Siyaset

Bayram tatili sonrası iç ve dış siyasette beklentiler

Meclis Bayram tatili sonrası çalışmalarına devam edecek. İç siyasette gözler memur maaşları ve CHP içindeki tartışmalarda olacak. Sürpriz ise İsveç olabilir..

Normal koşullarda Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmesi gerekiyordu. Ancak TBMM idari kadrolarının seçim ve isimlendirilmesinin tamamlanması ardından alınan kararla, çalışmasına devam edecek. Gerçi siyasette hareketlilik sadece Meclis’in açık kalmasına bağlı değil ama Meclis’in açık kalması partiler arası kurulabilecek yeni saflaşmalardan yeni parti, gruplarının kurulma ihtimaline dek iç gelişmeleri gündemde tutuyor.
Bir de İsveç meselesi var. En son -yine- Kuran yakma eylemiyle Türkiye’nin sert tepkisine neden olan, PKK ve FETÖ üyelerinin iadesi konusunda adım atmayan İsveç için ABD’den İngiltere’ye, Almanya’dan Fransa’ya NATO ülkeleri Türkiye’ye üyelik baskısında. Şu anda İsveç’in işi zor görünüyor ama Türkiye Meclis’i açık tutarak, terörle mücadele taleplerinin kabulü halinde 11-12 Temmuz’daki NATO zirvesi öncesi ve sırasında jet hızıyla Meclis’ten onayın çıkabileceği mesajı veriyor.
Bu ilginç çünkü Türkiye’yle birlikte İsveç’e onay vermeyen diğer NATO üyesi Macaristan’da parlamento, bu hafta yapması beklenen onay verip vermeme oturumunu sonbahara ertelediğini duyurdu.
Bakarsınız Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi için Vilnius’a giderken Meclis yaz tatiline girer ve eğer Türkiye’ye İsveç’e onay verirse F-16 satışını düşünebileceğini söyleyen ABD Kongresi de yaz tatiline Rusya’ya karşı bu golü atamadan girer.

İlk sınav memur maaşları

Erdoğan, seçim vaadi olarak verdiği memur maaşları düzenlemesini Bayram tatili sonrası Meclis’e göndereceğini söyledi; en düşük memur aylığı söz verdiği gibi 22 bin lira olursa, diğer maaşların ve emekli aylıklarının da yeniden düzenlenmesi gerekecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevi kabul ederken bütçeye yeni yüklerin geleceğini biliyordu.
Memur maaş artışı önce Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek; yeni dönem Meclis’teki saflaşmanın, tartışmaların ilk sınavı da bu olacak.
Siyasette saflaşmaların Gelecek Partisi milletvekillerinin Saadet Partisine katılmasıyla Meclis’te yeni bir grubun doğmasına yol açıp açmayacağını da göreceğiz. Eğer bu çalışma Bir an önce tamamlanırsa, Saadet’in de Plan Bütçe Komisyonu çalışmalarına bir üyeyle katılması mümkün olacak; bu durumda o bir üye AK Parti’den mi düşecek, onu da göreceğiz.
Erdoğan’ın sözünü ettiği Anayasa değişikliği konusunun TBMM yaz tatiline girmeden gündeme gelmesi beklenmiyor. Zaten o konuda CHP’nin iç çalkantılarının bir an önce durulması da beklenebilir.

Siyasette gözler CHP’de

İYİ Parti (İYİP) lideri Meral Akşener, Kurultay sonrasında Bayram tatili ardından il il dolaşacağını söylemişti. 31 Mart 2024 yerel seçimleri için ilk hazırlığa başlayan İYİP olacak. CHP ile yeni bir işbirliğine gidecekse, büyükşehir belediye başkanlıkları bölüşümü pazarlığı açabilir İYİP. İstanbul, Ankara ve İzmir’de CHP’nin belirleyeceği adaya destek vermek karşılığında Adana, Mersin, Manisa ve Antalya’yı talep edecekleri siyaset kulisinde konuşuluyor. Aynı illerin MHP lideri Devlet Bahçeli’yle Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında da konuşulduğu haberleri dikkat çekici.
Ama siyasette asıl beklenen CHP’deki seçim sonrası travmasının nasıl atlatılacağı. Şimdiye dek Kılıçdaroğlu’na hep destek vermiş Bülent Tezcan gibi isimlerin bile istifasının gerekli olduğunu hem de kamuoyu önünde söylemeye başlaması tartışmaların sertliğini dışa vuruyor.
Kılıçdaroğlu, Büyük Kurultaya Ekim ortasında sonuçlanacak ilçe ve il kurultayları sonrası karar verileceğini söylüyor; hatta yerel seçim sonrasına kalsın diyenler de var ama CHP içi dinamikler o zamana de dayanacak mı?
Bayram tatili sonrası CHP hayli hararetli tartışmalara sahne olacak gibi.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

18 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

20 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

3 gün ago