek.

Siyasi yasakla ilgili süreçlerin devam etmesi, “değişim” tartışmalarının da bir parçası oldu.

Kılıçdaroğlu’nun öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önemini vurguladığı ardından İmamoğlu’na getirilme ihtimali olan siyasi yasağın CHP liderliğini etkileyebileceği için İmamoğlu’nun ismini başkanlığa istemediği de değerlendirmeler arasında.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

13 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

18 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

21 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

22 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago